Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Απρ-2024 08:25

    Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτύπησε καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών

    Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτύπησε καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Τεράστια ανησυχία για την εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη αλλά και στους ανθρώπους εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη, ο ιός έχει εξαιρετικό ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους που μολύνθηκαν μετά από επαφή με άρρωστα ζώα. Από το 2003 ως την 1η Απριλίου 2024 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους, με το ποσοστό θνησιμότητας να αγγίζει το 52%.

    "Παραμένει, πιστεύω, (αιτία) τεράστιας ανησυχίας", δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ κατά διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Η5Ν1 έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε 16 κοπάδια σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, με την εξάπλωση να ενισχύει τους φόβους για πιθανή περαιτέρω μετάδοση στον άνθρωπο.

    Πόσο ασφαλές είναι να καταναλώνουμε αυγά, γάλα και κρέας

    Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε δείγματα μη παστεριωμένου γάλακτος από άρρωστες αγελάδες τον περασμένο μήνα, αλλά ο FDA είπε ότι η εμπορική προμήθεια παστεριωμένου γάλακτος παραμένει ασφαλής, σε αντίθεση με το νωπό ή μη παστεριωμένο γάλα. Το γάλα από άρρωστες αγελάδες καταστρέφεται ώστε να μην καταλήγει στα ράφια των καταστημάτων.

    Επίσης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής αφορούσαν σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, όχι εκείνες που χρησιμοποιούνται για κρέας, και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι "είναι σίγουρο ότι η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής". Η πιθανότητα επίσης τα αυγά των μολυσμένων ζώων να περάσουν στην κατανάλωση είναι πολύ μικρή, ενώ η σύσταση είναι το καλό και προσεκτικό μαγείρεμα.

    Οι οδηγίες του ΠΟΥ

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν ειδικά εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης H5N1 στον άνθρωπο. Υποψήφια εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από Η5 στους ανθρώπους έχουν αναπτυχθεί για σκοπούς ετοιμότητας πανδημίας.

    Ο ΠΟΥ συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σε χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των ζώων  να αποφεύγουν τις φάρμες, την επαφή με ζώα σε αγορές ζώντων ζώων, την είσοδο σε περιοχές όπου μπορεί να σφάζονται ζώα ή την επαφή με οποιεσδήποτε επιφάνειες που φαίνεται να είναι μολυσμένες με περιττώματα ζώων. Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.

    Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια, όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμος, ερυθρότητα των ματιών και πονοκέφαλος, έως σοβαρή πνευμονία.

    Τι πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των πτηνών

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή με νοσούντα πτηνά/ πουλερικά ή ζώα, είναι δυνατόν να προσβληθούν από τους υπότυπους/γενότυπους του ιού οι οποίοι κυκλοφορούν στην εκάστοτε περιοχή και που προκαλούν ποικίλη βαρύτητα νόσου.

    Όπως αναφέρει, η γρίπη των πτηνών και ιδιαίτερα ορισμένοι υπότυποι/γενότυποι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο όμως η μετάδοση απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με πτηνά και ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, όσο ο ιός παραμένει σε κυκλοφορία έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και να αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέου υπότυπου/ γενότυπου του ιού με τη δυνατότητα να μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και μεταξύ των ανθρώπων ο οποίος θα μπορεί να προκαλεί σοβαρή νόσο καθώς θα πρόκειται για νέο ιό και ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα προστατεύεται από κάποιο βαθμό ανοσίας.

    Το 2022 ήταν και η πρώτη χρονιά που εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2022 ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύτηκε H5N1 σε 2 εργάτες που συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Εκτιμάται όμως ότι δεν επρόκειτο για συστηματική λοίμωξη αλλά πιθανόν για επιφανειακή επιμόλυνση των βλεννογόνων καθώς δεν εμφάνισαν συμπτώματα ούτε βρέθηκε ικανή ποσότητα ιού στα δείγματα. Το ίδιο θεωρείται ότι συνέβη και με την περίπτωση ατόμου στην Αγγλία που διατηρούσε πάπιες που εμφάνισαν σημαντική νοσηρότητα και θανάτους από H5N1. Το διάστημα εκείνο (Ιανουάριος του 2022) βρέθηκε και ο ίδιος θετικός για H5N1 αλλά δεν νόσησε ούτε ανέπτυξε συμπτώματα. Αυτό συνάδει με την μέχρι τώρα γνώση ότι η μετάδοση του H5N1 στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα επειδή απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με τα νοσούντα πτηνά ή το μολυσμένο περιβάλλον όμως όταν ο ιός μεταδοθεί η νόσος μπορεί να είναι βαρύτατη.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 22/10

    Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

    Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    12:49 21/10

    FT: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης αιθανόλης σε απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για καρκίνο

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    08:07 15/10

    Ο επικεφαλής του ΠΟΥ λέει ότι το προσωπικό του οργανισμού δέχθηκε επίθεση στην Ουκρανία

    Ο ίδιος επανέλαβε τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    08:02 01/10

    Τι αλλάζει από σήμερα στα ραντεβού σε νοσοκομεία

    Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

    10:18 30/09

    Tα καρδιαγγειακά επεισόδια συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου

    Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.

    13:50 27/09

    Ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα

    Το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει την ΠΦΥ στην Ελλάδα, με έμφαση στην ποιότητα.

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.