Παρασκευή, 19-Απρ-2024 07:34
Συνδικαλιστές θέλουν να τορπιλίσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούνται ήδη εδώ και ένα μήνα και περισσότεροι από 300 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί. Εντούτοις οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών γιατρών δεν έχουν καμφθεί.
Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), από κοινού με 30 ενώσεις γιατρών νοσοκομείων, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως "συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των "απογευματινών" επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή".
Όπως τονίζεται στην αίτηση ακύρωσης προς στο ΣτΕ, τα νοσοκομεία ΕΣΥ ωθούνται να εμπορεύονται στην υγεία και για ίδιον όφελος, με συνεργούς ιατρούς. Κάνει λόγο για μείωση, μέσω της απόκτησης ίδιων πόρων, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας και τελικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης για ώθηση ιατρών κλάδου ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικώς την ιατρική και με πελάτη τον ασθενή να ενισχύουν το εισόδημά τους. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, προκύπτει η μεταχείριση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους (οι έχοντες να πληρώσουν λαμβάνουν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες και οι μη έχοντες παραμένουν στην αναμονή), όπως και η νόθευση, αν όχι η ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών, που αναγκαστικά παρακρατούνται από τις αποδοχές των ασφαλισμένων, αφού όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια προηγούνται, αν και πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές και οι μη έχοντες οικονομική δυνατότητα.
Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) σημειώνει πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 80 επεμβάσεις, ενώ στη λίστα αναμονής είναι εγγεγραμμένοι 20.000 ασθενείς. Στον Ευαγγελισμό έχουν γίνει 30 απογευματινά χειρουργεία και στο Αττικόν 9.
"Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, μετά από ένα μήνα λειτουργίας, οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία παρά την σπουδή των διοικήσεων για τη λειτουργία τους, παρά το ότι οι εργαζόμενοι αν και διαφωνούμε δεν ύψωσαν τείχη άρνησης για τους εξής λόγους. Το προσωπικό δεν αντέχει να στηρίξει το θεσμό λόγω εργασιακής εξουθένωσης. Οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν. Πληρώνουν φόρους και εισφορές μια ζωή, περιμένουν 6 χρόνια να χειρουργηθούν και αντί να τους ζητήσουμε συγγνώμη ως σύστημα, τους λέμε πληρώστε να χειρουργηθείτε.
Το λιγοστό προσωπικό κουρασμένο από τα συνεχή εξαντλητικά ωράρια, τις συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτει κενά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία παρά το ότι έχουμε οικονομικές ανάγκες λόγω πενιχρών μισθών που λαμβάνουμε" είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας (όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το Capital.gr ) 76 νοσοκομεία ήδη διενεργούν απογευματινά χειρουργεία και άλλα 30 έχουν δηλώσει έτοιμα να διενεργήσουν.
Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο OPEN, για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί 1000 επεμβάσεις.
"Η εξέλιξη των απογευματινών χειρουργείων είναι με γεωμετρική πρόοδο και η ζήτηση από τους ασθενείς και η συμμετοχή των γιατρών και των χειρουργών, άρα πάει πάρα πολύ καλά η μεταρρύθμιση. Τώρα, κάποια είναι από τη λίστα, κάποια είναι εκτός λίστας. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό γιατί επαναλαμβάνω και το 100% να ήταν εκτός λίστας θα σήμαινε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίρνει πόρους πάνω του, αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών και προσφέρει στους ασθενείς εναλλακτική επιλογή με λιγότερα χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ενοχλεί κάποιον" είχε πει ο υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως, όσον αφορά το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες - πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά - και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.
Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.
Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος