Παρασκευή, 05-Απρ-2024 08:00
Γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου χτυπά όλο και σε νεότερες ηλικίες;

Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Η αύξηση των περιστατικών είναι ραγδαία και τα νέα περιστατικά αναμένεται να φτάσουν τα 2,2 εκατομμύρια έως το 2030.
Είναι χαρακτηριστικό πως καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί πλέον τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και το δεύτερο στις γυναίκες, ενώ παράλληλα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού καταγράφονται παγκοσμίως 935 χιλιάδες θάνατοι ετησίως, που μπορεί να φτάσουν σε 1.1 εκατομμύρια το 2030.
Επίσης, ανησυχητικό, σύμφωνα με τα στατιστικά, είναι πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν θεωρείται υποχρεωτικός, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να μην διαγνώσκονται εγκαίρως. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 2,2% στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και αντίστοιχη μείωση κατά 2% της επίπτωσης στους ηλικιωμένους.
Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν την εξήγηση στο γιατί καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά σε ηλικίες κάτω των πενήντα ετών. Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή ή και στο μικροβίωμα του εντέρου, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στην αύξηση των νέων διαγνώσεων.
Πρόσφατα ανακάλυψαν πως οι ασθενείς με μια επιθετική μορφή της νόσου έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τριών βακτηρίων στο έντερο τους. Τα επίπεδα των "fusobacterium", "clostridium" και "shewanella" έχουν συνδεθεί με δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά.
Ειδικά εστιάζουν στο βακτήριο το F. Nucleatum, που κανονικά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στο στόμα, αλλά μπορεί να πολλαπλασιαστεί και, μαζί με άλλα μικρόβια, να προκαλέσει φλεγμονή, ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο. Μελέτες εδώ και χρόνια έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καρδιάς, των νεφρών, των αυτοάνοσων ασθενειών, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές ανακάλυψαν το συγκεκριμένο μικρόβιο, που συνήθως βρίσκεται στο στόμα, σε περίπου 50% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου.
Επιστήμονες στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στις ΗΠΑ διαπίστωσαν πώς τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι το έντερο, να αντέξουν τα οξέα του στομάχου και στη συνέχεια να αναπτυχθούν εντός των όγκων του παχέος εντέρου.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξέτασαν 200 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου και διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους καρκίνους περιείχαν το μικρόβιο.
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.
Οι βασικές αρχές.
Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.