Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 03-Απρ-2024 08:15

    Οριστικό - Τα αβγά δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη, τι δείχνει νέα έρευνα

    Οριστικό - Τα αβγά δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη, τι δείχνει νέα έρευνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Όσοι κατανάλωναν 12 αβγά την εβδομάδα είχαν τελικά -μετά από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology) στην Άτλαντα, "απαντώντας" σε όσους διστάζουν να φάνε αυγά υπό το φόβο πως ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

    Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά δείχνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι τα αυγά μπορεί να είναι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφική επιλογή, ακόμη και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους. 

    Στη μελέτη συμμετείχαν 140 άτομα ηλικίας πάνω των 50 ετών (με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη) που είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισής. Αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 12 ή περισσότερων εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα έναντι μιας διατροφής χωρίς αυγά (κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα) σχετικά με την HDL- και την LDL-χοληστερόλη, καθώς και άλλους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών.

    "Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και το διαβήτη. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν τα αυγά είναι ασφαλή ή όχι για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο", δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στη Βόρεια Καρολίνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών είναι εντάξει, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου" συμπλήρωσε.

    Η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, Β5 και Β12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά.

    Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ υπήρξαν ενδείξεις και για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών, οπότε πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη.

    Γιατί λοιπόν τα αυγά θεωρούνται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη, ειδικά ο κρόκος τους; Οι ειδικοί θεωρούν πως ένα επιπλέον ερώτημα είναι με τί συνοδεύουμε τα αυγά που τρώμε, καθώς το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διατροφικές επιλογές όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις θα πρέπει να συζητούνται με το θεράποντα ιατρό τους.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.