Τετάρτη, 03-Απρ-2024 08:15
Οριστικό - Τα αβγά δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη, τι δείχνει νέα έρευνα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Όσοι κατανάλωναν 12 αβγά την εβδομάδα είχαν τελικά -μετά από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology) στην Άτλαντα, "απαντώντας" σε όσους διστάζουν να φάνε αυγά υπό το φόβο πως ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά δείχνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι τα αυγά μπορεί να είναι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφική επιλογή, ακόμη και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 140 άτομα ηλικίας πάνω των 50 ετών (με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη) που είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισής. Αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 12 ή περισσότερων εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα έναντι μιας διατροφής χωρίς αυγά (κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα) σχετικά με την HDL- και την LDL-χοληστερόλη, καθώς και άλλους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών.
"Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και το διαβήτη. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν τα αυγά είναι ασφαλή ή όχι για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο", δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στη Βόρεια Καρολίνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών είναι εντάξει, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου" συμπλήρωσε.
Η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, Β5 και Β12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ υπήρξαν ενδείξεις και για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών, οπότε πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη.
Γιατί λοιπόν τα αυγά θεωρούνται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη, ειδικά ο κρόκος τους; Οι ειδικοί θεωρούν πως ένα επιπλέον ερώτημα είναι με τί συνοδεύουμε τα αυγά που τρώμε, καθώς το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διατροφικές επιλογές όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις θα πρέπει να συζητούνται με το θεράποντα ιατρό τους.
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Δεν είναι τα προφανή.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Νέα κοινή υπουργική απόφαση.