Τετάρτη, 03-Απρ-2024 08:15
Οριστικό - Τα αβγά δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη, τι δείχνει νέα έρευνα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Όσοι κατανάλωναν 12 αβγά την εβδομάδα είχαν τελικά -μετά από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology) στην Άτλαντα, "απαντώντας" σε όσους διστάζουν να φάνε αυγά υπό το φόβο πως ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά δείχνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι τα αυγά μπορεί να είναι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφική επιλογή, ακόμη και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 140 άτομα ηλικίας πάνω των 50 ετών (με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη) που είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισής. Αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 12 ή περισσότερων εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα έναντι μιας διατροφής χωρίς αυγά (κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα) σχετικά με την HDL- και την LDL-χοληστερόλη, καθώς και άλλους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών.
"Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και το διαβήτη. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν τα αυγά είναι ασφαλή ή όχι για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο", δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στη Βόρεια Καρολίνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών είναι εντάξει, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου" συμπλήρωσε.
Η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, Β5 και Β12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ υπήρξαν ενδείξεις και για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών, οπότε πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη.
Γιατί λοιπόν τα αυγά θεωρούνται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη, ειδικά ο κρόκος τους; Οι ειδικοί θεωρούν πως ένα επιπλέον ερώτημα είναι με τί συνοδεύουμε τα αυγά που τρώμε, καθώς το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διατροφικές επιλογές όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις θα πρέπει να συζητούνται με το θεράποντα ιατρό τους.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.