Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 30-Μαρ-2024 08:49

    Έξι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και πόσο πρέπει να τρώμε από αυτές

    Έξι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και πόσο πρέπει να τρώμε από αυτές
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό πως μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας, αλλά το ερώτημα είναι τι ακριβώς πρέπει να τρώμε εάν θέλουμε να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου και κυρίως πόσο.

    Αν και καμία μεμονωμένη τροφή δεν καταπολεμά τον καρκίνο, μελέτες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα, όπως αναφέρει η The Telegraph.

    - Φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα)

    Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η ποσότητα αυτή προσφέρει άφθονες διαιτητικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

    Για να αυξήσουμε την πρόσληψη, μπορούμε να συνδυάζουμε φρούτα, όπως μούρα και μπανάνα, με βρώμη ή μούσλι για πρωινό, ενώ το μεσημέρι να ετοιμάσουμε μια ομελέτα με λαχανικά.

    Ενώ τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, τα καροτενοειδή σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα μας.

    - Όσπρια (τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα)

    Τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι βασικά στη μεσογειακή διατροφή και πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

    - Ξηροί καρποί (τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα)

    Συνιστάται να καταναλώνουμε μια χούφτα ξηρούς καρπούς τρεις φορές την εβδομάδα, όπως αμύγδαλα, κουκουνάρι και φιστίκια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη στο DNA.

    - Δημητριακά ολικής άλεσης (τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα)

    Δημητριακά όπως το φαγόπυρο και το κριθάρι αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωση αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

    - Ψάρι (τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα)

    Τα ψάρια είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το σελήνιο, το οποίο μπορεί μειώσει τη φλεγμονή.

    - Ελαιόλαδο (τέσσερις κουταλιές της σούπας την ημέρα)

    Μελέτες δείχνουν ότι τα αντικαρκινικά του αποτελέσματα προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν τη βλάβη του DNA.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    13:45 19/11

    Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές

    Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    00:01 19/11

    Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

    Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

    Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια

    18:34 18/11

    Η συμβολή της Ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνου πνεύμονα και μαστού και η σημασία της ενημέρωσης

    Ο κομβικός ρόλος της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη ογκολογική πρακτική και η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού για την επίτευξη του βέλτιστου...