Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Μαρ-2024 09:23

    Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός: Πάνω από 830 ευρώ

    Οι 3 προάγγελοι νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό - Πόσο θα αυξηθεί
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σε λίγες ώρες το νέο ύψος του κατώτατου μισθού ώστε να δρομολογηθούν και οι τελευταίες απαιτούμενες διαδικασίες για την εμφάνιση του αυξημένου ποσού.

    Αυτή η αύξηση, η 4η διαδοχική μετά την οικονομική κρίση και η 3η της σημερινής κυβέρνησης, έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι η πρώτη που συνδυάζεται με τη δυνατότητα περαιτέρω προσαύξησης της αμοιβής λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες). Έτσι, ανεξάρτητα από το που θα "κλειδώσει" το τελικό μεικτό ποσό (τοποθετούνταν και χθες κάπου ανάμεσα στα 830 με 840 ευρώ) πολυμελείς κοινωνικές ομάδες θα φτάσουν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή τους κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα των 1000 ευρώ μεικτά.

    Ποιες είναι αυτές οι ομάδες:

    1. Οι ανύπαντροι που έχουν συμπληρώσει επτά ή περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας. Σήμερα, ένα ανύπαντρος εργαζόμενος με επτά χρόνια προϋπηρεσίας (που σημαίνει ότι έχει συμπληρώσει δύο τριετίες)λαμβάνει 936 ευρώ μεικτά και από την 1η Απριλίου θα εισπράττει 996 ευρώ (στην περίπτωση επιβεβαίωσης του σεναρίου των 830 ευρώ) ή και περισσότερα.

    2. Οι παντρεμένοι θα φτάνουν κοντά ή και λίγο πάνω από το επίπεδο των 1000 ευρώ μεικτά ακόμη και με μια τριετία προϋπηρεσίας καθώς ούτως ή άλλως λαμβάνουν προσαύξηση 10% στον μεικτό μισθό τους λόγω γάμου. Ο υψηλότερος κατώτερος μισθός (σ.σ θα αποδίδεται σε έγγαμο με συμπληρωμένες και τις τρεις τριετίες) θα ανέρχεται πλέον στα 1162 ευρώ (πάντοτε με το σενάριο των 830 ευρώ).

    Ουσιαστική επίπτωση από την αύξηση του μεικτού κατώτατου μισθού θα είναι βέβαια και η αύξηση των κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το ενδιαφέρον για τον εργαζόμενο, θα είναι το πόσα επιπλέον χρήματα θα λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό.

    Σήμερα, τα 780 ευρώ μεικτά "παράγουν" 666,87 ευρώ καθαρά. Επιβεβαίωση των 830 ευρώ, σημαίνει 705,93 ευρώ καθαρά δηλαδή 39,06 ευρώ επιπλέον. Αυτά είναι και τα λιγότερα καθαρά που θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος στην Ελλάδα εφόσον δουλεύει με πλήρες ωράριο. Από εκεί και πέρα, λόγω της διάρθρωσης της φορολογικής κλίμακας, στον… μέγιστο κατώτατο μισθό των τριών τριετιών και της προσαύξησης λόγω γάμου, η αύξηση στα καθαρά θα είναι της τάξεως των 45,52 ευρώ. Τα 1162 ευρώ μεικτά βγάζουν καθαρό μισθό 926,1 ευρώ.

    Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο στην πρώτη 10άδα των χωρών μελών της ΕΕ που καταβάλλουν τους υψηλότερους κατώτερους μισθούς.

    Αυτή τη στιγμή, η χώρα κατατάσσεται στην 15η θέση με κατώτατο μισθό 910 ευρώ μεικτά (σ.σ. είναι η αναλογία των 14 μισθών που εισπράττουμε στην Ελλάδα σε 12 ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα). Προφανώς δεν υπάρχει ακόμη "επαφή" με τις χώρες που δίνουν κατώτατο μισθό άνω των 2.000 ευρώ (Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο), όμως είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι υψηλότερα από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Μάλτα και η Λιθουανία.

    Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν αυξήσει τους κατώτατους μισθούς τους με την αλλαγή του έτους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υψηλότερα από τη χώρα μας. Ο Πολωνός είναι στα 977 ευρώ μεικτά, ο Πορτογάλος στα 956 ευρώ, ο Μαλτέζος στα 924 ευρώ και ο Λιθουανός στα 924 ευρώ. Αν ο μεικτός μισθός στην Ελλάδα αυξηθεί στα 830 ευρώ, η Ελλάδα θα μπει στην κατάταξη με 968 ευρώ, ενώ τα 840 ευρώ μεικτά "βγάζουν" αναλογία 980 ευρώ.

    Πηγή: thetoc.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:37 10/11

    Ντέιλι (Fed): Να μην διατηρηθούν τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα

    "Ο πληθωρισμός που σχετίζεται με τους δασμούς φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν", σημείωσε.

    14:10 10/11

    Προειδοποίηση ΔΝΤ για κίνδυνο έκρηξης χρέους στην Ευρώπη έως το 2040 - Οι λόγοι

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πορεία του χρέους δεν θα είναι βιώσιμη και θα μπορούσε εκτιναχθεί μέσα στην επόμενη 15ετία.

    08:49 10/11

    Κίνα: Σταθερή αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο

    Παρέμεινε θετική η διάθεση των καταναλωτών για να κάνουν αγορές.

    07:30 10/11

    Θα σώσει ή θα "γκρεμίσει" τη Νέα Υόρκη ο φόρος Μαμντάνι για τους εκατομμυριούχους;

    Οι επιπτώσεις για τους εκατομμυριούχους της Νέας Υόρκης από τη φορολόγηση που έχει εξαγγείλει ο νέος δήμαρχος.

    07:30 10/11

    Η στροφή της Κίνας προς ASEAN και ΕΕ αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη των εμπορευματοκιβωτίων

    Οι εξαγωγές από την Άπω Ανατολή εξακολουθούν να οδηγούν την αύξηση της προσφοράς.

    07:30 10/11

    Άνοδος στα Capesize δίνει ώθηση στον δείκτη ξηρού φορτίου

    Η ενίσχυση της συγκεκριμένης κατηγορίας οδήγησε σε αύξηση του Baltic Dry Index (BDI).

    19:18 09/11

    ΗΠΑ: Το Ιράν έστειλε 1 δισ. δολάρια στη Χεζμπολάχ

    Ένα "παράθυρο ευκαιρίας" στον Λίβανο για να μειώσει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

    18:29 09/11

    ΗΠΑ: Αν συνεχιστεί η στάση πληρωμών, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο κατά το τέταρτο τρίμηνο

    Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι αρνητική.

    08:24 09/11

    Η Κίνα ανέστειλε τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις ΗΠΑ για ένα χρόνο

    Η απελευθέρωση αφορά υλικά με κομβικό ρόλο στην παραγωγή ημιαγωγών.

    15:18 08/11

    Nexperia: Η Κίνα αναμένει την ανάληψη ενεργειών από την Ολλανδία για την επίλυση της κρίσης

    Η εταιρία έχει την έδρα της στην Ολλανδία, ωστόσο ανήκει στην κινεζική εταιρία Wingtech.

    12:00 08/11

    Κομισιόν: Η σκληρή αλήθεια για τους μισθούς

    Η χαμηλή παραγωγικότητα και ο υψηλότερος πληθωρισμός "ροκανίζουν" το μέσο πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

    11:17 08/11

    Ο Πειραιάς στο επίκεντρο της ναυτιλιακής ανάκαμψης

    Σταθεροποίηση στο Σουέζ, ανησυχίες από την πειρατεία στη Σομαλία.

    18:55 07/11

    ΗΠΑ: Σε χαμηλό 3,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022.

    10:10 07/11

    Τζον Γουίλιαμς: Η Fed ίσως χρειαστεί σύντομα να αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού της για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας

    "Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα φτάσουμε σε επαρκή επίπεδα αποθεματικών", σημείωσε.

    09:27 07/11

    Γερμανία: Απροσδόκητη αύξηση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο

    Αύξηση των εξαγωγών σε ΗΠΑ και των κινεζικών εισαγωγών.

    21:11 06/11

    Κεντρική Τράπεζα Μεξικού: Μείωσε στο 7,25% το επιτόκιο

    Η Τράπεζα του Μεξικού μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, διαμορφώνοντάς το στο 7,25%.