Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 23-Μαρ-2024 08:28

    Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος σε θανάτους ασθενών. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930.000. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επόμενα 15 χρόνια τα νέα περιστατικά ανά έτος θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο (ποσοστό αύξησης 73%).

    Την ίδια ώρα, εξίσου ανησυχητικό είναι πως οι νέοι ασθενείς (κάτω των 50 ετών) εμφανίζουν ετησίως μια αύξηση 3% και κατά τη στιγμή της διάγνωσης, συχνά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

    Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες αφορά στο παχύ έντερο.

    Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου δύο και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα στη διατροφή μας, που πιθανότατα να μειώσουν τον κίνδυνο.

    Μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

    Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και μιας διατροφής με υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως το μοσχάρι, το συκώτι, το χοιρινό και τα αλλαντικά. Επίσης, το μαγείρεμα κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή η άμεση επαφή με τη φλόγα (μπάρμπεκιου) φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς παράγονται περισσότερες καρκινογόνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Περισσότεροι ξηροί καρποί

    Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά καρκίνο ή πρόωρου θανάτου.

    Βιταμίνη D

    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο όμως. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, η βιταμίνη D, όπως και οι ξηροί καρποί, δεν προκαλούν κάποια βλάβη στην υγεία μας.

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Οι παράγοντες κινδύνου:

    •             Άτομα άνω των 50 ετών

    •             Παχυσαρκία

    •             Κάπνισμα

    •             Αλκοόλ (μέτρια χρήση, πάνω από δύο ποτά τη μέρα)

    •             Ιστορικό φλεγμονώδους εντερικής νόσου

    •             Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

    •    Γενετικά σύνδρομα ( Σύνδρομο Lynch, Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση)

    Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν:

    •             Αίμα στα κόπρανα

    •             Επίμονες ασυνήθιστες κινήσεις εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια)

    •             Πόνοι ή κράμπες στο στομάχι, που δεν υποχωρούν

    •             Απώλεια βάρους χωρίς λόγο

    •             Αδυναμία ή/και κόπωση 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 24/12

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    07:52 22/12

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    09:42 21/12

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.