Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 23-Μαρ-2024 08:28

    Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος σε θανάτους ασθενών. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930.000. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επόμενα 15 χρόνια τα νέα περιστατικά ανά έτος θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο (ποσοστό αύξησης 73%).

    Την ίδια ώρα, εξίσου ανησυχητικό είναι πως οι νέοι ασθενείς (κάτω των 50 ετών) εμφανίζουν ετησίως μια αύξηση 3% και κατά τη στιγμή της διάγνωσης, συχνά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

    Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες αφορά στο παχύ έντερο.

    Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου δύο και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα στη διατροφή μας, που πιθανότατα να μειώσουν τον κίνδυνο.

    Μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

    Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και μιας διατροφής με υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως το μοσχάρι, το συκώτι, το χοιρινό και τα αλλαντικά. Επίσης, το μαγείρεμα κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή η άμεση επαφή με τη φλόγα (μπάρμπεκιου) φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς παράγονται περισσότερες καρκινογόνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Περισσότεροι ξηροί καρποί

    Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά καρκίνο ή πρόωρου θανάτου.

    Βιταμίνη D

    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο όμως. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, η βιταμίνη D, όπως και οι ξηροί καρποί, δεν προκαλούν κάποια βλάβη στην υγεία μας.

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Οι παράγοντες κινδύνου:

    •             Άτομα άνω των 50 ετών

    •             Παχυσαρκία

    •             Κάπνισμα

    •             Αλκοόλ (μέτρια χρήση, πάνω από δύο ποτά τη μέρα)

    •             Ιστορικό φλεγμονώδους εντερικής νόσου

    •             Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

    •    Γενετικά σύνδρομα ( Σύνδρομο Lynch, Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση)

    Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν:

    •             Αίμα στα κόπρανα

    •             Επίμονες ασυνήθιστες κινήσεις εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια)

    •             Πόνοι ή κράμπες στο στομάχι, που δεν υποχωρούν

    •             Απώλεια βάρους χωρίς λόγο

    •             Αδυναμία ή/και κόπωση 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    07:30 27/10

    Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα – Ο ρόλος της παχυσαρκίας

    Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.