Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 16-Μαρ-2024 10:13

    Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου - Στο "κόκκινο" οι κάτω των 50 ετών λόγω διατροφής και τρόπου ζωής

    Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου - Στο "κόκκινο" οι κάτω των 50 ετών λόγω διατροφής και τρόπου ζωής
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ο καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού αποτελούν πλέον η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω από 50 ετών (όπως έδειξαν άλλωστε τα ετήσια στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία για τον καρκίνο).

    Οι ειδικοί θεωρούν πως για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις μικρότερες ηλικίες ευθύνεται κυρίως η αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών διατροφικών συνηθειών.

    Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή ή και στο μικροβίωμα του εντέρου, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στην αύξηση των νέων διαγνώσεων.

    Βέβαια, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών.

    Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι τα κόπρανα με αίμα, η συχνή διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στο στομάχι, κράμπες και/ή φούσκωμα, η αδυναμία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους

    Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Regenstrief στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ είχε εξετάσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εξηγήσουν αυτά τα ανοδικά ποσοστά, ειδικά μεταξύ των νεαρών ανδρών. Τα ευρήματα της μελέτης είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Cancer Prevention Research. Οι ειδικοί σημείωναν πως ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι δύο φορές υψηλότερος για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Τόνιζαν ακόμη πως ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου (πριν από την ηλικία των 45 ετών) είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

    Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο

    Μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε δημητριακά και όσπρια και σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου. Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική καθώς συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με αυτό τον τύπο του καρκίνου.

    Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους η μέτρια σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.

    Απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου όμως μπορεί να προληφθεί και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για τα διαθέσιμα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που προτείνονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

    Η βασική διαγνωστική εξέταση είναι κολονοσκόπηση με την οποία μπορούν να ανευρεθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις (πολύποδες) και να εξαιρεθούν αποτρέποντας την εξέλιξή τους σε καρκίνο. Επιπλέον, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο. Υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση των ασθενών με τοπική νόσο ξεπερνά το 90%.

    Οι ισχύουσες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών προτείνουν την έναρξη του προσυπτωματικού ελέγχου για τη νόσο στην ηλικία των 45 ετών. Πέρα από την κολονοσκόπηση υπάρχουν και άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου κάτω από ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.

    07:30 25/08

    Μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια - Τι είναι ο νοροϊός και τι προκαλεί

    Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.