Σάββατο, 09-Μαρ-2024 15:08
Γρ. Γεροτζιάφας: Η ενδοοικογενειακή βία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά
Η βία ανάμεσα σε ζευγάρια αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, έως και 4 φορές στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μονπελιέ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο "European Journal of Internal Medicine". Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σχολιάζοντας τη μελέτη στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ" επισημαίνει ότι αυτή η εντελώς καινούργια επιστημονική γνώση θα πρέπει να αλλάξει την πρακτική αιματολόγων, αγγειολόγων και γυναικολόγων, οι οποίοι πλέον εκτός από τον ιατρικό έλεγχο για τη φλεβική θρόμβωση, θα πρέπει να "ελέγχουν" τις ασθενείς αν υπόκεινται σε κάποιου είδους βία. "Εμείς οι αιματολόγοι, όταν ψάχνουμε να βρούμε μία γυναίκα γιατί έπαθε θρόμβωση, ενώ έπαιρνε αντιθρομβωτικά φάρμακα, μέχρι τώρα κάνουμε έλεγχο για θρομβοφιλία. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε και ερωτήσεις για το πώς ζει με τον σύντροφό της". Για πρώτη φορά, τονίζει ο κ. Γεροτζιάφας, τεκμηριώνεται με πολύ καλά φτιαγμένη μελέτη, η άμεση συσχέτιση του τρόπου ζωής μιας γυναίκας και της εκδήλωσης πνευμονικής εμβολής που είναι θανατηφόρα, σε ένα υπόστρωμα, το οποίο σχετίζεται με ένα φάρμακο, που είναι τα αντισυλληπτικά. "Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την πρακτική μας και να κάνουμε και άλλες ερωτήσεις στις ασθενείς. Βεβαίως χρειάζεται άλλη μία μελέτη, προκειμένου αυτό να γίνει κατευθυντήρια οδηγία".
Όπως εξηγεί ο γνωστός αιματολόγος, η φλεβική θρόμβωση είναι σπάνια στις ηλικίες κάτω των 40. Περίπου ένα, δύο περιστατικά ανά 10.000 ετήσιους ασθενείς. "Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η κύηση και τα αντισυλληπτικά που έχουν οιστρογόνα, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο επί δύο φορές στις νέες γυναίκες. Και επίσης μέχρι τώρα ξέραμε ότι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη φλεβική θρόμβωση, είναι η γενετική προδιάθεση, δηλαδή όταν υπάρχει θρομβοφιλία, όταν υπάρχουν φλεγμονώδη νοσήματα, ή ακόμη και όταν υπάρχουν κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχει μία νέα γυναίκα, χωρίς να είναι ακόμη διαγνωσμένες". Με τη νέα επιστημονική γνώση όμως, ο κ. Γεροτζιάφας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να οργανωθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο να ψάξει πιο ενδελεχώς τα ευρήματα αυτής της πρώτης μελέτης. "Και θα πρέπει να εμπλακεί κυρίως το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα, γιατί εκεί έχουμε τη συμπύκνωση στη βιολογία των κοινωνικών συνθηκών που ζει μία γυναίκα. Θα πρέπει εκτός από τη λογική του είναι δικαίωμά μου ως άνθρωπος να μην εκτίθεμαι στη βία και να αμύνομαι απέναντι στη βία, να αντιμετωπίσουμε πλέον και τη νέα διάσταση που δημιουργείται. Δηλαδή ότι η ίδια η βία, δημιουργεί βιολογικές ανωμαλίες που μπορεί να εκθέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου, λόγω θρόμβωσης. Πρέπει να γίνει υπόθεση του γυναικείου κινήματος. Υπάρχει ήδη ένα κάλεσμα από την ομάδα που έκανε τη μελέτη για να το μάθουν οι ειδικότητες που εμπλέκονται και αυτές είναι αιματολόγοι, αγγειολόγοι, γυναικολόγοι".
Σύμφωνα με τον καθηγητή η μελέτη έγινε σε 2.000 γυναίκες, όπου οι μισές, κατά τη διάρκεια λήψης αντισυλληπτικών, έπαθαν θρόμβωση. "Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία συγκεκριμένη μέθοδο με κλίμακα που αξιολογεί και μετράει την ένταση της ενδοοικογενειακής, ή μέσα στο ζευγάρι βίας, όλων των μορφών και βρήκαν ότι από 8 παράγοντες που σχετίζονται με τη βία μέσα στο ζευγάρι, όταν συγκεντρώνονται τουλάχιστον 4, τότε ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά πολλαπλασιάζεται επί 4". (σσ παράγοντες όπως πχ πόσο άσχημα μιλάει ο άντρας στη γυναίκα ή πωώς η γυναίκα φοβάται να εκτεθεί στη λεκτική βία κλπ). Είναι απόδειξη, καταλήγει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αιματολόγος, ότι "η βία ενάντια στις γυναίκες δεν είναι μόνο μία ψυχολογική πίεση, αλλά έχει πολύ συγκεκριμένα, πια, μετρήσιμα και επικίνδυνα βιολογικά αποτελέσματα".
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες