Σάββατο, 02-Μαρ-2024 09:31
Ποια ουσία σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά
Της Βίκυ Κουρλιμπίνη
Η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών, μια ουσία που βρίσκουμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται πως αποτελεί το "κλειδί" για την υγεία μας, καθώς μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και συμπίπτει χρονικά με την έρευνα στο British Medical Journal που έδειξε πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.
Η ομάδα των φλαβονοειδών αποτελείται από περισσότερες από 3.000 ενώσεις, πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανιδίνες. Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Τα ευρήματα της νέας μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης με σχεδόν 12.000 ενήλικες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ έδειξαν ακόμη περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τα αμέτρητα οφέλη των φλαβονοειδών στην υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη φλαβονόλη είχαν συνολικά χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καθώς και λιγότερα περιστατικά καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως όσο περισσότερο τα καταναλώνουμε, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματά τους για την υγεία μας σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.
Για να εντοπίσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της φλαβονόλης και του κινδύνου θνησιμότητας, ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Anhui στην Κίνα χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία από το NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) με πληθυσμό των ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 47 έτη. Χρησιμοποιώντας διατροφικά δεδομένα από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη μέση κατανάλωση φλαβονολών ανά ημέρα.
Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονόλες είναι το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα, τα σταφύλια, στο μαρούλι, τη σοκολάτα, το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα εσπεριδοειδή επίσης είναι πλούσια σε φλαβανόνες, ενώ το μήλα και το τσάι σε κατεχίνες.
Για να λαμβάνουμε αρκετή φλαβονόλη στη διατροφή μας, οι ειδικοί συνιστούν όχι απλά να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από αυτά, επιλέγοντας πολλά και διάφορα χρώματα.
Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.
Το γονίδιο TP53 είναι ογκοκατασταλτικό.
Αναλυτικά όλη η διαδικασία.
Παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με τη μεσογειακή διατροφή.
Eμφανίζονται ολοένα συχνότερα στους κάτω των 50 ετών.
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...
Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.
Smartphone σε παιδιά του δημοτικού; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...
Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.