Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 02-Μαρ-2024 09:31

    Ποια ουσία σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά

    Ποια ουσία σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

    Η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών, μια ουσία που βρίσκουμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται πως αποτελεί το "κλειδί" για την υγεία μας, καθώς μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports  και συμπίπτει χρονικά με την έρευνα στο British Medical Journal που έδειξε πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

    Η ομάδα των φλαβονοειδών αποτελείται από περισσότερες από 3.000 ενώσεις, πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανιδίνες. Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

    Τα ευρήματα της νέας μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης με σχεδόν 12.000 ενήλικες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ έδειξαν ακόμη περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τα αμέτρητα οφέλη των φλαβονοειδών στην υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη φλαβονόλη είχαν συνολικά χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καθώς και λιγότερα περιστατικά καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως όσο περισσότερο τα καταναλώνουμε, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματά τους για την υγεία μας σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

    Για να εντοπίσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της φλαβονόλης και του κινδύνου θνησιμότητας, ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Anhui στην Κίνα χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία από το NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) με πληθυσμό των ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 47 έτη. Χρησιμοποιώντας διατροφικά δεδομένα από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη μέση κατανάλωση φλαβονολών ανά ημέρα.

    Οι καλύτερες πηγές

    Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονόλες είναι το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα, τα σταφύλια, στο μαρούλι, τη σοκολάτα, το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα εσπεριδοειδή επίσης είναι πλούσια σε φλαβανόνες, ενώ το μήλα και το τσάι σε κατεχίνες.

    Για να λαμβάνουμε αρκετή φλαβονόλη στη διατροφή μας, οι ειδικοί συνιστούν όχι απλά να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από αυτά, επιλέγοντας πολλά και διάφορα χρώματα.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    07:33 15/09

    Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

    Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.