Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 02-Μαρ-2024 09:31

    Ποια ουσία σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά

    Ποια ουσία σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

    Η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών, μια ουσία που βρίσκουμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται πως αποτελεί το "κλειδί" για την υγεία μας, καθώς μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports  και συμπίπτει χρονικά με την έρευνα στο British Medical Journal που έδειξε πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

    Η ομάδα των φλαβονοειδών αποτελείται από περισσότερες από 3.000 ενώσεις, πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανιδίνες. Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

    Τα ευρήματα της νέας μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης με σχεδόν 12.000 ενήλικες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ έδειξαν ακόμη περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τα αμέτρητα οφέλη των φλαβονοειδών στην υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη φλαβονόλη είχαν συνολικά χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καθώς και λιγότερα περιστατικά καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως όσο περισσότερο τα καταναλώνουμε, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματά τους για την υγεία μας σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

    Για να εντοπίσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της φλαβονόλης και του κινδύνου θνησιμότητας, ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Anhui στην Κίνα χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία από το NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) με πληθυσμό των ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 47 έτη. Χρησιμοποιώντας διατροφικά δεδομένα από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη μέση κατανάλωση φλαβονολών ανά ημέρα.

    Οι καλύτερες πηγές

    Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονόλες είναι το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα, τα σταφύλια, στο μαρούλι, τη σοκολάτα, το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα εσπεριδοειδή επίσης είναι πλούσια σε φλαβανόνες, ενώ το μήλα και το τσάι σε κατεχίνες.

    Για να λαμβάνουμε αρκετή φλαβονόλη στη διατροφή μας, οι ειδικοί συνιστούν όχι απλά να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από αυτά, επιλέγοντας πολλά και διάφορα χρώματα.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 06/09

    Μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: Πέντε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα

    Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.