Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 30-Ιαν-2024 11:23

    ΣΦΕΕ: Η εξαίρεση από το clawback των φθηνών φαρμάκων δεν είναι ένα δίκαιο μέτρο

    ΣΦΕΕ: Η εξαίρεση από το clawback των φθηνών φαρμάκων δεν είναι ένα δίκαιο μέτρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος προκαλεί η υποστήριξη των "φθηνών φαρμάκων".

    Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

    Αναλυτικά η επιστολή


    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο εξής θέμα:

    Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.

    Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.

    Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.

    Το σύνολο αυτών των "διευκολύνσεων" για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως "μη φθηνά".

    Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις.

    Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:01 26/01

    Στρογγυλό τραπέζι ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της Εθνικής Πολιτικής για τον καρκίνο

    Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Ετήσια Συνάντηση για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο.

    11:31 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Ο "αόρατος" εχθρός των πνευμόνων και το εμβόλιο που σώζει ζωές

    Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ιατρική σύσταση, αντιθέτως είναι μια στρατηγική που μειώνει τη νοσηρότητα και θνητότητα κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    07:30 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Πότε μπορεί να γίνει απειλητικός για την ζωή μας

    Παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί προβλήματα, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη.

    08:00 24/01

    Πώς μετράμε σωστά την αρτηριακή πίεση

    Γιατί μια υψηλή ένδειξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα.

    17:07 23/01

    Όταν η "Οδυνηρή Ουρά" κρύβει Κύστη Κόκκυγα – Ασκήσεις & Θεραπεία

    Ασκήσεις & Θεραπεία για τον Πόνο στην Ουρά.

    12:57 23/01

    Olivia: Πολύτιμη Ψηφιακή Σύμμαχος για Γυναίκες με Καρκίνο των Ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca

    Στόχος του είναι να αποτελέσει έναν έγκυρο και φιλικό οδηγό, που υποστηρίζει τις ασθενείς σε κάθε στάδιο της διαδρομής τους με τη νόσο.

    07:58 23/01

    Μπορεί η βιταμίνη D να μας προστατέψει από τη γρίπη; Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως "βιταμίνη του ήλιου", παράγεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.

    07:30 22/01

    Έξι καθημερινές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση από έναν κορυφαίο ειδικό του Χάρβαρντ

    Η πνευματική διαύγεια και η καλή γήρανση δεν είναι θέμα τύχης.

    20:59 21/01

    Γαλλία: "Fake news" οι δηλώσεις Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων

    "Δεν καθορίζει ο ίδιος τις τιμές τους. Ρυθμίζονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    07:37 19/01

    Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε τελικά; 3 ειδικοί απαντούν

    "Μέτρο" στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

    08:34 17/01

    Τα μικροπλαστικά είναι παντού. Είναι πράγματι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας ή μήπως υπερβάλλουμε;

    Μπορούν να μας σκοτώνουν τα πανταχού παρόντα θραύσματα τοξικού πλαστικού; Ή μήπως όχι;

    07:30 16/01

    Ο συνδυασμός για να ζήσουμε περισσότερο: Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης και μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά

    Σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα μεγάλα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας.

    11:19 15/01

    Η Seneca Medical Group ανατρέπει τα δεδομένα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Καινοτομία και Ιατρικές Υπηρεσίες Υψηλών Προδιαγραφών

    Με όραμα, επιστημονική συνέπεια και συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, η Seneca Medical Group συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών, θέτοντας νέα δεδομένα...

    07:30 15/01

    ΣΦΕΕ: Προκλήσεις και αβεβαιότητα στη φαρμακευτική αγορά και τη νέα χρονιά

    Αυξάνονται οι αναγκαστικές επιστροφές, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.