Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 31-Οκτ-2023 08:17

    Πότε ξεκινά ο δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός, χωρίς συνταγή

    Οι γιατροί και οι νοσοκόμες είναι το κλειδί για την προώθηση των εμβολίων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Σοφίας Κωστάρα

    Ως καλύτερη περίοδο εμβολιασμού στην Ελλάδα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συστήνει το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου καθώς η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Δεκέμβρη.

    Οπότε, είναι σκόπιμο οι πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους έγκαιρα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό τους και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

    Δύο οι δυνατότητες για να προχωρήσετε σε αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος, είτε με συνταγογράφηση για συγκεκριμένα εμβόλια, είτε χωρίς, από αύριο, 1η Νοεμβρίου, καθώς το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο, θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες και χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

    Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας ολοκληρώθηκε η τροποποίηση της πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από την 1η Νοεμβρίου. 

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με επίδειξη ΑΜΚΑ.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε ζητήσει με δηλώσεις της πίστωση χρόνου έως της αρχές Νοεμβρίου για την εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή, ώστε να τροποποιηθούν τα σχετικά μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, διαδικασία που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς έχει πλέον ολοκληρωθεί.

    Τι θα ισχύσει για τα νέα εμβόλια
    Εντούτοις, με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται και μετά την 1η Νοεμβρίου τα δύο νέα αντιγριπικά εμβόλια, που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

    "Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από περίπου έναν μήνα.

    ΠΦΣ: Να είναι έτοιμα τα φαρμακεία μέχρι την 1η Νοεμβρίου
    Ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ότι η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου την υλοποίηση της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείου, σχετικά με τη διενέργεια και καταχώρηση στο Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία, αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους φαρμακοποιούς να διασυνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ, μέσω του προγράμματος API, ώστε να είναι εφικτή η καταχώρηση των εμβολιασμών των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο απευθείας από τους φαρμακοποιούς.

    "Την Τέταρτη 25/10 το μεσημέρι η ΗΔΙΚΑ σας απέστειλε νεότερη ενημέρωση για την έναρξη της διασύνδεσης των προγραμμάτων μέσω API στο δοκιμαστικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει και το διαχωρισμό των επιλέξιμων αντιγριπικών εμβολίων από αυτά που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Παρακαλούμε όπως όλα τα προγράμματα φαρμακείου να είναι έτοιμα από 1η Νοεμβρίου και η διασύνδεση μέσω του API να είναι λειτουργική, όπως επίσης να έχουν ενεργοποιήσει την ενημέρωση με μήνυμα στο φαρμακοποιό για την άμεση καταχώρηση στο Μητρώο όσων εμβολίων διενεργεί κατόπιν ιατρικής συνταγής", τονίζει ο ΠΦΣ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    14:50 05/09

    Φόβοι για επιδημίες πέραν της Φλόριντα, λόγω της κατάργησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

    Τα σχέδια της Φλόριντα να καταργήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις πέραν της πολιτείας, προειδοποιούν ειδικοί.

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.