Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 28-Σεπ-2023 17:12

    Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

    Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η βουβωνοκήλη αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται όταν κάποιο τμήμα ενός ενδοκοιλιακού οργάνου προπίπτει μέσω ενός χάσματος σε κάποιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Η συγκεκριμένη μορφή κήλης εμφανίζεται κυρίως στους άντρες, αν και δεν αποφεύγει και το γυναικείο φύλο. 

    Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

    Τα κυριότερα συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούνε εάν πάσχετε από τη συγκεκριμένη μορφή κήλης, είναι:

    •    Διόγκωση / εξόγκωμα. Είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης. Το εξόγκωμα τείνει να φαίνεται πιο έντονα όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος και βήχει. Αντίθετα, υποχωρεί όταν ξαπλώνει.

    •    Αίσθημα καύσου. Συνοδεύει συχνά τη βουβωνοκήλη και μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

    •    Αίσθημα πίεσης/βάρους. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα επιδεινώνεται κατά την άσκηση, την άρση βάρους ή την ορθοστασία.

    •    Πόνος. Η ένταση και η συχνότητα του πόνου ποικίλλει ανά περίπτωση αλλά και από το στάδιο στον οποίο βρίσκεται η πάθηση. Όπως είναι φυσικό, στην αρχή ο πόνος μπορεί να είναι πιο ήπιος. Όσο όμως η βουβωνοκήλη μένει χωρίς θεραπεία (και ιδιαίτερα όταν παρουσιάζονται επιπλοκές, ο πόνος μπορεί να γίνει πολύ έντονος και να είναι συνεχής.

    Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της βουβωνοκήλης;

    Η κύρια αιτία εμφάνισης της βουβωνοκήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Οι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την αύξησή της και αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της βουβωνοκήλης είναι οι ακόλουθοι:
    •    Η χρόνια χειρωνακτική εργασία ή άρση μεγάλου βάρους
    •    Η παχυσαρκία
    •    Η χρόνια δυσκοιλιότητα
    •    Ο χρόνιος βήχας
    •    Η εγκυμοσύνη (ιδιαίτερα οι πολλαπλές)
    •    Κληρονομικοί παράγοντες

    Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

    Η συντηρητική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης δεν αποτελεί επιλογή θεραπείας. Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης (τα οποία θα χειροτερέψουν με την εξέλιξή της) πρέπει να αντιμετωπίσετε την ίδια την κήλη. Η μοναδική ιατρικά αποδεκτή μέθοδος για την οριστική θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική θεραπεία. Σήμερα, είναι διαθέσιμες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές κατάλληλες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Οι πιο σύγχρονες εξ αυτών είναι η λαπαροενδοσκοπική και η ρομποτική χειρουργική θεραπεία.

    Λαπαροενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

    Πραγματοποιείται μέσα από τρεις πολύ μικρές τομές από τις οποίες εισάγεται το λαπαροσκόπιο και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Στο τέλος της επέμβασης, το κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με τη χρήση ενός ειδικού πλέγματος. Οι δύο σημαντικότερες τεχνικές της λαπαροσκοπικής προσέγγισης είναι η διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση (TAPP - Totally Extraperitoneal Repair) και η εξωπεριτοναϊκή ενδοσκοπική τεχνική (TEP – Totally Extraperitoneal Repair).

    Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης

    Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες τεχνικές. Ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης βρίσκεται μπροστά από μία ρομποτική κονσόλα τρισδιάστατης απεικόνισης και όχι πάνω από τον ασθενή. Από εκεί παρακολουθεί το χειρουργικό πεδίο και εκτελεί τις χειρουργικές πράξεις. Το ρομποτικό σύστημα αντιγράφει με ακρίβεια τις κινήσεις του χειρουργού, εξαιτίας ειδικών χειριστηρίων που διαθέτει επιτρέποντας την ολοκλήρωση της επέμβασης με μοναδική χειρουργική λεπτομέρεια και ακρίβεια.

    Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποτελούν επανάσταση στον τομέα χειρουργικής διόρθωσης των κηλών. Επιτρέπουν την ταχύτερη αποκατάσταση των ιστών, τη μικρότερη απώλεια αίματος, τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα. Προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής είναι φυσικά ο κατάλληλα εκπαιδευμένος, έμπειρος και πιστοποιημένος χειρουργός ο οποίος μπορεί να διενεργήσει όλα τα είδη των επεμβάσεων ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς. 

    Ευχαριστούμε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο (esurgery.gr και endohernia.gr), MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντή Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένο Ρομποτικό Χειρουργό.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    21:21 10/09

    Το 2050 το 70% των παιδιών στην Ευρώπη αναμένεται να εμφανίσει μυωπία λόγω χρήσης κινητών, τάμπλετς και οθονών

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα.

    20:00 10/09

    ΕΟΔΥ: Συνολικά 75 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα.

    19:21 09/09

    Άδ. Γεωργιάδης: Μην δίνετε φακελάκι, οι λίστες για χειρουργεία συνεχώς μειώνονται

    Σε αναστολή καθηκόντων βρίσκεται ο διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Ιππακρατείου.

    07:48 08/09

    MyHealth app: Πώς θα μετράμε την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς μας από την κάμερα του κινητού μας

    Τα δεδομένα, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να κοινοποιούνται απευθείας στο γιατρό μας.

    08:00 06/09

    Μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: Πέντε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα

    Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.