Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 04-Αυγ-2023 08:13

    Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να χάσουμε κιλά - Τι είναι η λεγόμενη "διαισθητική διατροφή"

    Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να χάσουμε κιλά - Τι είναι η λεγόμενη "διαισθητική διατροφή"
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι από μακροχρόνιες δίαιτες; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να χάσετε βάρος όπως δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, σε λιπαρά, σε υδατάνθρακες και άλλα πολλά, που τελικά είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα και εξάντλησαν τον οργανισμό σας;

    Εάν αυτή η περιγραφή σας φαίνεται γνωστή, ίσως χρειάζεται να αποκτήσετε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τη διατροφή, όπως τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ.

    Η προσέγγιση αυτή ονομάζεται "διαισθητική διατροφή", που μας βοηθά να χτίσουμε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό. Βασική αρχή της διατροφής αυτής είναι ότι το σώμα μας εγγενώς γνωρίζει τι, πότε και πόσο να τρώει για να τρέφεται.

    Τι είναι η διαισθητική διατροφή

    Η διαισθητική διατροφή απορρίπτει τους κανόνες και τους περιορισμούς που συνήθως αποτυγχάνουν και μας οδηγούν στις παλιές διατροφικές συνήθειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων που χάνουν πολύ βάρος, θα ανακτήσουν μέρος ή όλα τα κιλά που έχασαν μέσα σε έναν χρόνο.

    Αντίθετα, η διαισθητική διατροφή μας ενθαρρύνει να τρώμε απλά όταν πεινάμε και να σταματήσουμε όταν είμαστε χορτάτοι. Λαμβάνει επίσης υπόψη την ικανοποίησή μας -δηλαδή να απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε-, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

    "Η αύξηση και η απώλεια βάρους για χρόνια και χρόνια μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και είναι ένας δύσκολος τρόπος ζωής", λέει η Emily Blake, διαιτολόγος στο Brigham and Women's Hospital που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

    Μια άλλη βασική αρχή της διαισθητικής διατροφής είναι η απόρριψη της ιδέας ότι τα τρόφιμα είναι εγγενώς "καλά" ή "κακά". Δεν είναι πλέον η πίτσα και τα ζυμαρικά οι απαγορευμένες τροφές. Ομοίως, οι σαλάτες και τα φρούτα δεν είναι "καλύτερες".

    "Αυτό που οι άνθρωποι καταλαβαίνουν με την πάροδο του χρόνου είναι ότι καταλήγουν σε μια ισορροπία τροφών", λέει η Blake. "Θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας πολύ περισσότερο αν τρώτε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά σωματικά, χωρίς καμία συναισθηματική ταλαιπωρία ή ενοχές. Μόλις αφαιρέσετε την ηθική από το φαγητό, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ενώ λαχταράτε μερικές φορές λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, επίσης λαχταράτε συχνά φρούτα και λαχανικά".

    Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν εσφαλμένα τη διαισθητική κατανάλωση ως ελεύθερη διατροφή, λέει η διαιτολόγος Nancy Oliveira, διευθύντρια της Υπηρεσίας Διατροφής και Ευεξίας στο Brigham and Women's Hospital.

    "Όταν οι άνθρωποι έχουν ελευθερία φαγητού, κάποιοι μπορεί να επιλέγουν πιο υπερεπεξεργασμένα, "πόθητα" τρόφιμα", λέει η Oliveira.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:17 13/12

    Χρ. Γιαννούλης: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη υποκρισία - Η Υγεία χρειάζεται σχέδιο, σεμνότητα και λογοδοσία

    Αναφερόμενος στις κυβερνητικές "μεταρρυθμίσεις", έκανε λόγο για σπατάλη δημοσίου χρήματος.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    09:30 12/12

    Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Επιστρέφει στην κοινωνία τμήμα της υπεραξίας που παράγει

    Στο συνέδριο "Υγεία Πάνω απ’ Όλα - Η Στρατηγική Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή, AI & Βιοτεχνολογία", φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Γιάννης Μαλλιαρός.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.