Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 27-Ιουν-2023 08:23

    Βγαίνει και σε χάπι το ozempic, το φάρμακο για τους διαβητικούς που χάνεις βάρος

    Βγαίνει και σε χάπι το ozempic, το φάρμακο για τους διαβητικούς που χάνεις βάρος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Αντί ένεσης, χάπι. Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί μεγάλες φαρμακευτικές για την κυκλοφορία νεότερων εκδόσεων φαρμάκων που στοχεύουν στην απώλεια βάρους, τα οποία έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες.

    Τα αποτελέσματα δύο κλινικών δοκιμών, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο επιστημονικών συνεδριών της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, όπως μεταδίδει το NBC, δείχνουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι εταιρείες όσον αφορά την ανάπτυξη ενός φαρμάκου απώλειας βάρους σε μορφή χαπιού.

    Υπενθυμίζεται πως τα σκευάσματα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική απώλεια βάρους, αλλά και τα δύο χορηγούνται με τη μορφή ένεσης, μια φορά την εβδομάδα. Όμως ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους με τη μορφή χαπιού, που θα λαμβάνεται καθημερινά, μπορεί να είναι μια πιο "ευχάριστη" επιλογή για μερικούς ανθρώπους.

    Η Novo Nordisk παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας από του στόματος εκδοχής της σεμαγλουτίδης - της δραστικής ουσίας που εμπεριέχονται στα Ozempic και Wegovy - για απώλεια βάρους σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα και δεν έχουν διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή φάσης 3 έχασαν το 15% του σωματικού τους βάρους, κατά μέσο όρο, μετά από 68 εβδομάδες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο The Lancet.

    Η απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε κατά την κλινική δοκιμή ήταν ίση με αυτή που ανέφερε η εταιρεία σε κλινικές δοκιμές με άτομα που έκαναν εβδομαδιαία ένεση σεμαγλουτίδης την ίδια χρονική περίοδο.

    "Πραγματικά το παιχνίδι αλλάζει", σημειώνει ο Δρ. Robert Gabbay εκ μέρους της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. "Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να παίρνουν το φάρμακό τους με τη μορφή χαπιού ή δισκίου, αντί για ενέσιμο, γιατί φοβούνται τις βελόνες" είπε.

    Ο Δρ Mico Guevarra, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας της Novo Nordisk για το νέο φάρμακο σε μορφή χαπιού, είπε στο NBC News ότι ένα από του στόματος σκεύασμα για την απώλεια βάρους θα έδινε στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές.

    Αυτό όμως πιθανότατα δεν θα βγει στην αγορά φέτος. Η Erika Arcieri, εκπρόσωπος της Novo Nordisk, είπε όμως ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον FDA μέσα στο 2023.

    Και η εταιρεία Eli Lilly παρουσίασε αποτελέσματα για ένα φάρμακο απώλειας βάρους το οποίο χορηγείται από το στόμα. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο έχασαν κατά μέσο όρο 9,4% έως 14,7% του σωματικού τους βάρους, ανάλογα με τη δόση, μετά από 36 εβδομάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 2, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.

    18:37 02/10

    1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

    Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.

    13:57 02/10

    Νέες στρατηγικές για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Μαθήματα από την Ευρώπη στο 8ο THR Summit

    Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.

    07:30 02/10

    Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό προειδοποιούν - Τα ανησυχητικά σημάδια δείχνει νέα μελέτη

    Πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται σημάδια.

    09:45 01/10

    Σπουδαία διεθνής διάκριση για Έλληνα χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή ως νέου Προέδρου της FUE Europe Society of Hair Restoration αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική.

    08:02 01/10

    Τι αλλάζει από σήμερα στα ραντεβού σε νοσοκομεία

    Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

    13:58 30/09

    ΜΗΤΕΡΑ: Πρωτοπορία για τη βέλτιστη φροντίδα στην εγκυμοσύνη με τη σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου

    Έναρξη της λειτουργίας της καινοτόμου και πρωτοποριακής Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου.