Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 12-Ιουν-2023 08:02

    Γιατί είναι πολύ καλό για την υγεία μας να τρώμε ξηρούς καρπούς

    Γιατί είναι πολύ καλό για την υγεία μας να τρώμε ξηρούς καρπούς
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition  έθεσε στο επίκεντρο τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και των αλλαγών στη γνωστική απόδοση.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 6,630 άτομα, ηλικίας 55-75 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής που αξιολόγησε την πρόσληψη διαφορετικών ειδών φαγητών. Η κατανάλωση ξηρών καρπών διαχωρίστηκε σε:

    -λιγότερο από μία μερίδα κάθε εβδομάδα

    -μία έως δύο μερίδες κάθε εβδομάδα

    -τρεις έως έξι μερίδες κάθε εβδομάδα και

    -επτά ή περισσότερες μερίδες κάθε εβδομάδα.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων με ειδικά τεστ κατά την έναρξη της έρευνας και μετά από δύο χρόνια.

    Τι έδειξε η μελέτη

    Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τρεις έως έξι μερίδες ξηρών καρπών κάθε εβδομάδα είχαν καλύτερη εξέλιξη της γνωστικής τους απόδοσης στα δύο χρόνια από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα κάθε εβδομάδα. Αυτό το εύρημα εντούτοις δεν παρατηρήθηκε σε όσους είχαν υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών.

    Παρατηρήθηκαν επίσης αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πρόσληψης ξηρών καρπών και της κατάθλιψης, γεγονός που σύμφωνα με την έρευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ήταν πιο πιθανό να επωφεληθούν από την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τα αρχικά στάδια.

    Τα οφέλη των ξηρών καρπών

    Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω - 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό) και φυτικών ινών.

    Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου, πέτρας στη χολή κ.ά.. Επίσης, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μείωση του επιπέδου χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες, των φλεγμονών κλπ.

    Ειδικότερα, παλιότερη αμερικανική έρευνα είχε δείξει πως αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%.

    Επιπλέον, μελέτη που διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ είχε δείξει πως η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών μόλις δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη αυτή μάλιστα δεν έκανε κάποια διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων των ξηρών καρπών, γεγονός που υποδηλώνει πως η υιοθέτησή τους ως σνακ είναι πολύ σημαντική, ανεξαρτήτως από το είδος που ο καθένας προτιμάει να τρώει.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.