Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 08:00

    Φυτικά επιδόρπια Vs γιαουρτιού - Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

    Φυτικά επιδόρπια Vs γιαουρτιού - Ποιο είναι πιο θρεπτικό;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Τα επιδόρπια γιαουρτιού, φυτικά υποκατάστατα των γαλακτοκομικών προϊόντων, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους καταναλωτές και πλέον οι ερευνητές εστιάζουν στο πόσο θρεπτικά είναι σε σύγκριση με το παραδοσιακό γιαούρτι.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition εξέτασε τη θρεπτική αξία πολλών διαφορετικών τύπων φυτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων γιαουρτιού που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση το σύστημα Nutrient Rich Foods (NRF) index.

    Στα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Τα θρεπτικά συστατικά που έπρεπε να είναι σε χαμηλότερη αναλογία ήταν τα κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη και το νάτριο.

    Μεταξύ των τύπων προϊόντων γιαουρτιού που εξετάστηκαν ήταν τα πλήρη, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά και ή καθόλου λιπαρά, τα επιδόρπια με καρύδα, αμύγδαλο,  κάσιους και βρώμη.

    Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τελικά  τα γιαούρτια αμυγδάλου είχαν την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα (αναλογία των θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις θερμίδες μια τροφής) από όλα τα προϊόντα που εξετάστηκαν. Ακολούθησαν τα επιδόρπια γιαουρτιού με βάση τη βρώμη, τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, με πλήρη λιπαρά, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκαν τα υποκατάστατα καρύδας.

    Η έρευνα έδειξε ότι τα φυτικά υποκατάστατα είχαν συνήθως περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερη ζάχαρη και χαμηλότερες ποσότητες νατρίου σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά γιαούρτια. Ωστόσο, τα τελευταία είχαν συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο από τα φυτικής προέλευσης.

    Εντούτοις, τόσο τα γαλακτοκομικά όσο και τα φυτικά προϊόντα περιείχαν πρόσθετα (όπως άμυλο). Για αυτό το λόγο οι ερευνητές συμβουλεύουν πως θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων.

    Τι προσφέρει το γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα μη στραγγισμένα γιαούρτια). Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την απορρόφηση των τροφών. Επίσης τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

    Συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Τέλος το γιαούρτι, επειδή παράγεται από γάλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην καλή υγεία των οστών.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.