Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 10-Μαϊ-2023 08:00

    ΔΕΡΜΑΪΟΣ: "Αφού μπορείς και το διακρίνεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να το εξετάσεις"

    ΔΕΡΜΑΪΟΣ: "Αφού μπορείς και το διακρίνεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να το εξετάσεις"
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Αγαπάμε τον ήλιο και είναι βασική "πηγή" βιταμίνης D αλλά και καλής διάθεσης. Ωστόσο, η έκθεσή μας σε αυτόν πρέπει να γίνεται με μέτρο και ασφάλεια καθώς η αλόγιστη έκθεση μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του δέρματος και μάλιστα με μια από τις πιο επιθετικές μορφές του, το μελάνωμα. 

    Μάιος, μήνας ενημέρωσης για το μελάνωμα 

    Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, για δεύτερη χρονιά, συνεχίζει την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, που θεσπίστηκε πέρσι ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. 

    "Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο 336 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία και την υγεία μας αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας. Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία”, επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ο κύριος Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Και συνεχίζει λέγοντας, ”γι’ αυτό ο Μάιος, ο μήνας που αρχίζουμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, καθιερώθηκε ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος".

    Αναφορικά με τον κίνδυνο που προκύπτει από την υπερέκθεση στον ήλιο, ο κ. Μπάρκης προσθέτει: "Διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος κατά 85% πριν το έτος 2040. Σε μεγάλης κλίμακας μελέτη σε δείγμα 394,681κλινικών εξετάσεων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Euromelanoma, έδειξε ότι όσοι υπέστησαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα – οδυνηρό έγκαυμα, με έντονη ερυθρότητα, φουσκάλες, διάρκειας από δύο ημέρες και πάνω – πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι κατά ποσοστό 18% πιθανό να αποκτήσουν ένα ύποπτο δερματικό σημάδι στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, ενώ το 84% των εφήβων αντιλαμβάνεται ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος, δυστυχώς ούτε το ένα τέταρτο αυτών δεν προστατεύεται όταν βγαίνει στον ήλιο".

    Κλείνει δε ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ τονίζοντας, "προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση των παιδιών και των εφήβων. Και φυσικά να εκπαιδεύσουμε όλους για την σημασία της ετήσιας εξέτασης σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο”.

    Η ενημερωτική εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ

    Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ σε συνεργασία και με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma, που θα διεξαχθεί όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί. 

    Επιπλέον έγιναν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, παράλληλες ενέργειες και συγκεκριμένα δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοτζιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (5 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος, μεταξύ των ωρών 10πμ με 3μμ).

    Οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν και σε απομακρυσμένα, ακριτικά  νησιά. Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και με συμμετοχή δερματολόγων – μελών της ΕΔΑΕ θα κάνει 2 αποστολές σε Πάτμο, Αρκιούς, Λειψούς (Α’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 22-26 Μαΐου) και Νίσυρο – Τήλο – Χάλκη (Β’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου). Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 29ου Διάπλου θα επισκεφθεί τα νησιά Κίναρο, Αμοργό, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Φολέγανδρο και Κουφονήσι (4 – 14 Μαΐου).

    Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ. Τέλος, ο η εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης θα φιλοξενηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή για την υγεία με συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

    Η καμπάνια διεξάγεται με την ευγενική υποστήριξη των:

    Χορηγός: FREZYDERM, SANOFI και LA ROCHE POSE

    Yποστηρικτές: LILLY, ACTINICA, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    12:41 11/12

    Πανευρωπαϊκή πρωτιά του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σε ερευνητική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

    Η χορήγηση της θεραπείας πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονιστικό ρόλο του Δρ. Μαρίνου Τσιατά, Παθολόγου Ογκολόγου και Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.