Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 11-Απρ-2023 07:50

    Τσουρέκι χωρίς ζάχαρη: Εύκολη και νόστιμη συνταγή

    Τσουρέκι χωρίς ζάχαρη: Εύκολη και νόστιμη συνταγή
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Κάποιες φορές βάζουμε στον εαυτό μας tasks, σαν μικρές δοκιμασίες για να κρατάμε τον εγκέφαλο "ζωντανό". Ακόμη κι αν είμαστε άνθρωποι της μαγειρικής, μπορούμε αυτό το Πάσχα να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι τσουρέκι χωρίς ζάχαρη. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βέρα Ζαχαρού μας προτείνει μια doable συνταγή που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε γεύσεις και αρώματα που χαρακτηρίζουν αυτή την όμορφη γιορτή. 

    Υλικά

    Για το προζύμι
    150 γρ νερό(χλιαρό)
    2 φακελάκια μαγιά ξερή
    1 κ.ς. μέλι

    Για τη ζύμη
    1 kg αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για τσουρέκι
    3 μέτρια αυγά
    100 γρ γάλα 1,5% (κρύο)
    150 γρ πορτοκαλάδα με στέβια και ανθρακικό
    3 κ.ς. υγρή στέβια ή 1 ½ φλ. σουκραλόζη ή 1 φλ. ερυθριτόλη
    100 γρ λιωμένο βούτυρο (μπορείτε είτε φυτικό είτε ζωικό, σε θερμοκρασία δωματίου)
    3γρ μαστίχα
    1 κ.γ. μαχλέπι
    1/2 κτγ κάρδαμο(κακουλέ)
    2 βανιλίνες (φακελάκια)

    Για το άλειμμα
    1 μέτριο αυγό

    Εκτέλεση
    1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, την ξερή μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
    2. Στον πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα, το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανιλίες και χτυπάμε πολύ καλά.
    3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, το γλυκαντικό, την πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε για
    2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το προζύμι και ανακατεύουμε. Κατόπιν, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
    4. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με το
    λιωμένο βούτυρο ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο και αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα.
    5. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200οc στις αντιστάσεις για 1 λεπτό. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
    6. Ξαναζυμώνουμε την ζύμη με ελάχιστο αλεύρι πάνω στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 9 κομμάτια
    των 200 γραμμαρίων.
    7. Τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν και τα ανοίγουμε ένα ένα σαν φυτίλι. Ενώνουμε κάθε φορά 3 φυτίλια και δίνουμε σχήμα πλεξούδας. 
    8. Μεταφέρουμε το τσουρέκι με μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Τοποθετούμε και τα άλλα 2 ακριβώς δίπλα βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα για να μην ακουμπάει το ένα με το άλλο.
    9. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος (περίπου 1
    ώρα). Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό.
    10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50 λεπτά στους 180oc. Βγάζουμε και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

    Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (50 γρ)

    Θερμίδες: 154, Υδατάνθρακες: 29,9 gr, Σάκχαρα: 1,15 gr, Λιπαρά: 1,10 gr, Πρωτεΐνη: 4,5 gr

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.