Τετάρτη, 22-Μαρ-2023 09:55
Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

Η ιδιαίτερα τιμητική διάκριση της Οίκοθεν Βράβευσης της Ακαδημίας Αθηνών "για το σύνολο του ανθρωπιστικού του έργου" απονεμήθηκε στον Γεώργιο Θεοχάρη, Πρόεδρο και Ιδρυτή των SOS ΙΑΤΡΩΝ. Οι SOS IATΡΟΙ από το 1993, αλλάζοντας άρδην το ιατρικό τοπίο στην Αθήνα, παρέχουν 24/7 κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα από ειδικευμένους ιατρούς, δίνοντας σε χιλιάδες ασθενείς τη δυνατότητα περίθαλψης στο σπίτι.
Το βραβείο αυτό αναδεικνύει τον κ. Γεώργιο Θεοχάρη και τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ ως την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που τιμήθηκε με την ύψιστη αυτή διάκριση, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο του ιατρικού κλάδου. Οι τέσσερεις ακαδημαϊκοί Δημήτριος Θάνος, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Ανδρέας Τζάκης και Αντωνία Τριχοπούλου, οι οποίοι υπέγραψαν την εισήγηση της βράβευσης αναλύοντας τους λόγους στους οποίους βάσισαν την απόφασή τους αναφέρουν τα εξής:
"Ο Γιώργος Θεοχάρης πρωτοπορώντας, δημιούργησε και συνεχίζει να διευθύνει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ, με στόχο την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κατ’ οίκον, για κάθε συμπολίτη μας που αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να μεταβεί σε νοσοκομείο.
Μέσω της άσκησης της ιατρικής από τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ παρήγαγε σημαντικό ερευνητικό έργο σχετικό με την Επείγουσα Ιατρική, το οποίο δημοσιεύθηκε σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΕΙ), τη μόνη παγκοσμίως εταιρεία στον εν λόγω τομέα, η οποία έχει σκοπό την εκπαίδευση των γενικών Ιατρών.
Εισήγαγε στην Ελλάδα ένα νέο επιστημονικό πεδίο που φώτισε τις έννοιες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού, ανάγοντάς τους σε κεντρικούς άξονες της ιατρικής με την έκδοση επιστημονικής σειράς βιβλίων υπό τον τίτλο "Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές"
Η βράβευση των SOS ΙΑΤΡΩΝ από την Ακαδημία Αθηνών επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια της οργάνωσης να αλλάξει την ισχύουσα αντίληψη αναφορικά με την πρωτοβάθμια υγεία, τοποθετώντας τον άνθρωπο-ασθενή στο επίκεντρο. Η επίσκεψη στο σπίτι του ασθενούς, στο οικείο περιβάλλον του, χώρο πηγής πληροφοριών κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του, αποτελεί ευρωπαϊκή παράδοση στον τρόπο άσκησης της ιατρικής συνθήκη η οποία αποτέλεσε θεμέλιο της ανάπτυξης και επιστημονικής δράσης των SOS ΙΑΤΡΩΝ, τα τελευταία 30 χρόνια.
Αναφερόμενος στη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών ο Γ. Θεοχάρης, Πρόεδρος και ιδρυτής των "SOS ΙΑΤΡΩΝ", τόνισε: "Πριν από 30 χρόνια οι SOS ΙΑΤΡΟΙ πήραμε την ιατρική επίσκεψη στο σπίτι - αυτήν την ταπεινή, σεμνή αλλά τόσο ευγενική και συμβολική πρακτική - και την αναδείξαμε. Ενώ ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί - μια ιδιωτική υπόθεση - την στιλβώσαμε, της δώσαμε επιστημοσύνη, αξιοπιστία, ταχύτητα και λάμψη, καταξιώνοντάς την ως κορυφαία πράξη. Την ασκήσαμε ομαδικά και συντονισμένα. Διασαφηνίσαμε το είδος της. Άλλοτε επείγουσα, παρηγορική, γηριατρική αλλά σε κάθε περίπτωση ανθρώπινη. Η Ιατρική που χρειάζονται οι πιο ευαίσθητοι, οι πιο εύθραυστοι, οι πιο ηλικιωμένοι".
Η απονομή έλαβε χώρα κατά την Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών και σημαινουσών προσωπικοτήτων από τους χώρους των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στο βραβείο χαρακτηριστικά αναγράφονται τα εξής: "Ἒδοξε τῇ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν Γεώργιον Θεοχάρην βραβεῖον τιμῆσαι ὄτι την ἰατρικήν ἐπιστήμην ἀόκνως θεραπεύων καί τήν ἑταιρείαν SOS ΙΑΤΡΟΙ ἱδρυσάμενος και διευθύνων, μέγιστον φιλάνθρωπον ἒργον τῇ πατρίδι προσέφερεν".
Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.
Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.
Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.
Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.
Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.
Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.
Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.
Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...
Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.
Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;
Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.
Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Στις Η.Π.Α. ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών.
Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.