Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 02-Μαρ-2023 09:32

    Πώς να διαχειριστούμε τη θλίψη μας όταν συμβεί κάτι κακό στον κόσμο

    Πώς να διαχειριστούμε τη θλίψη μας όταν συμβεί κάτι κακό στον κόσμο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Δεν ήταν απαραίτητο να βρίσκεται κάποιος δικός μας στα συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο στην τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ούτε κάποιος συγγενής μας στον πόλεμο στην Ουκρανία για να στενοχωρηθούμε και να βιώσουμε πένθος για τα άτομα που χάθηκαν. Είναι φυσιολογικό όταν συμβαίνει κάτι πολύ κακό στον κόσμο, είτε μιλάμε για φυσικές καταστροφές, είτε για ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή για πόλεμο, ακόμα κι αν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας να μας συγκλονίζει.

    Και να θέλεις να ξεχαστείς από τις δυσάρεστες ειδήσεις, είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που τα social media και τα ΜΜΕ αναπαράγουν κάθε λεπτό των εξελίξεων. Οπότε είναι φυσιολογικό να στενοχωριέσαι, όπως και το να μην επηρεάζεσαι καθόλου. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αφού ο καθένας από εμάς αντιδρά διαφορετικά στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. 

    Το πένθος και η θλίψη για την απώλεια άγνωστων ανθρώπων συνήθως συμβαίνει όταν το εκάστοτε άτομο βρει κάποια σύνδεση με τα θύματα. Άλλοι πάλι νιώθουν ενσυναίσθηση, νιώθοντας πόνο για τον πόνο των άλλων. 

    Τα συναισθήματα που ενδέχεται να νιώσουμε

    Σίγουρα, η θλίψη βρίσκεται στη νο1 θέση, από τη στιγμή που δεν μπορείς να αντέξεις τη σκέψη πως τα θύματα αυτά δεν είχαν την ευκαιρία να σωθούν, αλλά ούτε να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. Παρόλα αυτά, δεν είναι περίεργο σε αρκετές περιπτώσεις να νιώσεις οργή για πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί για να αποφευχθεί η τραγωδία ή γιατί απλά δεν υπάρχει κάποιος που να ευθύνεται άμεσα. Από την άλλη, μπορείς να εμφανίσεις τύψεις, "τύψεις του επιζώντα", συναίσθημα που βιώνουν αρκετοί που κατάφεραν να επιζήσουν σε αντίθεση με τα θύματα που χάθηκαν. Φυσικά, δεν είναι απόλυτο ότι θα νιώσεις άσχημα ή τα παραπάνω συναισθήματα, καθώς ίσως αισθανθείς πως η τραγωδία αυτή δεν σε αγγίζει, γεγονός που είναι οκ.

    Πώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας;

    Αρχικά, οφείλεις να αποδεχθείς πως πράγματι αυτό που νιώθεις είναι πένθος για τις ζωές που χάθηκαν, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να το επεξεργαστεί. Μπορείς να κάτσεις να σκεφτείς ή να καταγράψεις τις σκέψεις σου, όσο και να συζητήσεις το ζήτημα με τα πολύ κοντινά σου άτομα. Άλλωστε, μπορεί και εκείνοι να νιώθουν το ίδιο και να χρειάζονται με τη σειρά τους υποστήριξη. Όσο κι αν θες να γνωρίζεις κάθε εξέλιξη του ζητήματος, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από τα Μέσα και τα social media, αφού οι δυσάρεστες ειδήσεις σε επηρεάζουν ψυχολογικά. Αντίθετα, διοχέτευσε την ενέργειά σου στο να δεις αν υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις την κατάσταση, είτε η εν λόγω καταστροφή βρίσκεται κοντά σου ή πιο μακριά. Μπορείς, λοιπόν, να ψάξεις οργανισμούς που βοηθούν για την υποστήριξη των θυμάτων, ακόμα και να γίνεις εθελόντρια σε κάτι που γίνεται κοντά σου. 

    Όσο κι αν μιλάμε για μία κατάσταση που δεν σε επηρεάζει άμεσα, τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις μπορούν να σου κάνουν κακό. Γι' αυτό πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου, προστατεύοντας την ψυχική σου υγεία που είναι υψίστης σημασίας. Μην νιώσεις πως είσαι αδιάφορη αν αισθανθείς πως θες να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, όπως το να δεις μία αστεία ταινία. Στην ουσία, αυτό δείχνει πως φροντίζεις τον εαυτό σου για να προχωρήσεις με έναν υγιή τρόπο.

    Σε κάθε περίπτωση αν νιώσεις πως δεν μπορείς να διαχειριστείς τη θλίψη και τον πόνο που αισθάνεσαι, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό, αλλά και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου ανοιχτά. 

    Πηγή: Shape.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:05 21/03

    Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

    Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

    12:33 21/03

    Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

    Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

    10:00 21/03

    Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

    Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

    09:30 21/03

    Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

    Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

    13:55 20/03

    4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

    Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

    10:16 20/03

    H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

    Πώς η μέτρηση της παραθορμόνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης σε κάθε περίπτωση.

    08:51 20/03

    Ουρολογικός καρκίνος: Δωρεάν εκδήλωση για το κοινό

    Το νεοσύστατο Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας διοργανώνει στις 31 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση για τους ουρολογικούς καρκίνους.

    16:01 17/03

    Το... επίσημο τέλος της πανδημίας;

    Η Covid-19 φτάνει στο σημείο να γίνει μια νόσος που συνιστά απειλή παρόμοια της εποχικής γρίπης, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    11:46 17/03

    Η συχνότητα της θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι υψηλότερη σε όσους νόσησαν με COVID-19

    Ίσως η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης κατά τη νόσησης από COVID-19 να προκαλεί ή να επισπεύδει την έναρξη θυρεοειδικής αυτοανοσίας σε ορισμένους ασθενείς.

    08:52 17/03

    Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από νεανικό ρευματικό νόσημα

    Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι μια ομάδα σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων που επιμένουν για πολλά χρόνια και συχνά συνεχίζονται μέχρι και την ενήλικη ζωή.

    08:44 17/03

    Η φυματίωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 παγκοσμίως

    To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά.

    08:30 17/03

    Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

    Η ισχυρή παραγωγική βάση φαρμάκων στη χώρα μας, που συνέβαλε στο να μην υπάρξει έλλειψη κατά την πανδημία, χρειάζεται να ενισχυθεί, τονίζει η ΠΕΦ.

    17:18 16/03

    Δράση ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Η Servier Hellas τιμά την πενταετή παρουσία της στην Ογκολογία με μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τον Μπλε Μάρτη.

    16:00 16/03

    Νέα σειρά φυτικών ροφημάτων ΝΟΥΝΟΥ: NOYNOY Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT

    H FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων στην Ελλάδα και παρουσιάζει τη νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT για την επαγγελματική...

    16:00 16/03

    Καλός ύπνος: Απαραίτητος για το ανοσοποιητικό και τον έλεγχο του βάρους

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στις 17 Μαρτίου μαθαίνουμε πόσο σημαντικός είναι για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.