Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 15-Φεβ-2023 17:15

    H "συνήθεια" που αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση

    H "συνήθεια" που αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι άνθρωποι άνω των 45 ετών που πέφτουν για ύπνο διαφορετική ώρα τα βράδια και επίσης κοιμούνται ακανόνιστο αριθμό ωρών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης σε σχέση με όσους έχουν πιο συνεπείς συνήθειες στον ύπνο τους, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα συμπέρανε ότι η διατήρηση ενός κανονικού ρυθμού στον ύπνο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου.

    Η αθηροσκλήρωση αφορά την εναπόθεση λιπώδους πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που προκαλεί στένωση των τελευταίων, μείωση της ροής του αίματος και κατ' επέκταση του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς τα όργανα του σώματος. Αν η πλάκα διαρραγεί και δημιουργηθεί θρόμβος, είναι δυνατό να μπλοκαριστεί η αρτηρία και να προκληθεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

    Η έρευνα

    Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ, Χάρβαρντ, Τζονς Χόπκινς, Καλιφόρνιας και Όρους Σινά Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κέλσι Φουλ του τμήματος επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό "Journal of American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για 2.032 ανθρώπους με μέση ηλικία 69 ετών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν στον καρπό τους συσκευή παρακολούθησης του ύπνου τους για ένα επταήμερο, ενώ παράλληλα συμπλήρωναν σχετικά ημερολόγια για τις συνήθειες τους σε σχέση με τον ύπνο.

    Τον πιο ακανόνιστο ύπνο έκαναν όσοι μέσα στην εβδομάδα είχαν διαφορά άνω των δύο ωρών στην διάρκεια του ύπνου τους και άνω των 90 λεπτών στην ώρα που έπεφταν για ύπνο. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με την πιο ακανόνιστη διάρκεια ύπνου τα βράδια είχαν σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και 1,1 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για στένωση της καρωτίδας. Εκείνοι με την πιο ακανόνιστη ώρα που έπεφταν για ύπνο, είχαν επίσης σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για στένωση της στεφανιαίας λόγω συσσώρευσης πλάκας.

    "Η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος στην ώρα του ύπνου και στη διάρκεια του είναι μια εύκολα προσαρμόσιμη συμπεριφορά που όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ίδιου του ύπνου, αλλά επίσης να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ηλικιωμένους", δήλωσε η δρ Φουλ.

    Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού (βιολογικού ρολογιού) πιθανώς εξηγεί τη σχέση ανάμεσα στον ακανόνιστο ύπνο και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένη πιθανότητα για καρδιολογικά προβλήματα, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και άλλες διαταραχές. Οι ειδικοί συνιστούν ύπνο επτά έως εννέα ωρών το βράδυ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 14/01

    Σε έξαρση η γρίπη, πότε αναμένουμε κορύφωση

    Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής στα φαρμακεία

    16:50 12/01

    Συμφωνία Novartis-SciNeuro 1,7 δισ. δολαρίων για νέες θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

    08:21 10/01

    Μόλις 10 λεπτά άσκησης μπορεί να φρενάρουν το καρκίνο δείχνει νέα έρευνα

    Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    07:30 08/01

    Πού νικά και πού υστερεί το χάπι αδυνατίσματος GLP-1 σε σχέση με τις ενέσεις

    Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.

    16:09 07/01

    Νέα εποχή στη µεταµόσχευση µακριών µαλλιών

    Η σύγχρονη τεχνική Long Hair FUE φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση µαλλιών, ανεξαρτήτως του µήκους τους

    07:44 07/01

    Γρίπη: Για πόσο καιρό παραμένουμε μεταδοτικοί μετά τα πρώτα συμπτώματα

    Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.

    20:45 05/01

    ΙΣΑ: Ανακριβείς ισχυρισμοί για τις οφειλές στον ΠΙΣ

    Τα στοιχεία που παραθέτει.

    07:30 05/01

    Σαρώνει η γρίπη - Μεγάλη άνοδος του υποκλάδου K, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    22/12 2025

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    21/12 2025

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.