Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Φεβ-2023 09:18

  Νέα θεραπεία για κορονοϊό: Τα επιστημονικά δεδομένα

  Νέα θεραπεία για κορονοϊό: Τα επιστημονικά δεδομένα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αποτελεσματικότητα μιας μόνο δόσης πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης λάμδα στην πρόληψη κλινικών συμβάντων σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 είναι ασαφής. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Gilmar Reis και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine με θέμα την πρώιμη έναρξη θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα έναντι της Covid-19. 

  Η μελέτη

  Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, προσαρμοστική μελέτη τύπου πλατφόρμας στην οποία συμμετείχαν κυρίως εμβολιασμένοι ενήλικες με σοβαρή νόσο COVID-19 στη Βραζιλία και στον Καναδά. Mη νοσηλευόμενοι ασθενείς που παρουσίασαν οξεία επιδείνωση της κλινικής τους κατάστασης εντός 7 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων έλαβαν είτε πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα (εφάπαξ υποδόρια ένεση, 180 μg) είτε εικονικό φάρμακο. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η νοσηλεία (ή μεταφορά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο) ή επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (παρακολούθηση για >6 ώρες) λόγω Covid-19 εντός 28 ημερών μετά την τυχαιοποίηση. 

  Συνολικά 933 ασθενείς έλαβαν πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα (2 στη συνέχεια αποκλείστηκαν λόγω αποκλίσεων του πρωτοκόλλου) και 1018 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συνολικά, το 83% των ασθενών είχε εμβολιαστεί. Κατά τη διάρκεια της μελέτης διάφορες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 εμφανίστηκαν.

  Συνολικά 25 από τους 931 ασθενείς (2,7%) στην ομάδα της ιντερφερόνης εμφάνισαν ένα συμβάν του πρωτογενούς καταληκτικού σημείου, σε σύγκριση με 57 από τους 1018 (5,6%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, διαφορά 51% (σχετικός κίνδυνος 0,49). Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα και στις αναλύσεις των δευτερευόντων καταληκτικών σημείων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μέχρι τη νοσηλεία για Covid-19 (αναλογία κινδύνου 0,57) και νοσηλεία ή θάνατο που σχετίζεται με Covid-19 (αναλογία κινδύνου 0,59). Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα αναφορικά με όλες τις κυρίαρχες μεταλλάξεις και ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Μεταξύ των ασθενών με υψηλό ιικό φορτίο κατά την ένταξη στη μελέτη, εκείνοι που έλαβαν πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο την ημέρα 7 συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

  Συμπερασματικά, μεταξύ των κυρίως εμβολιασμένων μη νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, η συχνότητα νοσηλείας ή επίσκεψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που έλαβαν μία μόνο δόση πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης λάμδα από ό,τι μεταξύ εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:05 21/03

  Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

  Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

  15:53 21/03

  Βρετανία: Κινεζικά δεδομένα για την COVID-19 από αγορά ζώων δίνουν κάποια στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας

  Ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

  12:33 21/03

  Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

  Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

  10:00 21/03

  Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

  Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

  09:30 21/03

  Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

  Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

  13:55 20/03

  4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

  Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

  10:16 20/03

  H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

  Πώς η μέτρηση της παραθορμόνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης σε κάθε περίπτωση.

  08:51 20/03

  Ουρολογικός καρκίνος: Δωρεάν εκδήλωση για το κοινό

  Το νεοσύστατο Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας διοργανώνει στις 31 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση για τους ουρολογικούς καρκίνους.

  16:01 17/03

  Το... επίσημο τέλος της πανδημίας;

  Η Covid-19 φτάνει στο σημείο να γίνει μια νόσος που συνιστά απειλή παρόμοια της εποχικής γρίπης, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  11:46 17/03

  Η συχνότητα της θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι υψηλότερη σε όσους νόσησαν με COVID-19

  Ίσως η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης κατά τη νόσησης από COVID-19 να προκαλεί ή να επισπεύδει την έναρξη θυρεοειδικής αυτοανοσίας σε ορισμένους ασθενείς.

  08:52 17/03

  Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από νεανικό ρευματικό νόσημα

  Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι μια ομάδα σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων που επιμένουν για πολλά χρόνια και συχνά συνεχίζονται μέχρι και την ενήλικη ζωή.

  08:44 17/03

  Η φυματίωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 παγκοσμίως

  To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά.

  08:30 17/03

  Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ισχυρή παραγωγική βάση φαρμάκων στη χώρα μας, που συνέβαλε στο να μην υπάρξει έλλειψη κατά την πανδημία, χρειάζεται να ενισχυθεί, τονίζει η ΠΕΦ.

  17:18 16/03

  Δράση ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

  Η Servier Hellas τιμά την πενταετή παρουσία της στην Ογκολογία με μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τον Μπλε Μάρτη.

  16:00 16/03

  Νέα σειρά φυτικών ροφημάτων ΝΟΥΝΟΥ: NOYNOY Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT

  H FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων στην Ελλάδα και παρουσιάζει τη νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT για την επαγγελματική...