Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 11:45

    Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το μητρικό γάλα;

    Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το μητρικό γάλα;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η γεύση του μητρικού γάλακτος μπορεί να διαφέρει από μητέρα σε μητέρα. Μπορεί να είναι πιο παχύρρευστο ή πιο αραιό, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ενώ επηρεάζεται και από τη διατροφή της θηλάζουσας.

    Ενήλικες που έχουν δοκιμάσει μητρικό γάλα έχουν πει ότι έχει  γλυκιά και κρεμώδη γεύση, αλλά διαφέρει από το αγελαδινό. 

    Οι δύο τύποι γάλακτος έχουν κάποια κοινά συστατικά, όπως τη λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος). Το αγελαδινό γάλα όμως έχει περισσότερα λιπαρά, μέταλλα και πρωτεΐνες. Το μητρικό γάλα περιέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθώς και αντισώματα, βλαστοκύτταρα, ένζυμα και ορμόνες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Το αγελαδινό γάλα περιέχει κι αυτό τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις ανάγκες ενός νεαρού μοσχαριού κι όχι του ανθρώπου. 

    Η κρεμώδης υφή του μητρικού γάλακτος πιθανότατα οφείλεται στα λιπαρά που περιέχει και φθάνουν το 3,5%-4,5%. Το πλήρες αγελαδινό γάλα έχει περίπου 3,25% λιπαρά. Το γάλα βγαίνει ζεστό από το στήθος, περίπου σε θερμοκρασία σώματος γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Ακριβώς όπως το αγελαδινό γάλα, έτσι και το ανθρώπινο γάλα μπορεί να χαλάσει εάν δεν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και τότε αποκτά πικρή γεύση και μυρίζει άσχημα.
     
    Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η αποθήκευση του μητρικού γάλακτος (συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης και της απόψυξης) μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του σε βιταμίνες και μέταλλα και να επηρεάσει τη γεύση του.
     
    Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος;

    Όταν ο οργανισμός παράγει μητρικό γάλα, δημιουργεί θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που έχει καταναλώσει η μητέρα, τα οποία περνούν στο μωρό μαζί με ζωντανά κύτταρα.

    Το πρώτο γάλα μετά τη γέννηση ενός μωρού ονομάζεται πρωτόγαλα και είναι πραγματικά μοναδικό. Είναι λίγο σε ποσότητα, αλλά πολύ "δυνατό" και απαραίτητο για τα νεογέννητα. Το πρωτόγαλα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλλά έχει πολλά συστατικά που συμβάλλουν στη δημιουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός τύπου αντισώματος.
     
    Μετά το πρωτόγαλα, όταν το μωρό είναι 1-2 εβδομάδων, η θηλάζουσα αρχίζει να παράγει αυτό που ονομάζεται "μεταβατικό γάλα", το οποίο έχει περισσότερα σάκχαρα και ηλεκτρολύτες.

    Στη συνέχεια, 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, έρχεται το λεγόμενο "ώριμο γάλα". Η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των λιπαρών, των βιταμινών και των μετάλλων, παραμένει σχεδόν σταθερή έως ότου το παιδί φτάσει στην νηπιακή ηλικία.

    Το ώριμο γάλα μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στην καθημερινότητα της μητέρας. Η σύστασή του μπορεί να διαφοροποιηθεί από παράγοντες όπως ένα κρυολόγημα, καθώς τα αντισώματα που παράγει το σώμα υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Επίσης η ώρα της ημέρας που θηλάζει μία γυναίκα το μωρό της επηρεάζουν τη σύσταση του γάλακτος. Το βράδυ παραδείγματος χάριν, το γάλα περιέχει μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

    Όταν αρχίζει το μωρό να θηλάζει, το πρώτο γάλα που καταναλώνει είναι αραιό και έχει σκοπό να ικανοποιήσει τη δίψα του. Το γάλα που κατεβαίνει αμέσως μετά περιέχει δύο έως τρεις φορές περισσότερα λιπαρά.
     
    Επηρεάζουν τη γεύση του γάλακτος οι συνήθειες της μητέρας;
    Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος, άρα και η γεύση, επηρεάζονται από τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή, καθώς και από συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. 
     
    Έντονες γεύσεις, όπως το σκόρδο, η μέντα ή το τσίλι, καθώς και τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Human Lactation.
     
    Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος, όπως το τζίντζερ, το οποίο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην επιστημονική επιθεώρηση Breastfeeding Medicine, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα γάλακτος που παράγει η θηλάζουσα. Παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Pediatric Research είχε δείξει ότι ο θηλασμός μετά την κατανάλωση σκόρδου έκανε τα βρέφη να πίνουν περισσότερο γάλα.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά ο θηλασμός να διαρκεί τουλάχιστον για έναν χρόνο. Εκτιμάται πάντως ότι είναι σημαντικό να θηλάσει το μωρό τουλάχιστον 6 μήνες.

     
    Πηγές: 

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882692/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22836031/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16203669/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7748264/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27505611/

    https://www.aafp.org/about/policies/all/breastfeeding-position-paper.html

    Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:39 06/02

    Νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη στη νόσου Αlzheimer αναμένεται να εγκρίνει ο ΕΜΑ

    Πρόκειται για τη λεκανεμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β αμυλοειδές, συσσώρευση του οποίου παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer.

    14:43 06/02

    Μετά από επέμβαση στο μαστό: Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού...

    12:49 06/02

    ΣΦΕΕ: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για την ανταγωνιστικότητα και τη μεταρρύθμιση της φαρμακοβιομηχνίας

    Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς αναφορικά με προκείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη...

    12:40 06/02

    Τιμητική διάκριση της Famar για τη συμβολή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

    Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

    11:47 06/02

    "Mαθαίνω για τον καρκίνο": 17 ενημερωτικά βίντεο με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καρκίνο

    Η έγκυρη ενημέρωση στους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου.

    09:47 06/02

    Παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση - κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα;

    Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, "καθησυχάζει" νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.

    23:59 05/02

    Χιονιάς και έντονο κρύο: Πώς αντιδρά το σώμα μας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

    Χειμώνας είναι, το κρύο και το χιόνι είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά, κάποιες μέρες όμως τα φαινόμενα είναι πιο έντονα. Πώς επηρεάζουν το σώμα μας οι χαμηλές θερμοκρασίες και ποια σημεία του σώματος...

    23:55 05/02

    Πώς καθαρίζουμε το χιόνι με ασφάλεια;

    Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.

    17:32 05/02

    Εμμηνόπαυση και λίμπιντο: Προβλήματα και λύσεις

    Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής της γυναίκας.

    11:41 03/02

    ΠΙΣ: Οφείλουμε να επενδύσουμε σε πρόληψη και θεραπεία για τον καρκίνο

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...

    09:37 03/02

    Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση κατά της COVID-19

    Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.

    16:00 02/02

    Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

    Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

    10:37 02/02

    Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.

    10:13 02/02

    Οι δύο παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια

    Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.