Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 11:45

    Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το μητρικό γάλα;

    Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το μητρικό γάλα;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η γεύση του μητρικού γάλακτος μπορεί να διαφέρει από μητέρα σε μητέρα. Μπορεί να είναι πιο παχύρρευστο ή πιο αραιό, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ενώ επηρεάζεται και από τη διατροφή της θηλάζουσας.

    Ενήλικες που έχουν δοκιμάσει μητρικό γάλα έχουν πει ότι έχει  γλυκιά και κρεμώδη γεύση, αλλά διαφέρει από το αγελαδινό. 

    Οι δύο τύποι γάλακτος έχουν κάποια κοινά συστατικά, όπως τη λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος). Το αγελαδινό γάλα όμως έχει περισσότερα λιπαρά, μέταλλα και πρωτεΐνες. Το μητρικό γάλα περιέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθώς και αντισώματα, βλαστοκύτταρα, ένζυμα και ορμόνες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Το αγελαδινό γάλα περιέχει κι αυτό τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις ανάγκες ενός νεαρού μοσχαριού κι όχι του ανθρώπου. 

    Η κρεμώδης υφή του μητρικού γάλακτος πιθανότατα οφείλεται στα λιπαρά που περιέχει και φθάνουν το 3,5%-4,5%. Το πλήρες αγελαδινό γάλα έχει περίπου 3,25% λιπαρά. Το γάλα βγαίνει ζεστό από το στήθος, περίπου σε θερμοκρασία σώματος γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Ακριβώς όπως το αγελαδινό γάλα, έτσι και το ανθρώπινο γάλα μπορεί να χαλάσει εάν δεν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και τότε αποκτά πικρή γεύση και μυρίζει άσχημα.
     
    Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η αποθήκευση του μητρικού γάλακτος (συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης και της απόψυξης) μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του σε βιταμίνες και μέταλλα και να επηρεάσει τη γεύση του.
     
    Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος;

    Όταν ο οργανισμός παράγει μητρικό γάλα, δημιουργεί θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που έχει καταναλώσει η μητέρα, τα οποία περνούν στο μωρό μαζί με ζωντανά κύτταρα.

    Το πρώτο γάλα μετά τη γέννηση ενός μωρού ονομάζεται πρωτόγαλα και είναι πραγματικά μοναδικό. Είναι λίγο σε ποσότητα, αλλά πολύ "δυνατό" και απαραίτητο για τα νεογέννητα. Το πρωτόγαλα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλλά έχει πολλά συστατικά που συμβάλλουν στη δημιουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός τύπου αντισώματος.
     
    Μετά το πρωτόγαλα, όταν το μωρό είναι 1-2 εβδομάδων, η θηλάζουσα αρχίζει να παράγει αυτό που ονομάζεται "μεταβατικό γάλα", το οποίο έχει περισσότερα σάκχαρα και ηλεκτρολύτες.

    Στη συνέχεια, 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, έρχεται το λεγόμενο "ώριμο γάλα". Η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των λιπαρών, των βιταμινών και των μετάλλων, παραμένει σχεδόν σταθερή έως ότου το παιδί φτάσει στην νηπιακή ηλικία.

    Το ώριμο γάλα μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στην καθημερινότητα της μητέρας. Η σύστασή του μπορεί να διαφοροποιηθεί από παράγοντες όπως ένα κρυολόγημα, καθώς τα αντισώματα που παράγει το σώμα υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Επίσης η ώρα της ημέρας που θηλάζει μία γυναίκα το μωρό της επηρεάζουν τη σύσταση του γάλακτος. Το βράδυ παραδείγματος χάριν, το γάλα περιέχει μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

    Όταν αρχίζει το μωρό να θηλάζει, το πρώτο γάλα που καταναλώνει είναι αραιό και έχει σκοπό να ικανοποιήσει τη δίψα του. Το γάλα που κατεβαίνει αμέσως μετά περιέχει δύο έως τρεις φορές περισσότερα λιπαρά.
     
    Επηρεάζουν τη γεύση του γάλακτος οι συνήθειες της μητέρας;
    Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος, άρα και η γεύση, επηρεάζονται από τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή, καθώς και από συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. 
     
    Έντονες γεύσεις, όπως το σκόρδο, η μέντα ή το τσίλι, καθώς και τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Human Lactation.
     
    Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος, όπως το τζίντζερ, το οποίο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην επιστημονική επιθεώρηση Breastfeeding Medicine, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα γάλακτος που παράγει η θηλάζουσα. Παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Pediatric Research είχε δείξει ότι ο θηλασμός μετά την κατανάλωση σκόρδου έκανε τα βρέφη να πίνουν περισσότερο γάλα.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά ο θηλασμός να διαρκεί τουλάχιστον για έναν χρόνο. Εκτιμάται πάντως ότι είναι σημαντικό να θηλάσει το μωρό τουλάχιστον 6 μήνες.

     
    Πηγές: 

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882692/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22836031/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16203669/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7748264/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27505611/

    https://www.aafp.org/about/policies/all/breastfeeding-position-paper.html

    Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.