Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 23:40

  Είναι ασφαλές να φοράμε ζώνη ασφαλείας στην εγκυμοσύνη;

  Είναι ασφαλές να φοράμε ζώνη ασφαλείας στην εγκυμοσύνη;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όλοι πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο και φυσικά οι έγκυοι. Ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να κάνει την έγκυο να χτυπήσει με δύναμη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, θέτοντας σε κίνδυνο της ασφάλεια της ίδιας του του μωρού που κυοφορεί.

  Οι έγκυοι πρέπει να λαμβάνουν όμως κάποιες επιπλέον προφυλάξεις ενώ φορούν τη ζώνη ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και το έμβρυο είτε κάθονται μπροστά είτε στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου.

  Πως φοράει σωστά μία έγκυος τη ζώνη ασφαλείας;
  Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ζώνη είναι απαραίτητη. Φροντίστε να φοράτε τόσο το οριζόντιο όσο και το διαγώνιο κομμάτι της ζώνης ώστε να συγκρατείται το σώμα. Η ζώνη θα πρέπει να ακουμπάει σφιχτά στο σώμα σας.

  Προσέξτε ώστε το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης να βρίσκεται κάτω από την κοιλιά σας, στους γοφούς σας. Ποτέ δεν πρέπει να το τοποθετήσετε πάνω στην κοιλιά.
   
  Το διαγώνιο τμήμα της ζώνης πρέπει να περνάει ανάμεσα από τα στήθη και στα πλάγια της κοιλιάς κι αν υπάρχει η δυνατότητα, θα πρέπει να ρυθμίσετε το ύψος του να ταιριάζει με το δικό σας ύψος ώστε να μην ακουμπάει στον λαιμό σας. Ποτέ μην βάζετε τη ζώνη κάτω από το χέρι (στη μασχάλη) ή πίσω από την πλάτη σας.

  Όταν οδηγείτε, φροντίστε να έχετε προσαρμόσει το κάθισμα ώστε να υπάρχει μία απόσταση περίπου 25 εκατοστών μεταξύ της κοιλιάς σας και του τιμονιού. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε ακόμα να φθάνετε άνετα το γκάζι, το φρένο και τον συμπλέκτη, αλλά και να βλέπετε εύκολα από τους καθρέφτες.

  Τι άλλο μπορείτε να κάνετε ώστε να είστε ασφαλής στο αυτοκίνητο;
  ·      Οι αερόσακοι να είναι σε λειτουργία. Συμβάλλουν στην προστασία τόσο της εγκύου όσο και του μωρού σε περίπτωση σύγκρουσης. Μπορείτε δώσετε μία κλίση προς τα πίσω στην πλάτη του καθίσματος και να τραβήξετε προς τα πίσω ολόκληρο το κάθισμα ώστε να μην βρίσκεστε κοντά στο ταμπλό του αυτοκινήτου. 
  ·      Οδηγήστε μόνο αν νιώθετε καλά. Εάν αισθάνεστε κουρασμένη ή άρρωστη περιμένετε μέχρι να νιώσετε επαρκείς τις δυνάμεις σας, πιείτε υγρά και ξεκουραστείτε.
  ·      Όταν έχει προχωρήσει η εγκυμοσύνη και η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει, καλύτερα είναι να αποφεύγετε την οδήγηση. Είναι πιο ασφαλές να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού.
  ·      Εάν οδηγείτε να είστε πάρα πολύ προσεκτικές, μην αναπτύσσετε ταχύτητα κι αν το αυτοκίνητό σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα, γείρετε το τιμόνι προς τα πάνω, προς το στήθος σας για να μην πιέζει την κοιλιά σας. Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας και να απέχει η κοιλιά σας τουλάχιστον 25 εκατοστά από το τιμόνι.
   
  Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα ρυθμιστή ζώνης ασφαλείας και υπάρχουν ειδικοί ρυθμιστές που έχουν σχεδιαστεί για εγκύους. Μεταξύ άλλων έχουν μαλακά, ειδικά σχεδιασμένα υλικά για να κρατούν τη ζώνη κάτω από την κοιλιά ή με τη χρήση ενός είδους γάντζου "αγκιστρώνουν" τη ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στα πόδια σας, μακριά από την κοιλιά.

  Τι μπορεί να συμβεί στην έγκυο και το μωρό σε περίπτωση τροχαίου;
  Η ασφαλής οδήγηση και η χρήση ζώνης ασφαλείας μπορεί να προστατεύσουν την έγκυο και το μωρό, αλλά κάποιες φορές συμβαίνουν πιο σοβαρά ατυχήματα.

  Ένα τροχαίο μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και μεταξύ άλλων να προκαλέσει:
  ·      Πρόωρο τοκετό, σε περίπτωση τραυματισμού
  ·      Ρήξη του αμνιακού σάκου 
  ·      Αποκόλληση του πλακούντα
  ·      Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου
   
  Πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας;
  Εάν είστε έγκυος και τρακάρετε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν έχετε:
  ·      Συσπάσεις
  ·      Πόνο στην κοιλιά σας
  ·      Κολπική αιμορραγία

  Όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται να σας δημιουργήσουν άγχος. Εάν λαμβάνετε τα μέτρα ασφαλείας, φοράτε ζώνη και οδηγείτε προσεκτικά οι πιθανότητες να πάθετε κάτι σοβαρό είναι πολύ μικρές. 

   

  Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:27 28/01

  Ιώσεις του αναπνευστικού: Πότε και πώς μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα

  Οι εποχικές ιώσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

  16:42 27/01

  Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

  Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

  12:57 27/01

  Η καλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

  Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  12:19 27/01

  Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο μέλλον

  Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.

  11:00 27/01

  Νέο τεστ εντοπίζει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τη διάγνωση

  Το νέο τεστ είναι αιματολογικό και σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της.

  10:59 27/01

  Πύργος, η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas

  Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.

  09:35 27/01

  Το αλκοολούχο ποτό που ίσως είναι λιγότερο βλαβερό για το συκώτι μας

  Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  08:37 24/01

  Καμπανάκι παιδιάτρων για τον κορονοϊό: Ο κίνδυνος για τα βρέφη και οι συστάσεις για εμβολιασμό

  Τι λένε οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό εναντίον του κορονοϊού.