Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 11:05

  Γιατί πρέπει να κάνουμε διατάσεις πριν την προπόνηση. 7 σημαντικοί λόγοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άσκηση αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να παραμείνετε σε φόρμα. Είναι, επίσης, ένα διασκεδαστικό μέσο επικοινωνίας με την οικογένεια ή με φίλους. Ο στόχος είναι η απόλαυση και όχι ο ανταγωνισμός.

  Ωστόσο, ορισμένες φορές ο ενθουσιασμός κάνει πιο εύκολη την αμέλεια των βασικών πρακτικών που πρέπει να ακολουθούνται πριν από την έναρξη της άσκησης.

  Μια από αυτές είναι οι διατάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται πριν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για προπόνηση, είτε για αγώνα.

  Χωρίς την κατάλληλη προθέρμανση και τις διατάσεις, τα μαλακά μόρια έχουν μικρότερη απόδοση και μπορεί να τραυματιστούν πιο εύκολα. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποιους λόγους είναι σημαντικές οι διατάσεις πριν από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. 

  Που βοηθούν οι διατάσεις

  1. Ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος

  Η κακή κυκλοφορία του αίματος προκαλεί κράμπες, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Συχνά παρουσιάζονται σε κολυμβητές και ποδοσφαιριστές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε μη αθλητές. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει τους μυς να αποδίδουν καλύτερα και έτσι αποφεύγονται οι έντονες κράμπες καθώς κινείστε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

  2. Βελτιώνουν την ταχύτητα και τον συντονισμό των κινήσεων

  Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι κινήσεις μετά το πρωινό ξύπνημα είναι πιο δύσκολες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε την τάση να τεντωνόμαστε κάθε πρωί. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την αθλητική δραστηριότητα. Εάν δεν έχετε κάνει διατάσεις πριν από την προπόνηση ή έναν αθλητικό αγώνα, τότε πιθανότατα οι κινήσεις σας να είναι πιο βραδείες.

  3. Προετοιμάζουν το σώμα για την άσκηση 

  Οι κατάλληλες διατάσεις εξασφαλίζουν τη σωστή εκτέλεση κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας. Έτσι προετοιμάζουν το σώμα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της άσκησης. Είστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να τρέξετε, να γλιστρήσετε, να πηδήξετε ή να κολυμπήσετε, καθώς έχετε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία.

  4. Βελτιώνουν την ελαστικότητα

  Οι διατάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και επιτρέπουν την εκτέλεση διαφορετικών τεχνικών καθώς το σώμα σας έχει ήδη προετοιμαστεί σωστά για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει.

  5. Μειώνουν την κόπωση των μυών 

  Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένταση και άγχος πριν από έναν αγώνα. Αυτό συχνά οδηγεί και σε αυξημένο μυϊκό τόνο και ένταση στους μύες. Οι διατάσεις βοηθούν το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.  Ένας επιπλέον λόγος που οι διατάσεις προκαλούν ευεξία είναι η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος και η αύξηση της ροής του αίματος.

  6. Αυξάνουν το εύρος των κινήσεων 

  Το τρέξιμο και τα άλματα εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία όταν οι μύες έχουν προηγουμένως διαταθεί. Έτσι, οι κινήσεις είναι καλύτερες και καθυστερεί η κόπωση. Συνεπώς, θα πρέπει πάντα να προετοιμάζετε το σώμα σας πριν από έναν μεγάλο αγώνα, έτσι ώστε να αποδώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

  7. Προλαμβάνουν την καταπόνηση των μυών

  Χωρίς τις διατάσεις, θέτετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας σε κίνδυνο. Οι ξαφνικές και απότομες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Δυστυχώς, μερικοί τραυματισμοί προκαλούν μόνιμες βλάβες. Οι διατάσεις προετοιμάζουν το σώμα για τη δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθήσει. Έτσι, προλαμβάνετε την καταπόνηση και την υπερλειτουργία των μυών.

  Δεν πρέπει να τις αμελούμε

  Οι διατάσεις πριν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες, καθώς εξασφαλίζουν την κατάλληλη προετοιμασία του σώματος. Βοηθούν τους μυς και τις αρθρώσεις να είναι έτοιμοι ακόμα και για τις πιο έντονες σωματικές προκλήσεις. Παράλληλα, βελτιώνουν την ευελιξία, ενώ μειώνουν το ρίσκο για κράμπες, θλάσεις και άλλους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

  Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
  Διευθυντής Brilakis Orthopaedics 
  Αν. Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών 
  Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape
  www.BrilakisOrthopaedics.gr
  Emmanuel.Brilakis@gmail.com" target="_blank">Emmanuel.Brilakis@gmail.com​​​​​​​

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:41 01/02

  Παίρνετε β-αναστολείς; Η μελέτη αυτή μπορεί να σας ενδιαφέρει

  Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.

  09:25 01/02

  Ο πιθανός κίνδυνος υγείας από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

  Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

  08:15 01/02

  Αλγόριθμο για την Εμφύτευση Γενιών FUE παρουσίασε ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής στο Συνέδριο IMCAS 2023

  Σήμερα, η τεχνική FUE είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών και ο αλγόριθμος αυτός που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα τόσο σημαντικό ιατρικό συνέδριο, θα συμβάλλει σημαντικά στην...

  23:59 31/01

  Πώς θα μειώσουμε -εύκολα- το αλάτι από τη διατροφή μας

  Το αλάτι νοστιμίζει μεν το φαγητό μας, μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

  13:06 31/01

  Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη

  Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.

  11:19 31/01

  Η Lidl προωθεί τη συνειδητή διατροφή

  Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.

  08:58 31/01

  FDA: Έγκριση νέας, από του στόματος, θεραπείας για το διαβήτη

  Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  15:50 30/01

  All.Can Greece: Πρόταση για σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

  H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".

  14:58 30/01

  Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος είναι "επικίνδυνα απροετοίμαστος" για την επόμενη πανδημία

  Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.

  12:24 30/01

  Ψωρίαση και στρες: Γιατί είναι σημαντικό να σπάσει ο φαύλος κύκλος

  Πόσοι από τους ασθενείς με διαγνωσμένη ψωρίαση δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούν τα εμφανή σημάδια της νόσου;

  09:29 30/01

  Εξέλιξη: Ο FDA για το ετήσιο εμβόλιο για COVID-19

  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει τη χορήγηση ετησίου εμβολίου για τον SARS-CoV-2.

  20:20 29/01

  Βακτηριακή κολπίτιδα και άλλες λοιμώξεις: που οφείλονται

  Η δυσοσμία του κόλπου είναι ένα "καμπανάκι" που σας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

  09:27 28/01

  Ιώσεις του αναπνευστικού: Πότε και πώς μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα

  Οι εποχικές ιώσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

  16:42 27/01

  Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

  Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

  12:57 27/01

  Η καλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

  Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  12:19 27/01

  Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο μέλλον

  Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.