Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Δεκ-2022 09:51

  Πώς θα θωρακίσουμε την υγεία του ήπατος, ειδικά μέσα στις γιορτές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τα πιο σημαντικά, αλλά και πιο πολύπλοκα μεταβολικά όργανα, που εκτελεί πάνω από 500 διαφορετικές βασικές λειτουργίες. Το ήπαρ παίζει κυρίαρχο ρόλο στον μεταβολισμό και επιτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ άλλων την αποθήκευση γλυκογόνου, την καταστροφή ερυθροκυττάρων, τη σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος, την παραγωγή ορμονών και απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, είτε είναι εξωγενείς είτε είναι παράγωγα του μεταβολισμού. 

  Το ήπαρ υποστηρίζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Ταυτόχρονα όμως, είναι ευάλωτο σε πολλές παθήσεις. Η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και το στρες επιβαρύνουν το ήπαρ και επιβραδύνουν τη λειτουργία του. Αλλά και ο καθημερινός τρόπος ζωής και το περιβάλλον εργασίας (όσοι εργάζονται σε περιβάλλον µε φάρμακα, φυτοφάρμακα, τοξίνες ή βιομηχανικά χημικά), λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει το ήπαρ (όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη κ.ά.) έχουν αρνητικές συνέπειες στην ηπατική υγεία.

  Ειδικά μέσα στις γιορτές, λόγω της υπερκατανάλωσης φαγητού, λιπαρών πιάτων και ποτού, το ήπαρ επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο

  Όλο και περισσότεροι αναζητούν φυσικές λύσεις για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την ηπατική τους υγεία, επιλογές που παράλληλα μπορούν να προσφέρουν αποτοξίνωση ήπατος. Αλλά για να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργίες, όπως η μειωμένη έκκριση χολής, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, τα αυξημένα λιπίδια και το σάκχαρο.

  Τα βότανα που βοηθούν

  Έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν συγκεκριμένα βότανα που με τις ευεργετικές τους ιδιότητες βοηθούν στην καλή λειτουργία του ήπατος και μπορούν ακόμη και να αναστρέψουν τη βλάβη που έχει προκληθεί. Τέτοιες ιδιότητες, όπως έχουν δείξει και έρευνες που έχουν γίνει είναι το γαϊδουράγκαθο, η πικραλίδα και η αγκινάρα.

  Ειδικά το γαϊδουράγκαθο περιέχει μια δραστική ουσία που λέγεται σιλυμαρίνη. Η ουσία αυτή εμποδίζει τις τοξίνες να εισέλθουν στο ήπαρ, ενώ το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορεί ακόμη και να αναγεννήσει κύτταρα που έχουν καταστραφεί. Παράλληλα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα οφέλη όμως της δραστικής αυτής ουσίας δεν σταματούν εδώ δεδομένου πως έχει βρεθεί πως εμποδίζει την παραγωγή υπεροξειδωμένων ελεύθερων ριζών, υπεροξειδίου του υδρογόνου και οξειδωτικού στρες από τις υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης.

  Η σιλυμαρίνη βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από αλκοόλ, ενώ η μακρόχρονη χρήση του φαίνεται να αυξάνει το  προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με ηπατικές βλάβες. Μεταβάλλει ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων σε ασθενείς με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν τη δυσπεψία και βελτιώνουν την εντερική λειτουργία. 

  Πολύ ωφέλιμη για τη θωράκιση του ήπατος έχει διαπιστωθεί πως είναι και η πικραλίδα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο στη ρύθμιση του σακχάρου, όσο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυξάνει την έκκριση χολής και χρησιμοποιείται σε ανάλογες διαταραχές. Προκαλεί κάποια ανακούφιση στα πρώτα στάδια της κίρωσης του ήπατος. Χρησιμοποιείται κατά των χολολίθων, του ίκτερου και άλλων ηπατικών παθήσεων. Το 40% περίπου της ώριμης ρίζας αποτελείται από ινουλίνη, μιας ουσίας διεγείρει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και καταστέλλει την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. 

  Η αγκινάρα τέλος δεν είναι τυχαίο πως έχει ονομαστεί "πικρό φάρμακο". Και αυτό γιατί έχει βρεθεί από μελέτες πως αυξάνει την παραγωγή χολής και τη χολική διαλυτότητα,  καθαρίζει το ήπαρ από συσσωρευμένο λίπος και διατηρεί την ηπατική υγεία. Χρησιμοποιείται ακόμη και για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας σε ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη. Επίσης διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

  Ο φυσικός τρόπος προστασίας της ηπατικής υγείας           

  Ο συνδυασμός των παραπάνω συστατικών είναι στόχος όσων θέλουν να εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία του ήπατος. Ένας λόγος παραπάνω τώρα στις γιορτές, που "συνοδεύονται" από λιπαρά φαγητά και πολύ αλκοόλ.             

  Το Milk Thistle plus περιέχει τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα σπόρων γαϊδουράγκαθου (συλιμαρίνη), ρίζας πικραλίδας και φύλλων αγκινάρας και έτσι μπορεί και προσφέρει σε ισορροπία τις ευεργετικές ιδιότητες βοτάνων που έχει διαπιστωθεί πως θωρακίζουν την ηπατική υγεία.

  medmellon

  Τα συστατικά που περιέχει έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν το ήπαρ, να ενισχύουν την άμυνά του (που είναι ζητούμενο κατά την εορταστική περίοδο), να προστατεύσουν το συκώτι από το "σοκ" του αλκοόλ, να καταπολεμήσουν ιούς, ακόμη και να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή νέων, υγιών ηπατικών κυττάρων.

  Παράλληλα, οι ουσίες που περιλαμβάνει μπορούν να συνδράμουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης, στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου Β, ενώ τέλος βοηθούν την έκκριση χολής και μειώνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας

  Πρόκειται για ένα σκεύασμα, εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, που δεν περιέχει γλουτένη, είναι κατάλληλο για χορτοφάγους, μη γενετικά τροποποιημένο και κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση.

  Το Milk Thistle plus παρασκευάζεται στον Καναδά από τη Flora και εισάγεται από την εταιρεία MedMelon.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:55 05/02

  Πώς καθαρίζουμε το χιόνι με ασφάλεια;

  Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.

  16:00 02/02

  Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

  Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

  11:41 01/02

  Παίρνετε β-αναστολείς; Η μελέτη αυτή μπορεί να σας ενδιαφέρει

  Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.

  11:19 31/01

  Η Lidl προωθεί τη συνειδητή διατροφή

  Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.

  15:50 30/01

  All.Can Greece: Πρόταση για σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

  H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".

  14:58 30/01

  Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος είναι "επικίνδυνα απροετοίμαστος" για την επόμενη πανδημία

  Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.

  16:42 27/01

  Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

  Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

  10:59 27/01

  Πύργος, η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas

  Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.

  09:35 27/01

  Το αλκοολούχο ποτό που ίσως είναι λιγότερο βλαβερό για το συκώτι μας

  Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  09:20 20/01

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;

  Παρότι αυτή μπορεί να είναι μια κοινή διαπίστωση, η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη απάντηση.

  08:04 20/01

  Συνεργασία Euromedica -  Alfa Life

  O Όμιλος Euromedica προχώρησε σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία Alfa Life, πάροχο υγείας των πολυϊατρείων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank.

  10:26 19/01

  Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τείνουν να έχουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα από τη Δανία.

  09:26 18/01

  Πώς μπορεί να συνδέεται ο βαθύς διαλογισμός με την καλή υγεία;

  Νέα κινεζική έρευνα συσχετίζει το υγιές μικροβίωμα με τον βαθύ διαλογισμό.