Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 09:49
Σε έξαρση η γρίπη και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σε ενήλικες και παιδιά

Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης, το φετινό χειμώνα, όπου παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων, ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα: "Η τριπλή επιδημία, covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη: Υπερβολή ή πραγματικότητα;". Στόχος της ημερίδας η ενημέρωση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, οι κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν στους πολίτες, οι επιβαρυντικοί παράγοντες, τα συμπτώματα, η σημασία του εμβολιασμού καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης και προφύλαξης.
"Δεν είναι εύκολος χειμώνας, απρόσμενα επιβαρυμένος", ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για ανησυχητική έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Το θέμα, είπε, δεν είναι ελληνικό, καθώς έξαρση παρατηρείται και σε άλλες χώρες. "Διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο όγκο υγειονομικών κινδύνων και ως ιατρική κοινότητα πρέπει να "ειδοποιήσουμε και να προφυλάξουμε τους πολίτες". Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα της δραματικής έλλειψης φαρμάκων, μιας γενικότερης αγωνίας που σχετίζεται με τις ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία και την επικινδυνότητα της έκβασης των ιώσεων που προβληματίζει γιατρούς και πολίτες.
"Βράζει από ιογενείς λοιμώξεις η Ελλάδα και όχι μόνο των παιδιών" ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ. Όπως είπε, οι παιδιατρικές κλινικές έχουν κατακλυστεί από μικρούς ασθενείς και αυτό που ανησυχεί είναι οι μικροβιακές επιπλοκές που έπονται των ιογενών λοιμώξεων. "Όλα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στον κορονοϊό, μειώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων η έκθεση όλων σε συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις", είπε.
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο ανοσολογικό έλλειμμα ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά και όπως τόνισε ο άλλος λόγος έξαρσης των λοιμώξεων, σύμφωνα με ευρήματα μελετών, βασίζεται στην ανοσολογία. Δηλαδή η απουσία έκθεσης στις ιογενείς λοιμώξεις είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να νοσούν σαν ενήλικες. Εξήγησε ότι τα παιδιά έχουν ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο ανοσιακό σύστημα, ωστόσο λόγω των μέτρων για την Covid-19 μειώθηκε η ενεργοποίηση αυτού με αποτέλεσμα σοβαρότερη νόσο και μεγαλύτερη διασπορά στο περιβάλλον τους. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τόσο η απουσία έκθεσης σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως και η μείωση εμβολιασμών έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τώρα τις επιδημίες και πιθανόν να δούμε και βαρύτερη νόσηση από τις κοινές λοιμώξεις, κάτι που ακόμα δεν έχει καταγραφεί και σίγουρα βλέπουμε και μία μετακίνηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Συνέστησε επίσης ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση και όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. "Φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας" είπε και οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Σημείωσε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για τον πιθανό εμβολιασμό των παιδιών και για covid και γρίπη. Έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου και μηνιγγιτιδόκοκκου. Πρότεινε καλές πρακτικές, ισορροπημένη διατροφή, καλές πρακτικές ύπνου, προτίμηση δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους και καλό αερισμό εσωτερικών χώρων. "Βλέπουμε την μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι μόνο φέτος το χειμώνα θα είναι και του χρόνου, μένει να το δούμε", κατέληξε.
Την επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων, παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Την πρόσφατη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παρουσίασε μικρή αύξηση 18%. Η υποπαραλλαγή ΒΑ5 είναι αυτή που κυριαρχεί στην κοινότητα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες, ενώ σχετικά με τη σοβαρή νόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Σταθεροποιητική είναι η τάση και στους θανάτους.
Σχετικά με την γρίπη είπε ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στις νεαρές ηλικίες. "Έχουμε σημαντική αύξηση σε μεγάλο ποσοστό του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη, σε περίπου 35% των ατόμων με συμπτώματα". Κυριαρχεί ο υπότυπος Η3Ν2.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...
Αναμένονται κατευθυντήριες οδηγίες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα.
Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.
Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.
Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.
Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Το αλάτι νοστιμίζει μεν το φαγητό μας, μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.
Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.
Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.
Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".
Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.