Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 15:50
Διατροφικές διαταραχές: Μία από τις λιγότερο ορατές συνέπειες του κορονοϊού

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, προκαλώντας πάσης φύσεως συνέπειες, άλλες άμεσες και κάποιες έμμεσες, κάποιες απόλυτα ορατές και ορισμένες λιγότερο φανερές, μα εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές. Μια από τις λιγότερες ορατές και σίγουρα ελλιπώς προβεβλημένες συνέπειες του κορονοϊού και του εγκλεισμού που ακολούθησε η έλευσή του είναι η πυροδότηση μιας άνευ προηγουμένου έξαρσης διατροφικών διαταραχών, κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Το φανερώνουν, άλλωστε, οι στατιστικές μελέτες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και την Αυστραλία: H προσέλευση σε κέντρα θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών έχει τριπλασιαστεί.
Αντίστοιχη είναι και η έξαρση της νόσου στην Ελλάδα. Με βάση τα στατιστικά του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση κατά 150% στην προσέλευση εφήβων ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη και με μέση διάρκεια νόσου τους 12 μήνες.
"Το 85% των εφήβων ασθενών διαγνώστηκε με ανορεξία, είτε περιοριστικού, είτε βουλιμικού τύπου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια αύξηση 79% στην προσέλευση ενηλίκων, με διάρκεια νόσου άνω των 10 ετών. Αναλυτικά: Το 45% έπασχε από νευρική ανορεξία, το 22% από νευρική βουλιμία, ενώ το 33% από αδηφαγική διαταραχή. Ο μέσος όρος ηλικίας των παραπάνω ενήλικων ασθενών ήταν τα 28 έτη. Στο σύνολο τους, το 98% των ασθενών ήταν κορίτσια, έφηβες και γυναίκες. Τα αιτήματα, προερχόμενα από όλη την επικράτεια, για βοήθεια και θεραπεία από τις οικογένειες αυξήθηκαν κατά 220%. Συγκεκριμένα, το 45% προέρχονταν από την Κρήτη, το 29% από την Θεσσαλονίκη, ενώ 26% από την υπόλοιπη Ελλάδα", εξηγεί η δρ Μαρία Τσιάκα, ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή θεραπεύτρια, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.
Για τις διατροφικές διαταραχές είναι σημαντικό να υπάρχει πιο εντατική ενημέρωση και εγρήγορση ώστε ο πάσχον να ζητήσει βοήθεια όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Τόσο οι πάσχοντες όσο και οι οικογένειές τους μπορούν να βρουν σημαντική βοήθεια απευθυνόμενοι σε κέντρα θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών. Ας θυμόμαστε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας και ως τέτοιο χρειάζεται υποστήριξη από ειδικούς καθώς το άτομο που πάσχει είναι πολύ δύσκολο να βγει από το "λαβύρινθο" της νόσου μόνο του.
Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.
Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.
Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.
Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.
Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.
Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.
Έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το γιατρό σας; Οι παρακάτω "καλές" και "κακές" συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση.
Είναι ίσως η πρώτη έρευνα, που βρίσκει μια τόσο σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο εν λόγω σύνδρομο και στο μικροβίωμα του εντέρου.
Παρότι αυτή μπορεί να είναι μια κοινή διαπίστωση, η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη απάντηση.
O Όμιλος Euromedica προχώρησε σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία Alfa Life, πάροχο υγείας των πολυϊατρείων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα από τη Δανία.
Μικρότερος ο κίνδυνος νεφρικής νόσου για όσους τρώνε συχνά λιπαρά ψάρια με πολλά ωμέγα-3, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.