Τρίτη, 08-Νοε-2022 09:09
Εμβόλιο για τη γρίπη: Μπορεί να προστατεύει και από εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα αποτελέσματα μίας μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ εμβολιασμού έναντι του ιού της γρίπης και της εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Lancet Public Health (με δείκτη απήχησης 72,4). To άρθρο αυτό σχολιάστηκε με ανάλογη δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό από τον Καθηγητή Νευρολογίας και Διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής Γεώργιο Τσιβγούλη και τη Νευρολόγο Λίνα Παλαιοδήμου.
Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη σε πληθυσμιακό επίπεδο στην Αλμπέρτα του Καναδά, όπου οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία καταγραφής από ασφαλιστικά δεδομένα 4.141.209 ενήλικων κατοίκων της περιοχής για περίπου δέκα χρόνια (2009-2018). Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η εκδήλωση ΑΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ισχαιμικού ΑΕΕ, του αιμορραγικού ΑΕΕ και του παροδικού ισχαιμικού ΑΕΕ, και η πιθανή συσχέτιση των ΑΕΕ με τον πρόσφατο εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης (χορήγηση εμβολίου εντός των προηγούμενων 6 μηνών).
Από την ανάλυση των δεδομένων και έπειτα από τη στάθμιση γνωστών παραγόντων κινδύνου για ΑΕΕ (ηλικία, φύλο, άλλες συννοσηρότητες, κοινωνικό-οικονομική κατάσταση) προέκυψε ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ΑΕΕ κατά 22.5% [σχετικός στιγμιαίος κίνδυνος (hazard ratio) 0,775 (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 0,757–0,793)]. Μάλιστα, η μείωση αυτή του κινδύνου αφορούσε και τα ισχαιμικά ΑΕΕ και τα αιμορραγικά ΑΕΕ, αλλά και τα παροδικά ισχαιμικά ΑΕΕ. Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι και οι υποτροπές των ΑΕΕ σε ασθενείς που ήδη είχαν προηγούμενο ιστορικό φάνηκε να μειώνονται έπειτα από τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης.
Επιπλέον, ο τακτικός ετήσιος εμβολιασμός έναντι της γρίπης φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη ΑΕΕ σε σύγκριση με τα άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο μία φορά. Αυτή η παρατήρηση υπέρ της δοσοεξαρτώμενης προστατευτικής δράσης του εμβολιασμού αποτελεί ένα στοιχείο υπέρ της ενδεχόμενης αιτιολογικής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και μείωσης των ΑΕΕ. Βέβαια αυτό μένει να διευκρινιστεί περαιτέρω σε κλινικές μελέτες που θα σχεδιαστούν με αυτό το σκοπό.
Ανάλογες συσχετίσεις μεταξύ του εμβολιασμού έναντι της γρίπης και της μειωμένης εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά και της νοσηλείας λόγω καρδιαγγειακής νόσου έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες στο παρελθόν. Είναι η πρώτη φορά που μία μεγάλη μελέτη πληθυσμιακού επιπέδου αποδεικνύει ότι ο τακτικός εμβολιασμός έναντι της γρίπης προστατεύει και έναντι της εκδήλωσης ΑΕΕ στο γενικό πληθυσμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.
99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.
Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).
Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.
Για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.
Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..
Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.
Το γονίδιο TP53 είναι ογκοκατασταλτικό.
Αναλυτικά όλη η διαδικασία.