Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Οκτ-2022 12:08

  Η πρώτη επέμβαση κιρσών με το νέο LASER 1940nm στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρώτη αντιμετώπιση κιρσών με Laser 1940nm στην Ελλάδα είναι γεγονός. Η ημερομηνία σταθμός ήταν η 23η Μαΐου 2022,  έγινε στην κλινική ΡΕΑ και πιο συγκεκριμένα από τον αγγειοχειρουργό Αθανάσιο Σιαφάκα. Ο εν λόγω  διακεκριμένος αγγειοχειρουργός είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr, έχει μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία στη χρήση  των  προηγούμενων laser (810nm -980nm -1470nm) και προτάθηκε από τους κατασκευαστές του Laser στη Γερμανία, καθώς ήταν και εκεί γνωστός, αφού ασχολείται με την τεχνολογία αυτή, από το 2019. Για αυτό σήμερα έχει τον πρώτο λόγο για να μας μιλήσει για το νέο  Laser 1940nm, μέσα από αυτή τη συνέντευξη.

  - Πείτε μας για τη νέα αυτή τεχνολογία. Τι ακριβώς κάνει το  νέο Laser 1940nm;

  Το νέο Laser 1940nm ήρθε για να φέρει μια πραγματική τομή στην αντιμετώπιση των κιρσών και τον τρόπο που γινόντουσαν μέχρι σήμερα. Σκεφτείτε ότι έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από την εμφάνιση του μέχρι πρότινος τελευταίου LASER στα 1470nm. Το μεγάλο πλεονέκτημα του όλο και μεγαλύτερου μήκους κύματος στα  Laser για την αντιμετώπιση των κιρσών, είναι η μεγαλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μικρότερη ενέργεια μπορούμε να έχουμε ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα. 

  Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το μήκος κύματος των 1470nm είχε θεωρηθεί τότε σταθμός, καθώς είχε την μεγαλύτερη απορροφητικότητα την εποχή που σχεδιάστηκε και έκανε αισθητή την διαφορά στο αποτέλεσμα και στη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με τα προηγούμενα Laser (810nm - 980nm – 1064nm -1310nm). Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 10 χρόνια εξέλιξης της ήδη υψηλής τεχνολογίας ώστε να είναι διαθέσιμο Laser στα 1940nm και να αλλάξει πολλά σήμερα στην αντιμετώπιση των κιρσών.
   
  - Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση των κιρσών σε σχέση με άλλες μεθόδους;

  Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα του νέου Laser 1940nm ,είναι το νέο, μεγάλο μήκος κύματος, ο  δε συνδυασμός του με μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά, κάνουν τη θεραπεία  των κιρσών μοναδική. Και για να το εξηγήσουμε περισσότερο, το συγκεκριμένο πλεονέκτημα του μεγαλύτερου μήκους κύματος σημαίνει πως με μικρότερη ενέργεια μπορούμε να έχουμε ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα. 

  Για να πάμε και στην πιο στοχευμένη τώρα απορρόφηση της ενέργειας που μας επιτρέπει τον περιορισμό της επίδρασης της μόνο στη έκταση που εμείς επιθυμούμε. Έτσι αποφεύγουμε  τη διάχυση της ενέργειας στους γύρω ιστούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τραυματισμό νεύρων, δυσχρωμία του δέρματος ή υπαισθησία (αίσθημα μουδιάσματος). Η αντιμετώπιση των κιρσών με  το ενδοφλεβικό Laser 1940nm, είναι εντελώς εξατομικευμένη, πολύ αποτελεσματική και ασφαλής, με μεγάλη ακρίβεια και με δυνατότητα λεπτότατων χειρισμών. 

  - Κάθε ασθενής όμως έχει διαφορετικές ανάγκες. Πώς καλύπτονται με το  νέο Laser 1940nm;

  Ο εξατομικευμένος σχεδιασμός θεραπείας και το νέο Laser 1940nm,όπως προείπαμε είναι πλέον ταυτόσημα.  Μια σειρά από ηχητικά και χρωματικά σήματα σε συνδυασμό με γραφήματα επιτρέπουν τώρα στο θεράποντα γιατρό τον εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπείας για κάθε ασθενή και την εκτέλεση της με μέγιστη ακρίβεια και με δυνατότητα λεπτότατων χειρισμών.

  Επιπλέον, η πολύ εύκαμπτη οπτική ίνα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της εύκολης ρύθμισης της ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα για εφαρμογή της θεραπείας σε πολύ πιο επιφανειακούς φλεβικούς κλάδους, που με τα παλιά Laser μπορεί να ήταν επικίνδυνο. 

  Συνδυάζοντας και αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορούμε να εφαρμόσουμε επακριβώς  την ενέργεια που απαιτείται σε κάθε συγκεκριμένο τμήμα του φλεβικού συστήματος. Έτσι επιτυγχάνουμε το μέγιστο δυνατό όφελος, περιορίζοντας την ίδια στιγμή την πιθανότητα επιπλοκών.

  Τα πλεονεκτήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις πως  ο χρόνος απορρόφησης των φλεβών είναι μικρότερος σε σχέση με παλαιότερα, μειώνοντας την πιθανότητα υποτροπών, κάνοντας την θεραπεία ακόμη πιο αποτελεσματική και απλούστερη.

  - Πόσο ασφαλές είναι;

  Η αποτελεσματικότητα του 1940nm laser είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μήκους κύματος, πως με λιγότερη ενέργεια επιτυγχάνει παρόμοιο ή καλύτερο αποτέλεσμα , το καθιστά εξορισμού και πιο ασφαλές. Όσο λιγότερη είναι η ενέργεια που απαιτείται τόσο μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών από τραυματισμό των γύρω ιστών. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα για την ασφάλεια των ασθενών είναι το γεγονός πως η οπτική ίνα για το  LASER 1940nm είναι "μίας χρήσης και κλειδωμένη" άρα δεν αντιγράφεται, δεν ξαναποστειρώνεται, δεν επαναχρησιμοποιείται, δεν παρακάμπτεται.

  - Μιλήστε μας για το πρώτο περιστατικό που χειριστήκατε; Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

  Το νέο Laser 1940nm δημιουργήθηκε για τα …δύσκολα. Για αυτό και το περιστατικό που επιλέχθηκε  δεν ήταν "απλό" . Αφορούσε νεαρή γυναίκα , με ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης υπό πλήρη αντιπηκτική αγωγή. Σημειώστε ότι η χρήση των αντιπηκτικών δεν διακόπηκε, δεν τροποποιήθηκε ούτε άλλαξε ενόψει της αντιμετώπισης των κιρσών με το Laser 1940nm. Η επέμβαση έγινε αποκλειστικά με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και αντιμετωπίστηκαν με laser και επιφανειακοί κλάδοι. 

  Η θεραπεία συνδυάστηκε με τοπικές κιρσεκτομές (χωρίς ράμματα) και υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης σκληροθεραπείας με μορφή αφρού – πάντοτε όλα υπό τοπική αναισθησία.  Η ασθενής ήταν πολύ άνετη καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και σηκώθηκε μόνη της  χωρίς καμία βοήθεια  και μάλιστα άμεσα. 

  - Μπορεί κάθε αγγειοχειρουργός να χειριστεί το Laser 1940nm;

  Απαραίτητη προϋπόθεση για να χειριστεί το Laser 1940nm ο Αγγειοχειρουργός , είναι η μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων και ιδιαίτερα στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και ειδικά στις εφαρμογές με χρήση Laser.

  Και για να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα απαιτείται γνώση και εμπειρία στο σχεδιασμό της θεραπείας, η οποία βασίζεται στην αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος και όχι απλά στο κλασικό ‘’τρίπλεξ". Επιπλέον απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία στην υπερηχογραφική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Laser.Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι, όπως και σε κάθε άλμα της επιστήμης, έτσι και εδώ απαιτείται πολύ εξειδικευμένη γνώση από τον επιστήμονα που εφαρμόζει την τεχνολογία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλές, πιο αποτελεσματικό, πιο άνετο και πιο απλό  για τον ασθενή.

  Με αυτή την προϋπόθεση απαραίτητη θα έλεγα ότι τώρα με το νέο Laser 1940 nm, ο εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός έχει πλέον στη διάθεσή του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των κιρσών προς όφελος των ασθενών του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:05 28/11

  Μας κάνουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πραγματικά πιο χαρούμενους;

  Εάν μέσα στην ενεργειακή κρίση το σκέφτεστε να στολίσετε το σπίτι σας με φωτάκια, αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των ψυχολόγων για το εάν και πώς μας επηρεάζουν.

  09:50 28/11

  Νέα μελέτη βρίσκει αποτελεσματικό αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

  Νέα βρετανική κλινική δοκιμή καταλήγει για την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης για ασθενείς με Covid-19.

  09:04 28/11

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

  08:41 26/11

  Ο SARS-CoV-2 κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο

  Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19.

  17:51 25/11

  Πως επηρεάζει η καισαρική και ο θηλασμός την απόκριση του μωρού σε δύο βασικά εμβόλια

  Τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό για τις πνευμονικές λοιμώξεις και τη μηνιγγίτιδα.

  12:13 25/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό

  Παρότι η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους, συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

  09:11 25/11

  Νέα δεδομένα για την προστασία από τα δισθενή εμβόλια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον

  Μια από τις επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον είναι η υπομετάλλαξη BQ1.1 και οι εταιρείες παραγωγής δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια.

  09:00 25/11

  Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

  H Sanofi παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

  08:13 25/11

  Βράβευση της Advanced Hair Clinics στα Cyprus Wellness Awards 2022

  Το Bronze Βραβείο στην κατηγορία "Hair Restoration Clinic", απονεμήθηκε στην Advanced Hair Clinics στο πλαίσιο βράβευσης του θεσμού Cyprus Wellness Awards.

  14:03 24/11

  Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

  Η μελέτη του εγκεφάλου παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για τους επιστήμονες, και σίγουρα έχει πολλά να αποκαλύψει.

  11:07 24/11

  Ο εθελοντισμός και τα εγγόνια "αντιμετωπίζουν" τη μοναξιά μετά τα 50

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα μεγάλη μελέτη, ωστόσο έχει και ένα απρόσμενο εύρημα.

  08:55 24/11

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε τουλάχιστον 238.000 Ευρωπαίους το 2020

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κυριότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

  21:29 23/11

  Ιλαρά: ΠΟΥ και CDC προειδοποιούν ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν

  Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς, αλλά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη της λοίμωξης. Ωστόσο, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 95%...

  12:16 23/11

  Ένας καλός λόγος να πίνουμε (και) τσάι

  Τα καλά νέα είναι ότι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, που μεταξύ άλλων περιέχονται στο κρασί και το τσάι, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:52 23/11

  34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

  To συνέδριο έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

  09:18 23/11

  Διαβήτης τύπου 1: Το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο

  Ο αμερικανικός FDA έδωσε έγκριση για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αλλιώς γνωστό ως παιδικό διαβήτη.