Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 25-Οκτ-2022 12:12

    Αρκετά αυξημένος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μετά από Covid-19

    Αρκετά αυξημένος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μετά από Covid-19
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κατοπινό κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία και για πρόωρο θάνατο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις επόμενες 30 μέρες, αλλά παραμένει αυξημένος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδίως μεταξύ όσων πέρασαν σοβαρή Covid-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Πέτερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 53.613 ανθρώπους, από τους οποίους οι 17.871 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και οι 2.701 είχαν χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Όλοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για σχεδόν πέντε μήνες για πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, φλεβική θρόμβωση, περικαρδίτιδα κ.α.) ή για θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

    Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον κορονοϊό, εκείνοι που είχαν αρρωστήσει με Covid-19 αλλά χωρίς ανάγκη νοσηλείας, είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν θρόμβο σε φλέβα και τουλάχιστον δεκαπλάσια να πεθάνουν. Όσοι είχαν νοσηλευθεί με κορονοϊό, είχαν 27 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια φλεβική θρόμβωση, 22 φορές μεγαλύτερη για καρδιακή ανεπάρκεια, 18 φορές για εγκεφαλικό, 15 φορές για καρδιακή αρρυθμία, 14 φορές για περικαρδίτιδα και σχεδόν δεκαπλάσια για έμφραγμα.

    Όσοι είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, είχαν 118 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακή αιτία στη συνέχεια, σε σχέση με όσους δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία. Τόσο οι περισσότερες διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου όσο και τα περισσότερα περιστατικά καρδιαγγειακού θανάτου καταγράφηκαν κατά τον πρώτο μήνα μετά την αρχική διάγνωση της Covid-19, αν και ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος και μετά, ιδίως για καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, φλεβική θρόμβωση και περικαρδίτιδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:21 10/01

    Μόλις 10 λεπτά άσκησης μπορεί να φρενάρουν το καρκίνο δείχνει νέα έρευνα

    Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    07:30 08/01

    Πού νικά και πού υστερεί το χάπι αδυνατίσματος GLP-1 σε σχέση με τις ενέσεις

    Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.

    16:09 07/01

    Νέα εποχή στη µεταµόσχευση µακριών µαλλιών

    Η σύγχρονη τεχνική Long Hair FUE φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση µαλλιών, ανεξαρτήτως του µήκους τους

    07:44 07/01

    Γρίπη: Για πόσο καιρό παραμένουμε μεταδοτικοί μετά τα πρώτα συμπτώματα

    Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.

    20:45 05/01

    ΙΣΑ: Ανακριβείς ισχυρισμοί για τις οφειλές στον ΠΙΣ

    Τα στοιχεία που παραθέτει.

    07:30 05/01

    Σαρώνει η γρίπη - Μεγάλη άνοδος του υποκλάδου K, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.

    25/12 2025

    Eξέταση αίματος θα προβλέπει τον κίνδυνο για την πιο κοινή κληρονομική πάθηση της καρδιάς

    Η εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τους ασθενείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    22/12 2025

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    21/12 2025

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    19/12 2025

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    19/12 2025

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.