Τρίτη, 11-Οκτ-2022 11:58
Φλεβική θρόμβωση: Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο
Η παραμονή στο νοσοκομείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη Φλεβικής Θρομβοεμβολής (ΦΘΕ). Ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα - λόγω κατάκλισης ή ανάρρωσης ή που νοσηλεύονται λόγω χειρουργικής επέμβασης ή σοβαρού τραυματισμού είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβωση τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου). Στον εορτασμό συμμετέχουν 19 Επιστημονικές Εταιρείες και έχει την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας.
Για την πρόληψη της Φλεβικής Θρομβοεμβολής (ΦΘΕ), το προσωπικό του νοσοκομείου θα πρέπει να αξιολογεί τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους για τον κίνδυνο ανάπτυξης ΦΘΕ και να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες διαδικασίες πρόληψης και θεραπείας τόνισε ο κος Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απερχόμενος Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. Η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση που περίπου οι μισοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και συχνά παραβλέπουμε. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Σημειώστε, κατέληξε ο κος Τσελέπης ότι στη θρόμβωση γενικότερα οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκόσμια: Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, το ‘Εμφραγμα του Μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.
Η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια τόνισε ο κος Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Την νόσο αποτελούν η Θρόμβωση των περιφερικών Φλεβών και η Πνευμονική Εμβολή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη, η οποία γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών και με κατάλληλη κιητοποίηση εντος του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Αποκατάστασης, ενώ σε κάποιους άλλους η διάγνωση της ΦΘΕ καθυστερεί καθώς προεξάρχει η νόσος για την οποία εισήλθαν στο Νοσοκομείο, επεσήμανε ο Καθηγητής.
Για την πρόληψη της σχετιζόμενης με το νοσοκομείο ΦΘΕ και της σχετικής νοσηρότητας, κάθε νοσοκομείο παγκοσμίως θα πρέπει να καθιερώσει και να επιβάλει πρωτόκολλο ΦΘΕ. Τα πρωτόκολλα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ίδρυμα και τη χώρα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ που συνδέεται με τις κατάλληλες οδηγίες πρόληψης και θεραπείας. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν καθιερώσει τέτοια πρωτόκολλα, η πλειονότητα δεν τα εφαρμόζει ακόμη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τo ISTH, το ΙΜΕΘΑ και οι 19 συμμετέχουσες στον εορτασμό Επιστημονικές Εταιρείες παροτρύνουν τα νοσοκομεία, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οργανισμούς ελέγχου ποιότητας νοσοκομείων στην χώρα μας να καταστήσουν το πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου και πρόληψης της ΦΘΕ ως θέμα προτεραιότητας για την ασφάλεια των ασθενών και την μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας κατέληξε ο κος Ματσάγκας.
Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες διευκρίνισε ο κος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Μέλος Δ.Σ του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για ΦΘΕ. Ενδεικτικά:
Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα υποβληθείτε σε κάποια από αυτές τις διαδικασίες, φροντίστε να ζητήσετε μια αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ και να μιλήσετε για την πρόληψη αυτής προτρέπει ο κος Ρίχτερ, συμπληρώνοντας ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην χώρα μας.
Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής στα φαρμακεία
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά.
Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η νέα βάση: κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και λιπαρά.
Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.
Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.
μετά από παρέμβαση του ΙΣΑ.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.