Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Οκτ-2022 13:43

    Έξι δημοφιλείς διατροφικές συμβουλές που δεν ισχύουν πια

    Έξι δημοφιλείς διατροφικές συμβουλές που δεν ισχύουν πια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    H διατροφή έχει ζωτική σημασία για τη σωστή διαβίωση ενός ατόμου, ενώ,
    όπως όλες οι επιστήμες, εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων, με τις νέες έρευνες και τα νέα δεδομένα και εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές διατροφικές συστάσεις που χρησιμοποιούνταν πλέον έχουν αλλάξει και είτε δεν ισχύουν καθόλου είτε έχουν αναθεωρηθεί.

    Παρακάτω εντοπίζουμε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις που έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια.

    Τι λέγαμε: "Επιτρέπεται η κατανάλωση φρουκτόζης στους διαβητικούς"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν πολυάριθμες κλινικές, πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες όπου αποδεικνύεται ότι η αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και το γαλακτικό οξύ που σχηματίζεται από τη φρουκτόζη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ενεργειακό ισοζύγιο ολόκληρου του σώματος. Η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης διεγείρει την ενδογενή παραγωγή γλυκόζης και τη σύνθεση λιπιδίων στο ήπαρ.

    Αυτή τη στιγμή η φρουκτόζη πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε χρόνιες μεταβολικές παθήσεις, όπως παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπεργλυκεριδαιμία και μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, υπεργλυκαιμία, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνος. Οπότε, αν και παλαιότερα επιτρεπόταν η κατανάλωση φρουκτόζης σε όσους είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, πλέον αυτό δεν υφίσταται.

    Τι λέγαμε: "Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Από τη δεκαετία του 1970 είχαμε την πεποίθηση ότι το λίπος είναι "κακό" για την υγεία και έχουν γίνει εκστρατείες που μας συνιστούν να καταναλώνουμε λιγότερο λίπος. Επιπλέον, αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν η αρχαϊκή επισήμανση των τροφίμων εστιάζει συχνά στο λίπος ως κακή θρεπτική ουσία. Το λίπος δεν είναι κακό! Χρειαζόμαστε λίπος και η συμπερίληψη μιας λογικής ποσότητας σωστού τύπου λίπους σε κάθε γεύμα είναι πρωταρχικής σημασίας για μια θρεπτική διατροφή.

    Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή στα σνακ που χαρακτηρίζονται ως "χαμηλά σε λιπαρά", καθώς είναι συχνά υψηλότερα σε ζάχαρη από τα αντίστοιχά τους. Η επιλογή "χωρίς λιπαρά" δεν είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να διατηρήσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλά ή να χάσουμε βάρος. Σε έρευνες αποκαλύπτεται ότι πολλά είδη χαμηλών λιπαρών και δίαιτας γίνονται πιο γευστικά, αλλά αντίθετα περιέχουν αυξημένα επίπεδα ζάχαρης και αλατιού από τα αντίστοιχα των κανονικών λιπαρών. Αυτό που προτείνουμε πλέον είναι, αντί για προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, να προτιμάμε μικρές ποσότητες τροφίμων, όπως γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, τυρί και βούτυρο.

    Τι λέγαμε: "Μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι μία καλή μέθοδος για απώλεια βάρους"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Ενώ η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, η απότομη και εξαντλητική μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές προσαρμογές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Το βρετανικό NHS γράφει σε δήλωσή του: "Μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με κλινική επίβλεψη που περιλαμβάνει κατανάλωση περίπου 800 θερμίδων την ημέρα ή λιγότερες. Μερικές φορές αυτές οι δίαιτες συνιστώνται για παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα που διαχειρίζονται διαβήτη, πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή να προετοιμαστούν για θεραπεία γονιμότητας". Ωστόσο, σε μελέτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων σπάνια καταφέρνουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

    Τι λέγαμε: "Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου για να διατηρήσουν το σκελετικό τους σύστημα υγιές. Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι η συμπλήρωση ασβεστίου μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

    Η Dr Erin Michos δήλωσε στο HopkinsMedicine.org: "Ένα θρεπτικό συστατικό σε μορφή χαπιού δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν λαμβάνεται από πηγή τροφής. Επιπλέον, δεν ισχύει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση των οστών". Μελέτες έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα ασβεστίου με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, ενώ δε μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης κατάγματος ή εμφάνισης οστεοπόρωσης. 

    Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:41 26/11

    Ο SARS-CoV-2 κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο

    Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19.

    17:51 25/11

    Πως επηρεάζει η καισαρική και ο θηλασμός την απόκριση του μωρού σε δύο βασικά εμβόλια

    Τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό για τις πνευμονικές λοιμώξεις και τη μηνιγγίτιδα.

    12:13 25/11

    Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό

    Παρότι η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους, συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

    09:11 25/11

    Νέα δεδομένα για την προστασία από τα δισθενή εμβόλια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον

    Μια από τις επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον είναι η υπομετάλλαξη BQ1.1 και οι εταιρείες παραγωγής δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια.

    09:00 25/11

    Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

    H Sanofi παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

    08:13 25/11

    Βράβευση της Advanced Hair Clinics στα Cyprus Wellness Awards 2022

    Το Bronze Βραβείο στην κατηγορία "Hair Restoration Clinic", απονεμήθηκε στην Advanced Hair Clinics στο πλαίσιο βράβευσης του θεσμού Cyprus Wellness Awards.

    14:03 24/11

    Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

    Η μελέτη του εγκεφάλου παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για τους επιστήμονες, και σίγουρα έχει πολλά να αποκαλύψει.

    11:07 24/11

    Ο εθελοντισμός και τα εγγόνια "αντιμετωπίζουν" τη μοναξιά μετά τα 50

    Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα μεγάλη μελέτη, ωστόσο έχει και ένα απρόσμενο εύρημα.

    08:55 24/11

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε τουλάχιστον 238.000 Ευρωπαίους το 2020

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κυριότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

    21:29 23/11

    Ιλαρά: ΠΟΥ και CDC προειδοποιούν ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν

    Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς, αλλά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη της λοίμωξης. Ωστόσο, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 95%...

    12:16 23/11

    Ένας καλός λόγος να πίνουμε (και) τσάι

    Τα καλά νέα είναι ότι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, που μεταξύ άλλων περιέχονται στο κρασί και το τσάι, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

    09:52 23/11

    34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

    To συνέδριο έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

    09:18 23/11

    Διαβήτης τύπου 1: Το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο

    Ο αμερικανικός FDA έδωσε έγκριση για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αλλιώς γνωστό ως παιδικό διαβήτη.

    13:34 22/11

    Ο πόνος και οι πιο κοινές αιτίες του

    Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε πόνο. Σε τι χρησιμεύει ο πόνος στον οργανισμό και πώς μπορούμε να τον ανακουφίσουμε;

    11:54 22/11

    Ο καιρός αλλάζει: Η vegan κολοκυθόσουπα θα μας ζεστάνει και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας

    Μια ζεστή σούπα είναι ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και γεμάτο βιταμίνες γεύμα. Επιπλέον, είναι μια εύκολη και οικονομική επιλογή.

    08:31 22/11

    Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο;

    Ο συνδυασμός αλλαγών στη χρήση γης και στο κλίμα φαίνεται πως είναι δύο από τους παράγοντες που προκαλούν γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων από τις νυχτερίδες σε άλλα είδη.