Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Οκτ-2022 13:43

    Έξι δημοφιλείς διατροφικές συμβουλές που δεν ισχύουν πια

    Έξι δημοφιλείς διατροφικές συμβουλές που δεν ισχύουν πια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    H διατροφή έχει ζωτική σημασία για τη σωστή διαβίωση ενός ατόμου, ενώ,
    όπως όλες οι επιστήμες, εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων, με τις νέες έρευνες και τα νέα δεδομένα και εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές διατροφικές συστάσεις που χρησιμοποιούνταν πλέον έχουν αλλάξει και είτε δεν ισχύουν καθόλου είτε έχουν αναθεωρηθεί.

    Παρακάτω εντοπίζουμε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις που έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια.

    Τι λέγαμε: "Επιτρέπεται η κατανάλωση φρουκτόζης στους διαβητικούς"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν πολυάριθμες κλινικές, πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες όπου αποδεικνύεται ότι η αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και το γαλακτικό οξύ που σχηματίζεται από τη φρουκτόζη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ενεργειακό ισοζύγιο ολόκληρου του σώματος. Η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης διεγείρει την ενδογενή παραγωγή γλυκόζης και τη σύνθεση λιπιδίων στο ήπαρ.

    Αυτή τη στιγμή η φρουκτόζη πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε χρόνιες μεταβολικές παθήσεις, όπως παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπεργλυκεριδαιμία και μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, υπεργλυκαιμία, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνος. Οπότε, αν και παλαιότερα επιτρεπόταν η κατανάλωση φρουκτόζης σε όσους είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, πλέον αυτό δεν υφίσταται.

    Τι λέγαμε: "Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Από τη δεκαετία του 1970 είχαμε την πεποίθηση ότι το λίπος είναι "κακό" για την υγεία και έχουν γίνει εκστρατείες που μας συνιστούν να καταναλώνουμε λιγότερο λίπος. Επιπλέον, αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν η αρχαϊκή επισήμανση των τροφίμων εστιάζει συχνά στο λίπος ως κακή θρεπτική ουσία. Το λίπος δεν είναι κακό! Χρειαζόμαστε λίπος και η συμπερίληψη μιας λογικής ποσότητας σωστού τύπου λίπους σε κάθε γεύμα είναι πρωταρχικής σημασίας για μια θρεπτική διατροφή.

    Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή στα σνακ που χαρακτηρίζονται ως "χαμηλά σε λιπαρά", καθώς είναι συχνά υψηλότερα σε ζάχαρη από τα αντίστοιχά τους. Η επιλογή "χωρίς λιπαρά" δεν είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να διατηρήσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλά ή να χάσουμε βάρος. Σε έρευνες αποκαλύπτεται ότι πολλά είδη χαμηλών λιπαρών και δίαιτας γίνονται πιο γευστικά, αλλά αντίθετα περιέχουν αυξημένα επίπεδα ζάχαρης και αλατιού από τα αντίστοιχα των κανονικών λιπαρών. Αυτό που προτείνουμε πλέον είναι, αντί για προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, να προτιμάμε μικρές ποσότητες τροφίμων, όπως γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, τυρί και βούτυρο.

    Τι λέγαμε: "Μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι μία καλή μέθοδος για απώλεια βάρους"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Ενώ η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, η απότομη και εξαντλητική μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές προσαρμογές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Το βρετανικό NHS γράφει σε δήλωσή του: "Μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με κλινική επίβλεψη που περιλαμβάνει κατανάλωση περίπου 800 θερμίδων την ημέρα ή λιγότερες. Μερικές φορές αυτές οι δίαιτες συνιστώνται για παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα που διαχειρίζονται διαβήτη, πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή να προετοιμαστούν για θεραπεία γονιμότητας". Ωστόσο, σε μελέτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων σπάνια καταφέρνουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

    Τι λέγαμε: "Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών"

    Τι γνωρίζουμε σήμερα: Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου για να διατηρήσουν το σκελετικό τους σύστημα υγιές. Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι η συμπλήρωση ασβεστίου μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

    Η Dr Erin Michos δήλωσε στο HopkinsMedicine.org: "Ένα θρεπτικό συστατικό σε μορφή χαπιού δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν λαμβάνεται από πηγή τροφής. Επιπλέον, δεν ισχύει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση των οστών". Μελέτες έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα ασβεστίου με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, ενώ δε μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης κατάγματος ή εμφάνισης οστεοπόρωσης. 

    Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.