Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 09:00
Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς
Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό ενδοκρινών αδένων, Fellow οf the European Division Of Endocrine Surgery, Διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν". www.drvamvakidis.gr
Η χρήση του νευροδιεγέρτη (ή επιστημονικότερα της διεγχειρητικής νευροπαρακαλούθησης) στην προστασία των υπεύθυνων για την ομιλία νεύρων κατά την θυρεοειδεκτομή εξελίσσεται συνεχώς και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες θυρεοειδεκτομές, από τις περίπου 9.000 ετησίως, με τη χρήση νευροδιεγέρτη. Τον περασμένο χρόνο ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε πάνω από 4.700 ενώ το τρέχον έτος η εκτίμηση που βασίζεται στα υπάρχοντα δεδομένα είναι ότι θα ξεπεράσει τις 5.500. Η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια αφορά τόσο την ανάπτυξη αλγορίθμων για τη βέλτιστη χρήση της νευροδιέγερσης όσο και την ανάπτυξη της συνεχούς νευροδιέγερσης με στόχο την μείωση των ποσοστών προσωρινών ή μόνιμων βλαβών στην λειτουργία των νεύρων και του βραχνιάσματος της φωνής
Το 2017 η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Νευροδιέγερσης η οποία με πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αθήνα στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" και στη Θεσσαλονίκη στη Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 150 χειρουργούς στην σωστή χρήση του νευροδιεγέρτη, με μεγάλη έμφαση να δίνεται στην εκπαίδευση των χειρουργών στην συνεχή νευροδιέγερση. Στην Ευρώπη η χρήση της αγγίζει το 10% των περιστατικών στα οποία χρησιμοποιείται νευροδιέγερση ενώ και στην Ελλάδα τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, γι’ αυτό και στόχος της Ελληνικής Ομάδας Νευροπαρακολούθησης είναι να αυξηθεί η χρήση της συνεχούς νευροδιέγερσης με την εκπαίδευση όλο και περισσοτέρων χειρουργών.
Η συνεχής νευροδιέγερση πλεονεκτεί της διαλείπουσας νευροδιέγερσης που ήδη χρησιμοποιείται λόγω της συνεχούς καταγραφής της λειτουργίας των νεύρων και της έγκαιρης πληροφόρησης που παρέχει στις περιπτώσεις χειρισμών που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία τους. Έτσι ο χειρουργός μπορεί να τροποποιήσει άμεσα τους χειρισμούς στο νεύρο ώστε να αποφευχθεί η επερχόμενη βλάβη.
Σχετική μελέτη δείχνει ότι το 75% των βλαβών του νεύρου λόγω έλξης μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή χρήση της συνεχούς νευροπαρακολούθησης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην χειρουργική αποτελούν ένα επιπλέον βοήθημα στον χειρουργό και σε συνδυασμό με την άρτια χειρουργική τεχνική και την απαιτούμενη εμπειρία μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα με ασφαλέστερες επεμβάσεις
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.
99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.
Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).
Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.
Για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.
Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..
Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.
Το γονίδιο TP53 είναι ογκοκατασταλτικό.
Η χορήγηση της θεραπείας πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονιστικό ρόλο του Δρ. Μαρίνου Τσιατά, Παθολόγου Ογκολόγου και Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.