Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Σεπ-2022 09:01

  Μυοκαρδίτιδα μετά από αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19: Τι δείχνει νέα έρευνα

  Μυοκαρδίτιδα μετά από αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19: Τι δείχνει νέα έρευνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας - φλεγμονής του μυ της καρδιάς - μετά από την τρίτη ενισχυτική (αναμνηστική) δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 παραμένει σπάνια. Ο σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος - πιθανότητα περίπου μία στις 15.000 - αφορά τους νέους άνδρες 16 έως 19 ετών, αλλά σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά είναι ήπια εκτός από σπάνια, δείχνει μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ντρορ Μεβοράχ, πρόεδρο της ειδικής επιτροπής του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας για τον εντοπισμό κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας ως παρενέργεια των εμβολίων mRNA, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό " Circulation" της American Heart Association.

  Αρκετές προηγούμενες μελέτες και αναφορές από υπηρεσίες δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, έχουν επισημάνει μια πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού. Τυπικά οι μυοκαρδίτιδες που προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη, είναι σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος που επιτρέπει στην καρδιά να χτυπά φυσιολογικά.

  Η μυοκαρδίτιδα συνήθως αποκαθίσταται μόνη της ή με θεραπεία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει βλάβη διαρκείας στην καρδιά. Στον γενικό πληθυσμό προ πανδημίας η συχνότητα διάγνωσης της ήταν περίπου 10 έως 20 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως.

  Η διενέργεια ενισχυτικών δόσεων - τρίτης ή τέταρτης - έχει εγείρει το ερώτημα αν αυξάνεται η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας περισσότερο από ό,τι μετά τις πρώτες δύο δόσεις. Η νέα μελέτη σε σχεδόν 4 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν κάνει ενισχυτική δόση Pfizer-BioNTech, δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι τα σχετικά περιστατικά παραμένουν σπάνια.

  Η ανάλυση βρήκε μόνο 91 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τις οποίες οι 35 είχαν συμβεί μέσα στις επόμενες 30 μέρες από τη διενέργεια της τρίτης δόσης του εμβολίου, ενώ οι 18 μέσα στις επόμενες επτά μέρες. Και τα 28 περιστατικά ήταν ήπια από κλινική άποψη και οι ασθενείς ανάρρωσαν μετά από μέση παραμονή 3,5 ημερών στο νοσοκομείο. 

  Συνολικά σε όλο το ηλικιακό φάσμα, ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν σχεδόν εννέα φορές μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν οι νέοι άνδρες 16-19 ετών (6 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους) και μετά οι άνδρες 20-24 ετών (5,2 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους), οι 30-39 ετών (1,8 ανά 100.000) και οι 25-29 ετών (0,8 ανά 100.000).

  Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω πού οφείλεται η σχετικά μεγαλύτερη προδιάθεση των νέων ενηλίκων για μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο mRNA, έτσι ώστε να εντοπισθούν πιθανοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.

  09:19 27/09

  Άγχος και πρόωρος τοκετός: Συνδέονται;

  Ως "παράγοντα κινδύνου" για πρόωρο τοκετό αντιμετωπίζει το άγχος πρόσφατη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε όχι, γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι με πολλούς τρόπους επιβλαβές για την υγεία...

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.