Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 05-Σεπ-2022 10:12

    Έρευνα: Πιθανώς αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα

    Έρευνα: Πιθανώς αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα. Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ούλα-Μπριτ Βένερχολμ του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLOS Medicine", ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά. Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

    Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από αυθόρμητη σύλληψη. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

    Ναι μεν, αλλά...

    Η δρ Βένερχολμ καθησύχασε ότι "ο ατομικός κίνδυνος είναι μικρός, αν και σε επίπεδο πληθυσμού η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη λόγω της τεράστιας αύξησης στους κύκλους κατάψυξης μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή". Σε πολλές χώρες πλέον, στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο αριθμός γεννήσεων από κατεψυγμένο έμβρυο έχει ξεπεράσει τις γεννήσεις από ‘φρέσκο' γονιμοποιημένο έμβρυο.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός. Γι' αυτό, όπως είπαν, το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη μελέτη, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:24 12/02

    ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα για RSV στην κοινότητα.

    07:30 11/02

    Μερικοί καφέδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο άνοιας

    Τα συμπεράσματα νέας επιστημονικής μελέτης για τους λάτρεις της καφεΐνης.

    07:46 09/02

    Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος, αλλά όχι μυϊκή μάζα - Τι να προσέξουμε όσο μεγαλώνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς

    Οι μύες χρειάζονται όχι μόνο ενέργεια, αλλά και δομικά "υλικά" για να διατηρηθούν.

    11:02 08/02

    Διευθυντής Ογκολογικού του Αγίου Σάββα: Μεγάλες προσδοκίες για εμβόλιο ενάντια στον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα

    Τι δρόμους ανοίγει αυτή η μελέτη και σε ποιους άλλους καρκίνους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό αυτό εμβόλιο;

    10:37 08/02

    Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

    Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ.

    07:30 05/02

    Προλαβαίνουμε τον καρκίνο στην αρχή του; Οι τρεις παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε

    Έως και 7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    08:52 04/02

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    12:07 03/02

    Πρωτοβουλία για την Φροντίδα των Πνευμόνων από την AstraZeneca

    Εκστρατεία ενημέρωσης "Σκέψου απλά" και υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της φροντίδας ασθενών με Καρκίνο Πνεύμονα και ΧΑΠ.

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.

    07:30 02/02

    Γιατί η δημοφιλής κετογονική δίαιτα δεν είναι τόσο ακίνδυνη: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

    Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε πολύ υψηλή κατανάλωση λιπαρών και ελάχιστους υδατάνθρακες.

    08:17 31/01

    Γιατί η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

    Τι δείχνουν οι μελέτες για τις φυτικές ίνες, το εντερικό μικροβίωμα και τον τρόπο δράσης της.