Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Αυγ-2022 11:40

    Μπορεί το περπάτημα να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης;

    Μπορεί το περπάτημα να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Νέα έρευνα από τη Νότια Κορέα βάζει μία ακόμη διάσταση στα οφέλη του περπατήματος: Μία ώρα περπάτημα την εβδομάδα ή περίπου 10 λεπτά τη μέρα σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους 85 ετών και άνω, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, δείχνει μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μου-Νιγιούν Τζιν του Νοσοκομείου Sanggye Paik του Πανεπιστημίου Inje στη Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν 7.047 ανθρώπους άνω των 85 ετών (μέση ηλικία 87 έτη - το 68% γυναίκες), σχετικά με τον χρόνο που αφιέρωναν σε περπάτημα αργό ή γρήγορο, καθώς και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες (ποδήλατο, τρέξιμο κ.α.).

    Το 13% περπατούσαν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα, το 9% δύο έως τρεις ώρες, το 12% μία έως δύο ώρες, το 8% λιγότερο από μία ώρα και το 57% δεν περπατούσαν καθόλου στον ελεύθερο χρόνο τους. Το 15% έκαναν παράλληλα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ενώ το 11% μεγάλης έντασης.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τους σωματικά αδρανείς ηλικιωμένους, όσοι περπατούσαν τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα συνολικά, είχαν περίπου 40% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από καρδιαγγειακή ή άλλη αιτία.

    "Οι ενήλικες, όσο μεγαλώνουν, είναι ολοένα πιο απίθανο να είναι τόσο σωματικά δραστήριοι όσο συνίσταται. Η μελέτη μας δείχνει ότι αρκεί περπάτημα μιας ώρας για να ωφελήσει έναν άνθρωπο άνω των 85 ετών. Για να το πούμε απλά, περπατήστε 10 λεπτά τη μέρα", δήλωσε ο δρ Τζιν.

    "Το περπάτημα συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου των ηλικιωμένων, άσχετα με το αν κάνουν καθόλου κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης. Το βασικό μήνυμα είναι να μη σταματάτε να περπατάτε καθ' όλη τη ζωή σας", πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 14/01

    Σε έξαρση η γρίπη, πότε αναμένουμε κορύφωση

    Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής στα φαρμακεία

    16:50 12/01

    Συμφωνία Novartis-SciNeuro 1,7 δισ. δολαρίων για νέες θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

    08:21 10/01

    Μόλις 10 λεπτά άσκησης μπορεί να φρενάρουν το καρκίνο δείχνει νέα έρευνα

    Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    07:30 08/01

    Πού νικά και πού υστερεί το χάπι αδυνατίσματος GLP-1 σε σχέση με τις ενέσεις

    Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.

    16:09 07/01

    Νέα εποχή στη µεταµόσχευση µακριών µαλλιών

    Η σύγχρονη τεχνική Long Hair FUE φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση µαλλιών, ανεξαρτήτως του µήκους τους

    07:44 07/01

    Γρίπη: Για πόσο καιρό παραμένουμε μεταδοτικοί μετά τα πρώτα συμπτώματα

    Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.

    20:45 05/01

    ΙΣΑ: Ανακριβείς ισχυρισμοί για τις οφειλές στον ΠΙΣ

    Τα στοιχεία που παραθέτει.

    07:30 05/01

    Σαρώνει η γρίπη - Μεγάλη άνοδος του υποκλάδου K, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    22/12 2025

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    21/12 2025

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.