Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Αυγ-2022 09:36

    Ευλογιά των πιθήκων: Τελευταία δεδομένα από το Λονδίνο

    Ευλογιά των πιθήκων: Τελευταία δεδομένα από το Λονδίνο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πριν από τον Απρίλιο του 2022, η μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο ήταν εξαιρετικά σπάνια, εκτός κάποιων περιοχών της Αφρικής όπου είναι ενδημική. Τελευταία, όμως, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως. Η μετάδοση του ιού, οι παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, η κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα της λοίμωξης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. 

    Νεότερα δεδομένα μας δίνει μια νέα δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ αναφορικά με μια σειρά επιβεβαιωμένων περιστατικών από το Λονδίνο που μολύνθηκαν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

    Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται 197 περιπτώσεις, που εξετάστηκαν στο Νότιο Λονδίνο μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιουλίου 2022. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 38 έτη. Οι 197 συμμετέχοντες ήταν άνδρες, ενώ 196 από αυτούς είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. 

    Όλοι παρουσίασαν δερματικές αλλοιώσεις ή αλλοιώσεις των βλεννογόνων, πιο συχνά στα γεννητικά όργανα ή στην περιπρωκτική περιοχή. Από τους συμμετέχοντες, το 86,3% ανέφεραν και επιπλέον συστηματικά συμπτώματα. Τα πιο συχνά ήταν πυρετός (61,9%, λεμφαδενοπάθεια (57,9%) και μυαλγία (31,5%). Επίσης, 102/166 (61,5%) ανέπτυξαν συμπτώματα πριν από την έναρξη των δερματικών αλλοιώσεων και 64 (38,5%) μετά 27 (13,7%) παρουσίασαν αποκλειστικά βλεννογονοδερματικές εκδηλώσεις χωρίς συστηματικά συμπτώματα. Από τους συμμετέχοντες 71 (36%) ανέφεραν πόνο στον πρωκτό, 33 (16,8%) πονόλαιμο και 31 (15,7%) οίδημα πέους. 27 (13,7%) είχαν στοματικές βλάβες και 9 (4,6%) είχαν σημεία από τις αμυγδαλές. Οι 70 από τους195 (35,9%) συμμετέχοντες αφορούσαν άτομα με HIV λοίμωξη. Οι 56 (31,5%) από αυτούς που εξετάστηκαν για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είχαν ταυτόχρονα και άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Συνολικά, 20 (10,2%) συμμετέχοντες εισήχθησαν στο νοσοκομείο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, οπότε τα συνηθέστερα αφορούσαν  πόνο στον πρωκτό και οίδημα στο πέος.

    Τα ευρήματα αυτά από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ, κυρίως, ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Η ταυτοποίηση περιπτώσεων εκτός περιοχών όπου ήταν παραδοσιακά ενδημική υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία διάγνωση των περιπτώσεων, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν αφορά μόνο σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα άτομα αν υπάρχει στενή επαφή με κρούσμα. 

    Τα κύρια σημεία της μελέτης συνόψισαν για εμάς οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοκλής Ζαούτης (Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος ΕΟΔΥ), Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας).

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 11/02

    Μερικοί καφέδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο άνοιας

    Τα συμπεράσματα νέας επιστημονικής μελέτης για τους λάτρεις της καφεΐνης.

    07:46 09/02

    Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος, αλλά όχι μυϊκή μάζα - Τι να προσέξουμε όσο μεγαλώνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς

    Οι μύες χρειάζονται όχι μόνο ενέργεια, αλλά και δομικά "υλικά" για να διατηρηθούν.

    11:02 08/02

    Διευθυντής Ογκολογικού του Αγίου Σάββα: Μεγάλες προσδοκίες για εμβόλιο ενάντια στον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα

    Τι δρόμους ανοίγει αυτή η μελέτη και σε ποιους άλλους καρκίνους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό αυτό εμβόλιο;

    10:37 08/02

    Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

    Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ.

    07:30 05/02

    Προλαβαίνουμε τον καρκίνο στην αρχή του; Οι τρεις παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε

    Έως και 7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    08:52 04/02

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    12:07 03/02

    Πρωτοβουλία για την Φροντίδα των Πνευμόνων από την AstraZeneca

    Εκστρατεία ενημέρωσης "Σκέψου απλά" και υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της φροντίδας ασθενών με Καρκίνο Πνεύμονα και ΧΑΠ.

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.

    07:30 02/02

    Γιατί η δημοφιλής κετογονική δίαιτα δεν είναι τόσο ακίνδυνη: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

    Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε πολύ υψηλή κατανάλωση λιπαρών και ελάχιστους υδατάνθρακες.

    08:17 31/01

    Γιατί η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

    Τι δείχνουν οι μελέτες για τις φυτικές ίνες, το εντερικό μικροβίωμα και τον τρόπο δράσης της.

    07:30 30/01

    Καλπάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών

    Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνονται κατά 1% κάθε χρόνο.