Τρίτη, 07-Ιουν-2022 13:37
Νανοαισθητήρας θα μας εξασφαλίζει διατροφή χωρίς... παρασιτοκτόνα

Επιστήμονες στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μικροσκοπικό αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία τοξικών γεωργικών παρασιτοκτόνων στα φρούτα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.
Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο για να αυξήσει το "σήμα" των χημικών ουσιών που τυχόν υπάρχουν μέσα στα φρούτα. Αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοιοι νανοαισθητήρες θα βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον προκειμένου να ανιχνεύονται επικίνδυνα για την υγεία χημικά μέσα στα φρούτα, προτού αυτά καταναλωθούν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γεώργιο Σωτηρίου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Advanced Science". Όπως δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής, "έως τα μισά από όλα τα φρούτα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Όμως οι υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση παρασιτοκτόνων σε προϊόντα πριν την κατανάλωση τους είναι περιορισμένες στην πράξη λόγω του υψηλού κόστους τους και της δύσκολης παραγωγής των αισθητήρων τους. Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, αναπτύξαμε φθηνούς και εύκολα αναπαραγόμενους νανοαισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή παρασιτοκτόνων στα φρούτα, ακόμη και στο ίδιο το κατάστημα πώλησης τους".
Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι ο νέος αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου στα μήλα μέσα σε πέντε λεπτά χωρίς να προξενήσει καμία βλάβη στο φρούτο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.
Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.
Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.
Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...
Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.
Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.
Πιθανή πρώιμη ένδειξη Αλτσχάιμερ αν ένας ηλικιωμένος είναι πρόθυμος να δώσει γενναιόδωρα τα χρήματα του, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα.
Η χρήση των δεδομένων από τα wearable health trackers σε συνδυασμό με την "εκπαίδευση" της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνουν σε λίγο διάστημα διαθέσιμη αυτή τη νέα τεχνολογία.
Πρόκειται για καινοτόμο επέμβαση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και βεβαρημένη υγεία.
Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και για τους ανθρώπους με προδιαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Νέα διεθνής μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες των γυναικών για long covid είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με των ανδρών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό.
Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτό το τεστ της ισορροπίας αποκαλύπτει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για όποιον δεν το καταφέρει.
Τα παραπάνω θα συζητηθούν σε διαδικτυακή ημερίδα στις 24 Ιουνίου στις 18.00 μ.μ.
Ο νέος ιστότοπος φιλοδοξεί να γίνει ένας ψηφιακός χώρος ενημέρωσης για την κατανόηση των θεμάτων που μπορεί να προβληματίζουν και να απασχολούν έναν ασθενή.