Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 08:30

  Μελέτη σύγκρισης δύο θεραπειών για την COVID-19: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

  Πώς εξηγείται ο υψηλός αριθμός θανάτων από Covid
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόσφατα δημοσιεύτηκε  στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Respir Med μελέτη με θέμα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βαρισιτινίμπης έναντι της δεξαμεθαζόνης σε ενήλικες νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο covid-19.

  Η μελέτη

  Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, τυφλή μελέτη με εικονικό φάρμακο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 69 κέντρα συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, Βόρειας Κορέας, Μεξικού, Σιγκαπούρης και Ιαπωνίας, σε ασθενείς με νόσο covid-19 οι οποίοι νοσηλευόντουσαν και είχαν ανάγκη σε υποστήριξη με οξυγόνο. Οι συμμετέχοντες ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 1 προς 1 να λάβουν είτε βαρισιτινίμπη μαζί με ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο είτε δεξαμεθαζόνη μαζί με ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ρεμδεσιβίρη για έως 10 ημέρες και βαρισιτινίμπη για έως 14 ημέρες ή δεξαμεθαζόνη για έως 10 ημέρες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ως προς την αποτελεσματικότητα των δύο θεραπειών εκτιμήθηκε στις 29 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας και αφορούσε στην επιβίωση των ασθενών χωρίς την ανάγκη μηχανικού αερισμού. 

  Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 1010 ασθενείς από τους οποίους το 51% έλαβε βαρισιτινίμπη – ρεμδεσιβίρη- εικονικό φάρμακο και το 49% δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 58.3 έτη, το 58% των ασθενών ήταν άνδρες, και το 58% των ασθενών ανήκαν στη λευκή φυλή. Και οι δύο συνδυασμοί φαρμάκων είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα ως προς το πρωτεύον καταληκτικό σημείο. Ο λόγος των πιθανοτήτων για την βελτιούμενη κατάσταση των ασθενών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο έναντι των ασθενών που έλαβαν βαρισιτινίμπη – δεξαμεθαζόνη – εικονικό φάρμακο ήταν 1.01.

  Μεταξύ των 503 ασθενών που έλαβαν βαρισιτινίμπη – ρεμδεσιβίρη - εικονικό φάρμακο, οι 149 (30%) παρουσίασαν ανεπιθύμητη ενέργεια  σχετιζόμενη με το φάρμακο, ενώ από τους 482 που έλαβαν δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο ήταν οι 49 (10%) εμφάνισαν παρενέργειες. Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια βαθμού 3 ή 4 παρουσιάστηκε στο 28% των ασθενών που έλαβαν βαρισιτινίμπη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο, ενώ το ποσοστό μεταξύ των ασθενών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο ανήλθε στο 36%. Η μέση διαφορά της επικινδυνότητας ήταν 7.7%. 

  Συμπερασματικά, οι ασθενείς που νόσησαν με covid-19 και τέθηκαν σε μείγματα οξυγόνου με χρήση μεθόδων μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού είχαν παρόμοια αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς την ανάγκη μηχανικού αερισμού είτε έλαβαν αγωγή με βαρισιτινίμπη-ρεμδεσιβίρη-εικονικό φάρμακο είτε δεξαμεθαζόνη-ρεμδεσιβίρη-εικονικό φάρμακο.

  Παρόλ’ αυτά, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δεξαμεθαζόνη εμφάνισαν σημαντικά περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο. Οι συγγραφείς καταλήγουν σημειώνοντας ότι μια πιο εξατομικευμένη αγωγή ανοσοτροποποίησης σε νοσηλευόμενους με covid-19 φαίνεται να είναι δυνατή, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράμετροι όπως ο τρόπος χορήγησης, το κόστος, οι συννοσηρότητες και το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών. 

  Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:53 04/07

  ΕΟΔΥ: Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές

  Στην ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

  09:00 04/07

  Τα δύο (συχνά) νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια

  Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο ταυτόχρονα, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:50 04/07

  Επηρεάζει η λοίμωξη με SARS-CoV-2 την ανδρική γονιμότητα;

  Πολλά έχουν ακουστεί για τις συνέπειες της COVID-19 στον οργανισμό και μία από τις ανησυχίες ήταν κατά πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα του άντρα.

  09:30 30/06

  Ρομποτική στην ουρολογία: Σύγκριση με την ανοιχτή και λαπαροσκοπική χειρουργική

  Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική στην ουρολογία, σήμερα περιλαμβάνει πληθώρα επεμβάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

  12:24 29/06

  Ηλίας Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Στην Ελλάδα προέχει να αυξηθούν οι εμβολιασθέντες άνω των 60 ετών με τέταρτη δόση, τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

  11:41 29/06

  Μυασθένεια Gravis: Μήνας ενημέρωσης και εγρήγορσης για τη νόσο

  Η μυασθένεια Gravis (MG), είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.

  11:27 29/06

  Ασθενείς με LONG COVID: Ένα καινούργιο πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς

  Το κέντρο θα λειτουργεί στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" και πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής...

  08:50 29/06

  H ευλογιά των πιθήκων: Δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες

  Η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα, ο εμβολιασμός και η απάντηση στο αν κινδυνεύουμε από μία νέα πανδημία.

  10:50 28/06

  Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Ποιος μήνας είναι πιο επικίνδυνος για αποβολή;

  Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, βρήκε νέα αμερικανική μελέτη.

  10:40 28/06

  Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου: Βοηθούν οι βιταμίνες;

  Φορείς υγείας στις ΗΠΑ εξετάζουν τον συσχετισμό σχετικά με τη λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

  08:55 28/06

  Καρκίνος του Πνεύμονα: Χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για ασθενείς

  Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως σε άνδρες και γυναίκες.

  15:35 27/06

  Παθήσεις και συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος

  Η παρακάτω συμπτωματολογία "αποκαλύπτει" κάποια από τα βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι στο αναπνευστικό μας σύστημα.

  10:55 27/06

  Εμβόλιο γρίπης vs Αλτσχάιμερ

  Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:01 27/06

  Νέα έρευνα: Η νόσηση από COVID-19 μας κάνει ευάλωτους σε νευροεκφυλιστικές νόσους

  Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, έχουν όσοι νόσησαν από COVID-19 -αλλά και από γρίπη-, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία.

  08:57 27/06

  Πρωταθλήτρια η Ελλάδα  στους θανάτους από ναρκωτικά

  Αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  08:08 27/06

  Λύση για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αυτόνομο Ρομποτικό Σύστημα Απολύμανσης Robotsafe με Τεχνολογία UV-C

  Με το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να γιγαντώνεται, η εφαρμογή λύσης με τη χρήση υπερσύγχρονης ρομποτικής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών εξασφαλίζει την...