Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 10:51

  Τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν πιο συχνά προβλήματα στην περίοδο όταν μεγαλώσουν

  Τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν πιο συχνά προβλήματα στην περίοδο όταν μεγαλώσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το αυξημένο σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προεμμηνορροϊκές διαταραχές στην ενήλικη ζωή των γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  Οι ιατροί πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκών διαταραχών σε παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και να ενημερώνουν τα κορίτσια και τους γονείς τους για τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα όπως εναλλαγές διάθεσης, υπερευαισθησία, αϋπνία, κόπωση και μεγάλη όρεξη, είπε ο επικεφαλής της μελέτης.
   
  Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση που έχει ο δείκτης μάζας σώματος με τις προεμμηνορροϊκές διαταραχές, δεν ήταν ξεκάθαρος ο μηχανισμός σύνδεσής τους.
   
  Υποθέταμε ότι οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συνήθως περιλαμβάνει μεγάλη όρεξη και αλλαγές στη διάθεση.

  Με στόχο να εξετάσουν τη σύνδεση του αυξημένου ΔΜΣ στην παιδική ηλικία και του κινδύνου για προεμμηνορροϊκές διαταραχές στη νεαρή ενήλικη ζωή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6.524 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμμετείχαν στη μελέτη Growing Up Today (GUTS), η οποία περιλαμβάνει παιδιά συμμετεχόντων στην περίφημη μελέτη Nurses' Health Study II. 
   
  Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 16.800 παιδιά ηλικίας 9-14 ετών στην πρώτη φάση της μελέτης GUTS το 1996. Σε μια δεύτερη φάση το 2004, οι ερευνητές είχαν τη συμμετοχή σχεδόν 11.000 άλλων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν το ύψος και το βάρος τους και το 2013 συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

  Περίπου το 15% είχε προεμμηνορροϊκές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής, μιας δύσκολης κατάστασης στην οποία κυριαρχούν τα ψυχολογικά συμπτώματα και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του κοριτσιού.
   
  Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε μέση ηλικία 12,7 ετών, συσχετίστηκε με τον κίνδυνο για προεμμηνορροϊκές διαταραχές όταν το κορίτσι είχε γίνει πια γυναίκα και είχε φθάσει στα 26 της χρόνια. Η αναλογία κινδύνου ήταν 1,09 για κάθε μονάδα του δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο του φυσιολογικού. 

  Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη σοβαρότητα των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ΔΜΣ.

  Οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκές διαταραχές παρουσίασαν εμμηναρχή (εμφάνιση πρώτης περιόδου) ελαφρώς νωρίτερα από τις γυναίκες χωρίς τις παθήσεις (12,7 έναντι 12,8 ετών). 
   
  Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του λίπους και των ορμονών του φύλου θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου. Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι μια φλεγμονώδης αντίδραση στην παχυσαρκία πυροδοτεί κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη προεμμηνορροϊκών διαταραχών.

  Πολλές γυναίκες όμως που είχαν προεμμηνοροϊκές διαταραχές είχαν φυσιολογική μάζα σώματος ως παιδιά. Όπως είπαν οι ερευνητές, "φυσικά, δεν πιστεύουμε ότι το αυξημένο σωματικό μέγεθος είναι ο μόνος παράγοντας". 
   
  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:40 20/05

  Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε

  Ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές σε στη δεκαετία των 70 που είναι κοινές για όλους και αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να τις "προλάβουμε" σήμερα...

  17:05 19/05

  ΕΟΔΥ: Εντοπίστηκε το στέλεχος ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον

  Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

  15:48 19/05

  Εγκυμοσύνη: Τα μαθήματα ενσυνειδητότητας διπλασιάζουν τις πιθανότητες φυσικού τοκετού

  Αυτό έδειξε νέα μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Birth.

  15:40 19/05

  1η Ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

  Ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για το 2022, με θέμα: "Απολογισμός 2021 & Παρουσίαση νέων δράσεων του δικτύου GreenPharmacy 2022".

  11:24 19/05

  Ευλογιά των πιθήκων: Πολλές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς.

  11:20 19/05

  Θεσμική αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση την θεσμοθέτηση της "φωνής των ασθενών", η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικός στόχος από την στιγμή...

  09:49 19/05

  Ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου: Γιατί αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων στο μέλλον;

  Τι είναι τα ΙΦΝΕ, ποια τα συμπτώματά τους και τι αναμένεται για τη συχνότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.

  09:33 19/05

  Έρευνες: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα μακράς Covid-19

  Τα εμβόλια έχουν αυτή την θετική επίδραση ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη, αλλά σύνδρομο μετά-Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

  09:57 18/05

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη Φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:51 18/05

  Η ρύπανση σκοτώνει κάπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο

  Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατ., στη μολυβδίαση 900.000.

  09:49 18/05

  Ένα πρωτοποριακό βοήθημα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Το βοήθημα "Αποφασίζουμε μαζί" στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.