Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 12-Μαϊ-2022 09:09

    COVID-19: Οι μισοί που νοσηλεύτηκαν έχουν ακόμη ένα σύμπτωμα μετά από δύο χρόνια

    151085825
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί, έχουν ακόμη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, δείχνει μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για την μελέτη με το μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μέχρι σήμερα αναφορικά με τις επιπτώσεις της "μακράς Covid-19", γνωστής και ως "συνδρόμου μετά-Covid-19". Έως τώρα η "μακρά Covid-19" δεν είχε μελετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο του ενός έτους από την αρχική λοίμωξη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Τσάο του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό "The Lancet Respiratory Medicine", παρακολούθησαν σε βάθος διετίας 1.192 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών, που είχαν νοσηλευθεί με Covid-19 στην πόλη Γουχάν - το επίκεντρο της πανδημίας - το 2020.

    Διαπιστώθηκε ότι η σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών εμφάνισε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου, άσχετα με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου τους. Αλλά το 55% - πάνω από τους μισούς - ανέφεραν μετά από δύο χρόνια ότι είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που είχε προκληθεί από την αρχική λοίμωξη Covid-19. Το ποσοστό με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% - τουλάχιστον οι δύο στους τρεις - έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

    Γενικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που πέρασαν Covid-19, τείνουν μετά από δύο χρόνια να έχουν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και μερικοί φαίνεται πως χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως. Περίπου οι μισοί μετά από δύο χρόνια είχαν συμπτώματα, κυρίως κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (31%) και δυσκολίες ύπνου (31%). Σε μικρότερο ποσοστό είχαν δύσπνοια, πόνους στις αρθρώσεις, ταχυπαλμίες, ζαλάδες και πονοκεφάλους.

    Επίσης, ένιωθαν ότι η γενικότερη ποιότητα ζωής τους ήταν χειρότερη από ό,τι πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ασκηθούν σωματικά, βίωναν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (όπως άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό περίπου 12%), ενώ έκαναν συχνότερες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.