Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαϊ-2022 08:04

  Καρκίνος των ωοθηκών: Τα δεδομένα, τα συμπτώματα, η έγκαιρη διάγνωση

  Καρκίνος των ωοθηκών: Τα δεδομένα, τα συμπτώματα, η έγκαιρη διάγνωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καρκίνος των ωοθηκών παρόλο που είναι  λιγότερα συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι ο πιο θανατηφόρος, χωρίς να υπάρχει για αυτόν αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Πολλές φορές τα συμπτώματα συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες (όπως το ευερέθιστο έντερο) και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία. 

  Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με σκοπό την επαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση των γυναικών αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας  για αυτή την ασθένεια. 

  Τα βασικά δεδομένα για τον καρκίνο των ωοθηκών 

  Κάθε γυναίκα στον κόσμο κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος αποτελεί  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την 8η συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ είναι ο 7ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. 314.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ενώ 207.000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν το καρκίνο κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της GLOBOCAN για το 2020, μέχρι το 2040 ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 37% φτάνοντας τις 428.966. Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο προβλέπεται να αυξηθεί σε 313.617, μια αύξηση άνω του 50% από το 2020.Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών ποικίλλουν μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τα τρέχοντα ποσοστά κυμαίνονται από 36% έως 46%, όπου αντίστοιχα τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού αγγίζουν το 90%. 

  Τα πιθανά συμπτώματα

  Σε μια παγκόσμια έρευνα η οποία βασίζεται στις απαντήσεις από  περισσότερες από 1.500 γυναίκες που ζουν με καρκίνο των ωοθηκών, διαπίστωσε ότι 9 στις 10 γυναίκες παρουσίασαν πολλαπλά συμπτώματα πριν από τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το στάδιο της διάγνωσης ή τον τύπο του καρκίνου των ωοθηκών. Κάτι ανησυχητικό που εντόπισε η μελέτη είναι ότι πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών δεν είχαν ακούσει για τον καρκίνο των ωοθηκών ή δεν γνώριζαν τίποτα για αυτόν, πριν από τη διάγνωσή τους. 

  Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της για περαιτέρω αξιολόγηση:

  •    Επίμονο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά 
  •    Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος
  •    Πόνος στην πύελο ή την κοιλιά 
  •    Αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα (Επείγουσα ούρηση, ή συχνοουρία).
  Άλλα πιθανά συμπτώματα 
  •    Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  •    Μη φυσιολογική αιμορραγία – Οποιαδήποτε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον γιατρό σας
  •    Υπερβολική κούραση χωρίς αιτία
  •    Ανεξήγητη απώλεια βάρους

  Παράγοντες κινδύνου

  Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό αναπαραγωγής και το οικογενειακό ιστορικό. 
  Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε γυναίκες με συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2,  ή άλλες αλλοιώσεις στο γενετικό προφίλ, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του.

  Ένας καρκίνος με "πολλά πρόσωπα"

  Ο "καρκίνος των ωοθηκών" δεν είναι ένας μόνο τύπος, μάλλον είναι ένας γενικός όρος για μια σειρά διαφορετικών τύπων καρκίνου που επηρεάζουν τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και την πρωτογενή περιτοναϊκή κοιλότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών και υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στη συχνότητα εμφάνισης και τις προοπτικές όσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους. 

  Η διάγνωση

  Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική για την σωστότερη θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση, η  χημειοθεραπεία αλλά και ο συνδυασμός των δύο οδηγούν σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Για αυτό το λόγο η ενημέρωση για τους παράγοντες  κινδύνου, η γνώση των συμπτωμάτων και των ενδείξεων, καθώς και το οικογενειακό  ιστορικό είναι όλα εξίσου σημαντικά για τον εντοπισμό της νόσου νωρίτερα.

  Οι τρόποι διάγνωσης είναι συνδυαστικά η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PETscan ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας. Όμως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν μία ασθενής έχει καρκίνο των ωοθηκών είναι μέσω της βιοψίας.

  Καθώς δεν υπάρχει κανένα συνηθισμένο, απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αμελούμε το ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο όπου θα συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή βλέπουμε ή νιώθουμε στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να το εμπιστευόμαστε και να ζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό γιατρό που θα μπορέσει να αναγνωρίσει τα σημάδια.

  Για περισσότερες πληροφορίες 

  Το Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα στην Αθήνα καθώς και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τον καρκίνο των Ωοθηκών από το ESGO την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων.
  Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου "Εριφύλη"Κ.Ε.Φ.Ι., συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που γίνεται από τoν Παγκόσμιο Συνασπισμό για τον Καρκίνο των Ωοθηκών, WorldOvarianCancerCoalition , από  το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου, ENGAGE https://engage.esgo.org και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων ΟγκολόγωνESGOhttps://esgo.org, με τίτλο "Καμιά Γυναίκα Να Μην Μείνει Πίσω" "Νo Woman Left Behind” μέσω ποστ στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης και με μία εκδήλωση ενδυνάμωσης στα γραφεία του Συλλόγου για τα μέλη μας με καρκίνο Ωοθηκών. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:04 05/07

  Ένας καλός λόγος να γυμναζόμαστε μεγαλώνοντας

  Η μειωμένη μυϊκή μάζα σχετίζεται με ταχύτερη έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

  08:39 05/07

  Πρόληψη καρκίνου: Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για άντρες και γυναίκες

  Το 80% των ανδρών και των γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους, έναν ιό που σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου και στα δύο φύλα.

  08:35 05/07

  Γνωρίστε το νέο προϊόν AQUA PACK της εταιρείας RAINBOW WATERS

  Ένα νέο προϊόν λανσάρει στην αγορά η γνωστή εταιρεία Rainbow Waters.

  08:32 05/07

  Ενημέρωση και δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του ήπατος

  Η ενημερωτική εκστρατεία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" για τον Καρκίνο του Ήπατος "ταξιδεύει" στη Ρόδο.

  11:53 04/07

  ΕΟΔΥ: Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές

  Στην ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

  09:00 04/07

  Τα δύο (συχνά) νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια

  Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο ταυτόχρονα, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:50 04/07

  Επηρεάζει η λοίμωξη με SARS-CoV-2 την ανδρική γονιμότητα;

  Πολλά έχουν ακουστεί για τις συνέπειες της COVID-19 στον οργανισμό και μία από τις ανησυχίες ήταν κατά πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα του άντρα.

  09:30 30/06

  Ρομποτική στην ουρολογία: Σύγκριση με την ανοιχτή και λαπαροσκοπική χειρουργική

  Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική στην ουρολογία, σήμερα περιλαμβάνει πληθώρα επεμβάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

  12:24 29/06

  Ηλίας Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Στην Ελλάδα προέχει να αυξηθούν οι εμβολιασθέντες άνω των 60 ετών με τέταρτη δόση, τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

  11:41 29/06

  Μυασθένεια Gravis: Μήνας ενημέρωσης και εγρήγορσης για τη νόσο

  Η μυασθένεια Gravis (MG), είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.

  11:27 29/06

  Ασθενείς με LONG COVID: Ένα καινούργιο πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς

  Το κέντρο θα λειτουργεί στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" και πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής...

  08:50 29/06

  H ευλογιά των πιθήκων: Δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες

  Η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα, ο εμβολιασμός και η απάντηση στο αν κινδυνεύουμε από μία νέα πανδημία.

  10:50 28/06

  Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Ποιος μήνας είναι πιο επικίνδυνος για αποβολή;

  Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, βρήκε νέα αμερικανική μελέτη.

  10:40 28/06

  Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου: Βοηθούν οι βιταμίνες;

  Φορείς υγείας στις ΗΠΑ εξετάζουν τον συσχετισμό σχετικά με τη λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

  08:55 28/06

  Καρκίνος του Πνεύμονα: Χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για ασθενείς

  Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως σε άνδρες και γυναίκες.

  15:35 27/06

  Παθήσεις και συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος

  Η παρακάτω συμπτωματολογία "αποκαλύπτει" κάποια από τα βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι στο αναπνευστικό μας σύστημα.