Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαρ-2022 08:37

  Ανθεκτική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Η διάγνωση και η θεραπεία

  Ανθεκτική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Η διάγνωση και η θεραπεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η Δρ Έφη Π. Μάρκου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, τ. Επιμελήτρια Karolinska & Karlstad Hospital Σουηδίας (www.dermodiagnostiki.gr / www.dermatologia.com.gr)

  Μια νέα μελέτη για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα φέρνει στην επιφάνεια τα πολλά πρόσωπα της νόσου και δίνει θεραπευτικές λύσεις στις δυσθεράπευτες μορφές της. Όλοι γνωρίζουν και κυρίως οι πάσχοντες, την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η είδηση αφορά κυρίως την  ανθεκτική στη θεραπεία σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία σχετίζεται με  δερματικές αλλεργίες εξ επαφής. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε με μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, πρόσφατα δημοσιευμένη από την ομάδα δερματίτιδας εξ επαφής της Βόρειας Αμερικής  (02.02.2022 στο επιστημονικό περιοδικό JAAD: Journal of the American academy of Dermatology).

  Λίγες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν διερευνήσει την ταυτόχρονη εμφάνιση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Όλοι οι ασθενείς εξετάσθηκαν με ειδικές επιδερμιδικές δοκιμασίες τύπου εμπλάστρου (patch test) για την ανίχνευση δερματικών εξ επαφής αλλεργιών. Μεταξύ των ασθενών τα 5 αλλεργιογόνα με το υψηλότερο ποσοστό θετικών αντιδράσεων ήταν το θειικό νικέλιο (14,9%), η θιμεροσάλη (9,1%), η νεομυκίνη (7,2%), το μείγμα αρωμάτων I (5,6%) και το θειοθειικό νάτριο χρυσού ( 5,5%). Μερικά ακόμη αλλεργιογόνα με συχνή εμφάνιση είναι: το χλωριούχο βενζαλκόνιο, το χλωριούχο κοβάλτιο, η ρητίνη Myroxylon pereirae, η μεθυλισοθειαζολινόνη και το μείγμα αρωμάτων II, η π-φαινυλενοδιαμίνη και η φορμαλδεΰδη 2,0% συγκέντρωσης.

  Πρακτικά, οι ασθενείς ευαισθητοποιούνται με την επαφή και χρήση κοσμημάτων για το θειικό νικέλιο, τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας και περιποίησης που περιέχουν μίγμα αρωμάτων Ι και τη ρητίνη Myroxylon pereirae, τα σαμπουάν για τη μεθυλισοθειαζολινόνη, τις βαφές μαλλιών για την π-φαινυλενοδιαμίνη.

  Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

  Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος και του τριχωτού. Το δέρμα φαίνεται ριπαρό και αποφολιδώνεται σε μικρές ακαθόριστες λευκωπές πλάκες λόγω υπερανάπτυξης μυκήτων (Malassezia Furfur), Πρόκειται για μια ήπια νόσο, ωστόσο αρκετά ντροπιαστική με αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, κυρίως λόγω της επαναλαμβανόμενης φύσης της. 

  Οι γνωστοί εκλυτικοί παράγοντες της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι κλιματικοί (υγρασία, εναλλαγές θερμοκρασίες, εφίδρωση), κακή διατροφή και έξεις (κάπνισμα και αλκοόλ σε μέτριες και υψηλές ποσότητες), στρες και κόπωση, ιώσεις και εξασθένιση του οργανισμού. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση με την αθροιστική έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ή τη συχνή επαφή με προϊόντα που περιέχουν αλλεργιογόνα π.χ. κοσμήματα, καλλυντικά, βαφές μαλλιών και προϊόντα styling μαλλιών οδηγεί κάποια στιγμή σε εκδήλωση αλλεργίας με τη μορφή της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν δεν ανιχνευθεί η ουσία (αλλεργιογόνο, απτίνιο) που πυροδοτεί τη νόσο και δεν απομονωθεί, το νόσημα δεν τίθεται σε ύφεση και η θεραπεία είναι σχεδόν ακατόρθωτη.

  Ζώντας με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σε καθημερινή βάση και εφόσον έχετε μια σχολαστική θεραπεία που περιλαμβάνει καλή υγιεινή επιδερμίδας και τριχωτού, ισορροπημένη διατροφή και λογική κατανανάλωση αλκοόλ, το επόμενο βήμα είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του Δερματολόγου σας για διερεύνηση τυχόν δερματικών αλλεργιών εξ επαφής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  12:07 21/09

  Τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας;

  Οι εφιάλτες ιδίως στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατοπινής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:40 21/09

  Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: "Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο"

  Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο σήμερα.

  09:18 21/09

  Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μπορούσε να είχε αποτραπεί

  Αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με την περιγεννητική θνησιμότητα προκύπτει από έκθεση του CDC.

  15:49 20/09

  Γυναικολογικοί καρκίνοι: Πάνω από 1 εκατομμύριο διαγνώσεις το χρόνο

  Για πολλές μορφές γυναικολογικών καρκίνων η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού είναι χαμηλή. Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο στις γυναίκες.

  14:35 20/09

  Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022": Ένας κόσμος αγάπης με όλους νικητές!

  Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022" φέτος θα διεξαχθούν στο Λουτράκι Κορινθίας από 3 έως 8 Οκτωβρίου.

  11:38 20/09

  Είστε νυχτερινός τύπος; Έχετε πιθανά οφέλη για την υγεία σας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους πρωινούς για διαβήτη και καρδιοπάθεια, δείχνει αμερικανική μελέτη.