Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Φεβ-2022 10:25

    Πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή: Τα οφέλη και ο περιορισμός

    Πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή: Τα οφέλη και ο περιορισμός
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χορηγείται συνήθως με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Τι έχουν να πουν ειδικοί και διαιτολόγοι για την προσθήκη της στη διατροφή μας; "Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος των ανθρώπων που αθλούνται. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης επίσης τη βοηθούν, ιδίως όταν λαμβάνονται από άτομα που προπονούνται και θέλουν να χάσουν βάρος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή συμπληρώματος πρωτεΐνης, λόγω της ταχείας απορρόφησής της και της υψηλής συγκέντρωσης αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας", επισημαίνει ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης.

    Τα οφέλη της στον οργανισμό

    Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία από τις δύο πρωτεΐνες από τις οποίες αποτελείται το γάλα. Η άλλη είναι η καζεΐνη. Θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. 

    Από την κατανάλωσή της προκύπτουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Αρχικά, βοηθά στην απώλεια βάρους, όπως έχουν καταδείξει πολλές μελέτες. Οι ερευνητές μιας από αυτές που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism διαπίστωσαν σημαντικά περισσότερη απώλεια λίπους και μεγαλύτερη διατήρηση των άπαχων μυών όσων την κατανάλωναν, σε σύγκριση με τα άτομα που λάμβαναν ένα ρόφημα ελέγχου.

    Επίσης, έχει οφέλη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στα άτομα με υπέρταση, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Dairy Journal, καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης όπως διαπιστώθηκε σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition. Από πολύ αρχικές μελέτες διαφαίνονται και κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anticancer Research.

    Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα μπορεί να είναι αλλεργικοί στον ορό γάλακτος. Σε μέτριες δόσεις, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν προκαλεί συνήθως ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλά, η κατανάλωση πολύ υψηλών δόσεων μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι, ναυτία, μειωμένη όρεξη, κόπωση, κράμπες, πονοκέφαλο και ακμή.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.