Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Φεβ-2022 09:12

  Γιατί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι τόσο επικίνδυνη

  Γιατί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι τόσο επικίνδυνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον ετήσιο αριθμό θανάτων από AIDS ή ελονοσία, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της μικροβιακής αντοχής που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως από βακτηριακές λοιμώξεις λόγω αντοχής στα αντιβιοτικά.

  Η εκτίμηση των παγκόσμιων θανάτων από μικροβιακή αντοχή, βασίζεται σε ανάλυση 204 χωρών από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη μελέτη είναι εντυπωσιακά: το 2019, οι θάνατοι 4,95 εκατομμυρίων ανθρώπων συσχετίστηκαν με ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις ενώ 1,27 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τη μικροβιακή αντοχή. Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο λόγω υψηλού ποσοστού λοιμώξεων και της μειωμένης πρόσβασης στα αντιβιοτικά, ωστόσο η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων μας. 

  Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η επείγουσα ανάπτυξη νέων φαρμάκων αλλά και λελογισμένη χρήση των διαθέσιμων αντιβιοτικών είναι απαραίτητες για την προστασία από την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής. 

  Το σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών

  Η κατάχρηση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια για ήπιες λοιμώξεις οδηγεί σε μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών λοιμώξεων. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές, προηγουμένως θεραπεύσιμες λοιμώξεις επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει πλέον ανθεκτικά στη θεραπεία. Η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε ακόμη και να επιταχύνει το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών και παρατεταμένης παραμονής στα νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό απαιτεί να κλιμακωθούν επειγόντως οι δράσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

  Αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μια "κρυφή πανδημία" που θα μπορούσε να προκύψει μετά τον Covid-19, εάν δεν χορηγούνται συνετά τα αντιβιοτικά. Ο καθηγητής Chris Murray, από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αναφέρει ότι τα νέα δεδομένα αποκάλυψαν την πραγματική κλίμακα του προβλήματος παγκοσμίως και ήταν ένα σαφές μήνυμα για άμεση δράση εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μείζων ζήτημα της μικροβιακής αντοχής. Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η καλύτερη παρακολούθηση των επιπέδων αντοχής σε διαφορετικές χώρες και περιοχές. Ο Δρ Ramanan Laxminarayan, από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας, στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που δαπανώνται για άλλες ασθένειες. Οι δαπάνες θα πρέπει να κατευθύνονται αρχικά για  την πρόληψη των λοιμώξεων, διασφαλίζοντας ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κατάλληλα και συνετά, αλλά και στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

  Οι εθνικοί ηγέτες έχουν πλέον την υποχρέωση να μεταφέρουν το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής σε υψηλότερη θέση στις πολιτικές τους ατζέντες. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ερευνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κενών στη γνώση και την καινοτομία και για την ενημέρωση των πολιτικών υγείας και της κλινικής πρακτικής. Πάνω απ' όλα, η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά πρέπει να θεωρηθεί παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο χρειάζεται ένα παγκοσμίως συνεκτικό σχέδιο με μια ενιαία προσέγγιση πολιτικών υγείας. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.

  09:19 27/09

  Άγχος και πρόωρος τοκετός: Συνδέονται;

  Ως "παράγοντα κινδύνου" για πρόωρο τοκετό αντιμετωπίζει το άγχος πρόσφατη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε όχι, γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι με πολλούς τρόπους επιβλαβές για την υγεία...

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.