Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 08:28

  Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε θετικό τεστ Covid μετά από 10 ημέρες

  5446838
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Μπορεί να μπαίνουμε στο τρίτο έτος της πανδημίας COVID-19, πλέον όμως δεν είμαστε άοπλοι απέναντί της. Τα εμβόλια και η διαδικασία του testing μαζί με την επιστημονική γνώση που κομίζουν οι ειδικοί μέσα από χιλιάδες μελέτες που διενεργούν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο δημιουργούν γύρω μια ασπίδα προστασίας. Η έλευση της Όμικρον έφερε μια αχτίδα αισιοδοξίας, χρειάζεται όμως για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το αφήσουμε όλο αυτό πίσω μας να είμαστε σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων. 

  Τι θα κάνετε αν το τεστ δείχνει θετικό μετά την πέμπτη ημέρα

  Εάν βρεθείτε θετικοί στον COVID-19, γνωρίζετε ότι μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωσή σας μετά από μόλις πέντε ημέρες, εάν δεν εμφανίσατε ποτέ συμπτώματα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

  Βέβαια, υπάρχουν και τα άτομα που συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα στο αυτοδιαγνωστικό τεστ που διενεργούν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γνωρίζουν τι να κάνουν.

  Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε θετικό τεστ Covid μετά από 10 ημέρες

  Ας δούμε τις περιπτώσεις μία μία, σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC. Μετά την πέμπτη μέρα, εφόσον παρουσιάσατε συμπτώματα, μπορείτε να "σπάσετε" την απομόνωσή σας, μόνο όταν παρέλθει ένα 24 χωρίς πυρετό (χωρίς να χρησιμοποιήσετε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό), υπό την προϋπόθεση ότι υποχωρούν συγχρόνως και τα υπόλοιπα συμπτώματά σας, λέει το CDC.

  Σύμφωνα με το CDC εάν έχετε πρόσβαση σε ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου, μπορείτε να κάνετε το τεστ στο τέλος της πέμπτης ημέρας της απομόνωσης. Εάν είναι αρνητικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αποτέλεσμα για να νιώσετε πιο σίγουροι ότι θα βγείτε από την απομόνωση εκείνη τη στιγμή. Αλλά αν είναι θετικό, το CDC λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσετε την καραντίνα μέχρι την 10η ημέρα.

  Ανεξάρτητα από το πότε θα τερματίσετε την απομόνωση, όποιος βρεθεί θετικός στον COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνει προφυλάξεις για 10 ολόκληρες ημέρες, λέει το CDC. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας όταν βρίσκεστε μαζί με άλλους, αποφυγή ταξιδιών και τήρηση αποστάσεων από άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρό COVID-19.

  Πόσο καιρό είναι συνήθως θετικοί οι άνθρωποι στον COVID-19;

  "Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί πιθανότατα θα βγουν θετικοί σε ένα γρήγορο τεστ στο σπίτι για περίπου έξι έως 10 ημέρες", λέει ο καθηγητής στο τμήμα ανοσολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στο Harvard Stephen Kissler. Και όταν πρόκειται για τεστ PCR, συνεχίζει, οι άνθρωποι μπορεί να βγαίνουν θετικοί για ακόμη περισσότερο. "Η θετικότητα μπορεί να επιμένει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες", εξήγησε, σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί θετικά τεστ PCR για έως και 60 ημέρες.

  Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των ημερών που κάποιος μπορεί να βγει θετικός.

  "Πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι τα διαφορετικά τεστ μπορεί να αποδίδουν διαφορετικά, ενώ έχετε έναν ιό που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με δεκάδες παραλλαγές, που αλλάζουν τις μεταβλητές της εξίσωσης ξανά και ξανά", λέει ο Paniz-Mondolfi, ο οποίος ηγείται του εργαστηρίου ερευνών COVID στο Mount Sinai Hospital. "Αυτό καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για το πόσο καιρό κάποιος μπορεί να βγαίνει θετικός", εξηγεί ο καθηγητής.

  Δεν είναι πρωτόγνωρο ακόμη και ένα γρήγορο τεστ, να δείξει θετικότητα έως και 14 ημέρες, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, λέει ο Kissler. "Υπάρχει μια διακύμανση μεταξύ των ανθρώπων στο πόσο καιρό θα είναι θετικοί", εξήγησε. "Ενώ ο μέσος όρος είναι πιο κοντά στις έξι με 10 ημέρες, υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν για περισσότερο από αυτό".

  Εάν εξακολουθείτε να είστε θετικοί 

  "Όσο συνεχίζετε να βρίσκεστε θετικοί στο αυτοδιαγνωστικό τεστ που κάνετε στο σπίτι, θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας δυνητικά μεταδοτικό", αναφέρει ο Kissler. Αλλά το πόσο ακριβώς μεταδοτικοί είστε, εξαρτάται από το στάδιο της μόλυνσης στο οποίο βρίσκεστε", εξήγησε.

  Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο μολυσματικοί στην αρχή της μόλυνσης από τον COVID-19. Έτσι, στην όγδοη, ένατη ή 10η μέρα, σίγουρα έχετε ακόμη τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού, αλλά πλέον ασθενέστερα. Όταν φτάσετε όμως σε αυτό το σημείο, πρέπει να αρχίσετε να σταθμίζετε τις επιλογές σας με πολλή προσοχή. Είναι ασφαλέστερο να συνεχίσετε να απομονώνεστε μέχρι να μην είστε πλέον θετικοί, τονίζουν οι ειδικοί.

  Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό για όλους. Και, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του CDC, δεν είναι παράλογο να αφήσετε σταδιακά την απομόνωση μετά από 10 ημέρες - ακόμα κι αν είστε ακόμα θετικοί σε ένα γρήγορο τεστ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, τυχόν συμπτώματα που εμφανίσατε έχουν υποχωρήσει και συνεχίζετε να λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις μέχρι να έχετε αρνητικό αποτέλεσμα. Ο καθηγητής Kissler, πάντως, συνιστά να αποφεύγετε κλειστούς χώρους και όταν είστε με άλλα άτομα να φοράτε μάσκα, κατά προτίμηση KN95 ή KF94.

  Μετά από 10 ημέρες, "είστε έτοιμοι να βγείτε έξω αν συνεχίζετε να εφαρμόζετε τα μέτρα περιορισμού", συμφωνεί ο καθηγητής Paniz-Mondolfi. "Συνεχίστε να φοράτε τη μάσκα σας. Συνεχίστε να εφαρμόζετε την κοινωνική απόσταση." Και, φυσικά, εάν ανησυχείτε επειδή εξακολουθείτε να εμφανίζετε αυτή τη θετικότητα, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη δομή υγείας για εκτίμηση της κατάστασής σας", συνεχίζει ο Kissler.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:56 23/05

  Κορονοϊός: Στα 2.235 τα νέα κρούσματα, 151 διασωληνωμένοι - Ακόμη 21 θάνατοι

  Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.273 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 181 νέες μολύνσεις.

  10:41 22/05

  Η Apple σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή εκτός Κίνας μετά τα σκληρά lockdown - Τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση

  Η Ινδία και το Βιετνάμ είναι μεταξύ των χωρών που εξετάζει πιο προσεκτικά η εταιρεία ως εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

  08:43 22/05

  Β. Κορέα: Λιγότερα από 200.000 κρούσματα κορονοϊού για πρώτη φορά σε σχεδόν δέκα ημέρες - Ένας θάνατος

  Καθώς δεν διαθέτει επαρκή αριθμό τεστ, η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει ποιος είναι ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων.

  15:56 21/05

  Κορονοϊός: 3.424 νέα κρύσματα και και 21 θάνατοι - Στους 156 οι διασωληνωμένοι

  Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 350.

  09:17 21/05

  Β. Κορέα: Πάνω από 200.000 κρούσματα κορονοϊού για 5η συνεχή μέρα - Ένας θάνατος

  Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της για την COVID-19 και δεν διαθέτει φάρμακα.

  17:01 20/05

  Βέλγιο: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

  Παραμένει υποχρεωτική σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

  15:41 20/05

  Κορονοϊός: 3.708 κρούσματα και 16 νεκροί - Στους 159 οι διασωληνωμένοι

  Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 423.

  13:11 20/05

  Κίνα: Η Σανγκάη εντοπίζει κρούσματα ύστερα από πέντε ημέρες ''μηδενικής Covid''

  Ο σχεδιασμός για τερματισμό του lockdown παραμένει.

  09:49 20/05

  "Καλά τα πάμε" λέει η Βόρεια Κορέα - Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι "με πυρετό"

  Η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να κάνει μαζικές εξετάσεις.

  09:08 20/05

  ΗΠΑ: Τα CDC συστήνουν ενισχυτική δόση κατά του κορονοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

  Συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

  15:34 19/05

  Κορονοϊός: 3.928 κρούσματα και 23 νεκροί - Στους 160 οι διασωληνωμένοι

  Έέχουν καταγραφεί συνολικά 29.642 θάνατοι.

  15:28 18/05

  Τέλος η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους από 01/06

  Σε κάποιους κλειστούς χώρους αναμένεται να διατηρηθεί η χρήση της.

  15:50 17/05

  Κορονοϊός: 6.252 νέα κρούσματα και 685 επαναλοιμώξεις - 21 θάνατοι

  Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167.

  15:44 16/05

  Προειδοποίηση ΠΟΥ: "Ίσως εξαπλωθεί ραγδαία ο κορονοϊός στη Βόρεια Κορέα"

  Η Covid ίσως εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς στη Βόρεια Κορέα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ 16/05/2022 15:37 ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters Γενεύη, Switzerland 106 Greek Item Number: 25703663 Ο Παγκόσμιος...