Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 08:32

  Τρίτη δόση: Γιατί αποφασίστηκε στους 3 μήνες και η σχέση με την Όμικρον

  Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ωραία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η αναγνώριση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-COV-2 οδήγησε τις χώρες να αλλάξουν τις συστάσεις για το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Σε αυτό το σημείο επικεντρώθηκε και η ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  Η παραλλαγή Όμικρον: Όσα γνωρίζουμε και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτήν

  Στα δεδομένα που γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον αναφέρθηκε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου. "Από τις 26 Νοεμβρίου, που αναγνωρίστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παραλλαγή "Όμικρον", ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, δημιουργήθηκε, όπως όλοι γνωρίζετε, ένας παγκόσμιος συναγερμός. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων- 50- εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή "Δέλτα" έχει 9 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας. Σύμφωνα, λοιπόν, με μαθηματικά μοντέλα του ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή "Όμικρον" θα επικρατήσει της "Δέλτα" και στους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή "Όμικρον".

  Τα τρία θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους "Όμικρον" και για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για όλες τις χώρες, είναι τα εξής:

  Πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Δεύτερον, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό. Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα, είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους".

  Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: Η μεταδοτικότητα, οι επαναλοιμώξεις, το εμβόλιο

  Η Μαρία Θεοδωρίδου συνόψισε τις έως τώρα γνώσεις μας για την Όμικρον. "Πρώτον, σχετικά με τη μεταδοτικότητα. Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη "Δέλτα" στο ίδιο χρονικό διάστημα.

  Τώρα για την επίδραση του ιού της παραλλαγής "Όμικρον" στους μηχανισμούς της ανοσίας: Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.

  Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη "Όμικρον" στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

  Τι γίνεται όμως με την περίπτωση των εμβολιασμένων, στα άτομα τα οποία νόσησαν, με τον αριθμό που είπαμε των επαναλοιμώξεων, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

  Η θέση πολλών ειδικών, και του Φάουτσι μεταξύ αυτών, είναι παρόμοια. Υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται, βέβαια, μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο και το οποίο αντιρροπεί τον όποιο πανικό μπορεί να δημιουργείται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επικράτηση της "Όμικρον". 

  Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης

  "Στο κλίμα, λοιπόν, αυτής της αβεβαιότητας μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει την τεκμηριωμένη, την πρώτη μελέτη από το Ισραήλ, αλλά και άλλες που ακολουθήσαν, αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται", συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου. "Να θυμηθούμε την κατά 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα ο εμβολιασμός μειώνει και τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων.

  Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της παραλλαγής "Όμικρον" σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Γενικό Γραμματέα τον κύριο Θεμιστοκλέους, τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 18 ετών, στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά προηγηθείσα λοίμωξη. 

  Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη, όπως προανέφερα, των εισαγωγών της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη.

  Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων, αυτό που ακούτε κατ΄ επανάληψη να αναφέρουμε ως κυτταρική ανοσία, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού ακόμη και όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει, μειώνεται.

  Στις 2 Δεκεμβρίου, στο Lancet δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, ασφάλειας και ανοσογονικότητας από 7 εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί για την Covid και χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναμνηστικές δόσεις. Είναι η μελέτη COV-Boost πολυκεντρική, τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη και σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η τρίτη δόση χορηγήθηκε τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση. Η μελέτη έδειξε ότι η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων, αυτό που προανέφερα ως κυτταρική ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας και η ανοσία παραμένει ισχυρή και σημαντική για τον έλεγχο σοβαρής νόσου. Ανεξάρτητα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στον βασικό εμβολιασμό, η ανοσιακή αυτή απόκριση με την τρίτη δόση είναι παρόμοια με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων 20 φορές και τριπλάσια των Τ κυττάρων της κυτταρικής ανοσίας.

  Με βάση αυτά τα ευρήματα, η αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε να χορηγείται η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Μάλιστα αναφέρει ότι η ανοσογονικότητα στους τέσσερις και πέντε μήνες είναι παρόμοια.

  Η εμφάνιση, λοιπόν, της μετάλλαξης "Όμικρον", που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε. Και ποια είναι; Τα εμβόλια και τα μέτρα που παίρνουμε για ατομική προστασία, για να έχουμε έγκαιρη και ισχυρότερη προστασία. 
  Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής "Όμικρον", δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα", ολοκλήρωσε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:01 21/01

  Καθηγητής Γ. Πρασσάς: Ας μην δημιουργείται πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

  Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει, τονίζει.

  08:06 21/01

  Γιατί η Όμικρον δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια παραλλαγή

  Η παραλλαγή "Όμικρον" ευθύνεται για το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια και κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία.

  18:14 20/01

  Κορονοϊός: Το Sputnik V φαίνεται πιο αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον από το εμβόλιο της Pfizer

  Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν Ρώσοι και Ιταλοί ερευνητές, δημιουργεί υψηλότερο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

  15:37 20/01

  Κ. Λάουτερμπαχ: Κορύφωση της "Όμικρον" και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε ένα μήνα

  Προειδοποιεί για σοβαρή επιβάρυνση του συστήματος Υγείας στη Γερμανία.

  14:46 20/01

  Βρετανία: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν αύξησε τις νοσηλείες ηλικιωμένων

  Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περισσότερα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

  11:38 20/01

  Χ. Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για άρση μέτρων - Σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία

  Εκτίμησε ότι το Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται για ένα ακόμη μήνα.

  09:41 20/01

  Λετονία: Ρεκόρ 5.082 κρουσμάτων και 17 θάνατοι σε 24 ώρες

  Η ταχεία εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον του ιού προκαλεί το νέο κύμα.

  09:18 20/01

  Γιατί κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν παράταση μίας εβδομάδας στα μέτρα για εστίαση και διασκέδαση

  Τι θα κρίνει την άρση των περιορισμών από τις αρχές Φεβρουαρίου.

  08:29 20/01

  Βρετανική έρευνα: Η τρίτη δόση παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της Όμικρον

  Kάτι που δεν συμβαίνει με τις δύο δόσεις επαρκώς.

  08:24 20/01

  Ιράν: 19 θάνατοι και 4.060 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

  Από τη 19η Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, οι μολύνσεις από αυτή την πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού έχουν φθάσει τις 1.533, ωστόσο οι θάνατοι εξαιτίας της είναι μόλις...

  00:10 20/01

  Πώς εξηγείται κάποιοι εμβολιασμένοι να νοσούν με Όμικρον και κάποιοι όχι

  Σε μερικούς από εμάς, τα εμβόλια κατά της Covid-19 λειτουργούν αρκετά σθεναρά, ακόμη και κατά της Όμικρον. Σε άλλους, η επίδραση των εμβολίων είναι ασθενέστερη. Το παραπάνω φαινόμενο πρέπει να...

  20:25 19/01

  Β. Παπαευαγγέλου: Βελτίωση στους σκληρούς δείκτες σε 2-3 εβδομάδες

  Ανέφερε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται ύστερα από 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ.

  16:10 19/01

  Σε αριθμό ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα και στη Σουηδία

  Η Σουηδία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19, καταγράφοντας 37.886 κρούσματα.

  15:59 19/01

  Η Ελβετία επεκτείνει τα μέτρα καραντίνας μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

  Νέα απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο.